Ny telefonlinje om alkohol blev kimet ned

Både pårørende til mennesker med alkoholmisbrug - og mennesker, der selv havde brug for hjælp - ringede i dag til den nye linje.

Det er godt at tale med andre, hvis der er et problem med alkohol. (© Gettyimages)

- Telefonerne har været rødglødende, siden vi åbnede klokken i formiddag og til nu klokken 14.30, hvor vi lukkede, fortæller projektleder Bjarne Elholm på den nye Alkolinjen, der åbnede i dag.

Alkolinjen er et samarbejde mellem Sundhedstyrelsen og Alkohol og Samfund, og formålet med linjen er, at både mennesker med et alkoholproblem og pårørende kan ringe og få vejledning til, hvordan man kommer videre i behandling.

Telefonen vil være åben alle hverdage fra 12.30 til 14.30, hvor rådgivere - sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere med erfaring i alkoholbehandling - sidder klar til at rådgive.

- Spørgsmålene har delt sig i to lejre, den ene store gruppe er pårørende, der har søgt hjælp til, hvordan de kan få et familiemedlem i behandling, og vi har også haft en anden stor gruppe - folk, der er klar over, at de har et problem og som ønsker hjælp til at gøre noget ved det, supplerer Bjarne Elholm, der er en glad mand.

- Vi er meget glade, for det her viser jo, at der er et behov, og at vi kan være med til at nedbryde nogle tabuer på det her område.

Alkolinjen tager sig ikke af behandling, men linjens medarbejdere kan rådgive og henvise til de allerede eksisterende behandlingstilbud, der findes på området i dag.

På Alkohol og Samfund kan du blandt andet læse mere om den nye Alkolinje, og her kan du også finde meget mere information om alkoholens skadelige virkning.

Vidste du eksempelvis, at:

  • Cirka 3.000 danskere dør hvert år som følge af deres alkoholforbrug. Knap 30 procent af dem dør af skrumpelever

  • Alkohol er skyld i 560 tilfælde af brystkræft hvert år

  • Alkohol er hvert år relateret til 28.000 hospitalsindlæggelser, 10.000 skadestuebesøg og 72.000 ambulante besøg

  • Antallet af danskere i alderen 55-64 som kommer på hospitalet på grund af alkoholforgiftning blev fordoblet fra 1995 til 2004.

  • Et vedvarende forbrug over de officielle genstandsgrænser reducerer i gennemsnit levetiden med næsten fem år og medfører omkring fire år med nedsat livskvalitet sammenlignet med en person der overholder grænserne

  • 56 pct. af danskerne har ringe eller ingen viden om alkoholens sundhedsskadelige virkninger. Kun seks procent ved at brystkræft er en mulig konsekvens af at drikke alkohol

  • Kun 16 procent af befolkningen kender sammenhængen mellem alkohol og mere end halvdelen af 22 dokumenterede helbredsrisici

Kilde: Alkohol og Samfund