Hellere tjekke en gang for meget for diabetes

En kvinde oplever, at skulle tisse oftere end før, og spørger læge på Lev Nu Britta Weyer, om det kan være tegn på diabetes.

(© colourbox)

Har jeg diabetes? Sådan spørger en bruger, som er i fuld gang med at lægge dårlige vaner om efter at vægten var steget støt gennem nogle år. Hun skriver:

Pludselig var nok nok. Jeg begyndte derfor på en slankekur, fordi nu skulle det være og har allerede tabt mig 2 kg - HURRA!

Før drak jeg nok de fleste dage 1 liter sodavand, spiste 1 pose slik og så fastfood 3-4 gange om ugen. Det betød selvfølgelig min vægt gik op og det må jeg så bøde for. Udover min slankekur har jeg investeret i en motionscykel og cykler nu hver dag 10 km, og det har jeg det rigtig godt med.

Hun har lavet en kostplan, hvor hun har erstattet sodavanden med vand, juice og frugtsaft. Maden består af forskelligt brød med pålæg, frugt samt kartofler, kød og salat til aften. Slikket er erstattet af sukkerfri bolsjer og tyggegummi.

Nu undrer hun sig over, at hun skal tisse oftere end hun plejer. Hun føler sig ikke mere tørstig, og drikker ikke mere end normalt, og føler sig ikke træt eller syg, og hun har også fået vanddrivende medicin i nogle år. Men hun kan ikke slippe tanken om det kunne være sukkersyge.

Vi har sendt brevet videre til læge på Lev Nu, Britta Weyer, som svarer:

Du er rigtig godt i gang med at gøre noget for din sundhed og det er godt gået.

Symptomerne på diabetes Symptomerne på diabetes (og det er type 2, vi taler om her, det er den, der oftest rammer voksne mennesker) kan være snigende, så der ofte går lang tid før den opdages. Samtidig ved vi, at sygdommen giver skader på blodkar, nerver og organer på lang sigt, især, når den ikke behandles ordentligt.

Derfor er der god grund til hellere at undersøge for sukkersyge en gang for meget end en gang for lidt. Typiske symptomer er øget tørst og øget vandladning, kvalme, træthed, alment uoplagthed, kløe, betændelser i hud og slimhinder, nedsat appetit, måske vægttab.

Det er jo ikke meget af det, du beskriver! Men din overvægt og din tidligere stillesiddende livsstil øger faktisk din risiko for at få diabetes.

Hvis der er andre i din familie, der har diabetes, og hvis du allerede har forhøjet blodtryk (som du måske får den vanddrivende medicin for?) eller et for højt kolesteroltal, er risikoen endnu større. Er du fortsat i tvivl, vil jeg råde dig til at få det afklaret hos din egen læge.

Diagnosen diabetes stilles ved at man måler blodsukkeret på fastende hjerte. Det kan oftest afgøre, om man har eller ikke har diabetes, men nogle ligger lige på grænsen. De skal have foretaget en supplerende undersøgelse, en såkaldt glukosebelastning, hvor man måler blodsukkerstigningen efter indtagelse af sukker, for at se, om kroppen kan skille sig af med sukkeret på normal vis.

Der kan være mange andre årsager til din øgede tissetrang. Det vil være en god ide at få vendt din vanddrivende medicin hos lægen, nu hvor du er ved at ændre dine vaner og din vægt, ligesom en betændelse i urinvejene bør overvejes.

Din nye kost lyder meget bedre end det, du fik før, men vær opmærksom på, at juice og saft på ingen måde er sukkerfrie, bare fordi der ikke er tilsat ekstra sukker eller fordi de hedder noget med 'natur'!

Derfor vil jeg råde dig til efterhånden at få dit juice- og saftforbrug ned (gerne til kun et enkelt glas) til fordel for mere vand. Der er også nogle slags brød, der indeholder temmelig meget sukker, og det kan have den uheldige bivirkning, at du hurtigere bliver sulten igen.

Gå efter fuldkornsprodukter, som også giver dig fibre eller ballaststoffer, som også er vigtige. Du vil også kunne få endnu mere ud af din kostændring ved at se på dit pålæg og kød og finde de fedtfattige af slagsen.

Din daglige motion er rigtig vigtig, og det kan du jo også selv mærke. Bliv endelig ved med det og husk hen ad vejen at udfordre dig selv - hvis du fortsætter, som du er i gang med, er de ti kilometer måske snart for nemme for dig!

Har du selv et spørgsmål om kroppen, kan du sende det til vores læge Britta Weyer