Kejsersnit: Bliv klogere på fordele og ulemper

Der er både klare fordele og ulemper ved kejsersnit, lyder det fra Jordemoderforeningen.

Omkring hvert femte danske spædbarn kommer til verden ved hjælp af kejsersnit. (Foto: © Frédéric Cirou, COLOURBOX)

Når danske spædbørn kommer til verden, sker det oftest ved naturlig fødsel, men omkring hvert femte spædbarn bliver taget ved kejsersnit.

Ifølge Jordemoderforeningen ser antallet af kejsersnit dog ud til at dykke en anelse, hvis man kigger på opgørelsen fra 2013.

Forklaringen er en øget fokus på konsekvenserne ved indgrebet, vurderer Anne-Mette Schroll, som er udviklingskonsulent i Jordemoderforeningen:

- Man er blevet mere opmærksom på de komplikationer, som et kejsersnit kan give på lang sigt for mor og barn. Vi oplever, at den stigende fokus, har gjort fødselslægerne mere tilbageholdne med at udføre kejsersnit alene på morens ønske.

Komplikationer for mor og barn

Der bliver løbende registreret oplysninger om kvinder, der har fået et kejsersnit.

Flere af studierne viser for eksempel, at kvinderne kan få problemer med ardannelse, der medfører sammenvoksninger i underlivet, og at de har større risiko for, at deres livmoder brister ved en efterfølgende graviditet. Og børn, der fødes ved kejsersnit, har oftere problemer med vejrtrækningen lige efter fødslen, end børn der bliver født naturligt.

- Det betyder naturligvis, at kvinderne kan få store problemer ved senere graviditeter, men også at chancen for at blive gravid igen kan blive mindre efter kejsersnit, siger Anne-Mette Schroll.

Men det er ikke kun moren, som kan få de langsigtede konsekvenser at mærke på egen krop. Det gælder også barnet, der bliver taget ved kejsersnit:

- Det har vist sig, at børnene har større risiko for at få astma og allergi. Og nogle studier tyder på, at barnet har større risiko for at få Type 1 Diabetes eller problemer med fordøjelsessystemet.

Kan redde liv

Trods den stigende opmærksomhed på de langsigtede konsekvenser, understreger Anne-Mette Schroll dog, at kejsersnit kan være nødvendige. Simpelthen fordi operationen kan redde liv:

- Der er ingen tvivl om, at der er tilfælde, hvor kejsersnit er den eneste løsning, hvis man vil redde morens eller barnets liv. Samtidig kan der også være tilfælde, hvor det kan være nødvendigt at foretage et kejsersnit forebyggende, hvis moren for eksempel har en kronisk sygdom.

Anne-Mette Schroll forklarer, at det er mest optimalt at give den enkelte kvinde information om fødemåde ud fra hendes individuelle situation:

- Hvis en kvinde er bange for fødslen og for smerterne, så skal hun tale med en jordemoder og læge om, hvordan de sammen kan planlægge fødslen bedst muligt.