Du kan planlægge livets anden halvleg

Det er ikke nogen dårlig idé at planlægge sit otium allerede som ung, vurderer professor.

(© Colourbox)

Vi bliver stadigt ældre, og i takt med at der bliver flere og flere ældre i Danmark, så vil vi komme til at opleve en ny måde at blive gammel på.

Det er leder af Center for Sund Aldrig, professor Lene Juel Rasmussen, der på foranledning af Lev Nu har kigget i krystalkuglen.

Lene Juel forklarer:

- Der var engang, hvor man levede et langt arbejdsliv, indtil man var i midten af 60erne. Så gik man på pension, og derefter var der ligesom bare et stort tomt hul, hvor man ikke rigtig vidste, hvad der skulle ske de næste 20 år - andet end at man måske vidste, man skulle lufte hunden hver dag.

For mange har dét at nyde sit såkaldte otium således været noget udefinerbart noget, hvor man både tabte sin arbejdsidentitet for at blive pensionist - og oven i havde svært ved at finde ud af, hvad tiden herefter så skulle bruges til.

Aktive ældre vil selv

Men de tider er ifølge Lene Juel Rasmussen slut:

- Fremtidens ældre vil formentlig gå på pension, når de er omkring 65-70 år, og dels er det en gruppe af ældre, der allerede har taget aktive valg omkring kost og motion - men det er også ældre, der eksempelvis kan begå sig på nettet, og som blandt andet i kraft af dét vil være i stand til at indgå i en række sociale relationer, som mange ensomme ældre ikke kan i dag.

- Og den sidstnævnte faktor er formentlig lige så vigtig for vores livskvalitet som motion.

Otium med helt nye muligheder

Center for Sund Aldring tager meget snart hul på to store forskningsprojekter: Ét, som skal kortlægge om motion øger livskvaliteten for mennesker i 60 års alderen, og det andet skal se nærmere på, hvordan menneskers sociale relationer og påvirkninger fra omgivelserne påvirker aldringsprocessen.

- Og på blandt andet baggrund af de nævnte studier vil vi blive i stand til at give landets kommuner nogle bud på, hvad der skal til for at give ældre nogle anderledes muligheder end dem, vi har i dag, forklarer Lene Juel.

Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at vi fremadrettet vil se ældre, der tager skeen i egen hånd og aktivt vælger deres otium til.

Unge vil planlægge deres alderdom

- Jeg tror, det bliver mere og mere normalt, at vores tid efter arbejdsmarkedet vil blive en periode, en slags anden halvleg, som vi planlægger allerede i vores unge år. Der bliver på den anden side ikke tale om en byrde for samfundet - men en gruppe af mennesker, der eksempelvis stadig kan blive på arbejdsmarkedet i en eller anden form.

- En ny slags ældre, der vil og kan blive ved med at byde ind med deres viden og erfaringer. Og derfor kommer vi også til at se en række nye initiativer fra bla. kommunernes side.

Noget at stå op til

Men der bliver ikke tale om, at ældre skal fastholdes på arbejdsmarkedet i den gængse forstand, hvor der skal betales topskat og pension, som Lene Juel forklarer:

- Men en ny form for tilknytning til arbejds- og fritidsaktiviteter som får den betydning for folk, at der bliver noget at stå op til, at man fortætter med at bidrage, selvom man har trukket sig tilbage. Forudsat, at man er rask og rørig og ikke er blevet uarbejdsdygtig pga. sygdom.