Danske kvinder bliver i snit 82,5 år, mens mændene lever 78,6 år. Dermed er Danmark blandt de vestlige lande med den laveste gennemsnitlige levealder.
I 1950'erne var danskerne ellers nummer fire ud af 20 OECD-lande.
Men siden da har næsten alle vestlige lande overhalet os, og danske mænds levealder er nu på 17. pladsen, mens danske kvinder ligger næstsidst ud af de 20 OECD-lande.
Rygning skaber ulige sundhed
Professor Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed har regnet på, hvilke sundhedsfaktorer som påvirker vores gennemsnitlige levealder mest.
- Hvis man vil hæve vores middellevetid, så giver det ikke noget at sætte ind over for eksempelvis arbejdsulykker og usikker sex. Det er med alkohol og især rygning, at der vil være noget at hente i forhold til vores levetid, siger Knud Juel.
En anden fordel ved at sætte ind over for netop alkohol og rygning er, at det også er de to faktorer, som er hovedårsagerne til de markante forskelle i sundhed mellem lavt- og højtuddannede.
- Sætter man ind over for rygning og alkohol, så vil man både hæve vores gennemsnitlige levealder og sænke uligheden i vores sundhed. Men det er dybest set en politisk beslutning, om man ønsker det, siger Knud Juel.
Tv-debat om ulighed i aften
I aften vil politikere, sundhedspersonale og patienter diskutere uligheden i sundhed i en livedebat med Sundhedsmagasinets værter Peter Qvortrup Geisling og Lillian Gjerulf Kretz.
Debatten begynder klokken 21.55 på DR1, og samtidig kan du give din egen mening til kende på dr.dk, hvor du også kan diskutere uligheden med en række sundhedspolitiske ordførere fra Christiansborg.
I den nedenstående video kan du se, hvad vært Peter Qvortrup Geisling blandt andet gerne vil have fokus på i debatten:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:574c3dcb6187a40fa802ddd9