Det bliver nu langt lettere for allergikere at undgå fødevarer, som de ikke kan tåle.
Siden 2004 har der været regler for, at færdigpakkede fødevarer skal være mærket, hvis de indeholder ingredienser, der kan udløse allergi.
I dag kommer der også regler for allergi-mærkning af ikke-færdigpakkede fødevarer.
Det betyder, at vi nu skal oplyses om de 14 mest almindelige allergener, når vi spiser på restaurant og café, eller når vi køber ikke-pakkede fødevarer eksempelvis hos bageren, slagteren og tankstationen.
Regler gælder i hele EU
De nye regler er fælles for hele EU, men det er op til de enkelte lande at beslutte, hvordan virksomhederne skal give informationen.
I Danmark har Fødevarestyrelsen udarbejdet en vejledning, der siger, at spisesteder og butikker på forlangende skal kunne oplyse om de allergene ingredienser, der er anvendt i en fødevare.
Det kan for eksempel ske ved udlevering af en ingrediensliste, fremgå af menukortet, eller ved at tjeneren/ekspedienten oplyser om ingredienserne mundtligt. Det kan også være et skilt, der informerer om, at man kan få oplysningerne digitalt via en app eller hjemmeside.
Vil give større fokus på allergi
Alt i alt mener Astma-Allergi Danmark, at de nye regler er en rigtig god nyhed for allergikere.
- Virksomhederne skal i øget omfang være opmærksom på fødevareallergenerne. Specielt ved indkøb, håndtering og opbevaring af råvarer, men også ved forberedelse og madproduktion så det sikres, at de kan identificeres i de forskellige varer og retter, når en allergiker efterspørger information, siger Betina Hjorth, der er fagchef og fagligt ansvarlig for fødevareallergi hos Astma-Allergi Danmark.
- Derfor ser vi rutinemæssig uddannelse af personalet i identificering og håndtering af de 14 fødevareallergener som essentielt. Det bliver spændende at følge, hvordan virksomhederne vil leve op til den nye lovgivning, og vi hører gerne om erfaringerne fra både virksomheder og forbrugere, siger hun.
Mærkning på pakker bliver tydeligere
De nye regler betyder også ændringer af de ti år gamle regler for mærkningen på færdigpakkede fødevarer.
Fremover skal det stå endnu tydeligere på pakken, hvis fødevaren indeholder allergene ingredienser.
Det skal ske ved, at teksten med navnet på den allergene ingrediens skal være fremhævet visuelt eksempelvis med fed, kursiv eller understreget tekst eller med versale bogstaver eller baggrundsfarve.
Nogle mærker er stadig frivillige
Astma-Allergi Danmark mener, at det eneste ærgerlige ved de nye regler er, at det ikke er lykkedes EU at blive enige om, at man også skal bruge mærkningen "kan indeholde spor af".
Denne mærkning er fortsat en frivillig ordning.
EU er ved at finde en metode til, hvordan man foretager en risikovurderingen, så ordningen kan gøres obligatorisk, men det arbejde forventes først færdig i 2017.