Hvert år ender 8.000.000 ton plastikaffald i havene, og hvis udviklingen ikke vender, vil der i 2050 være mere plastik end fisk i havet.
Plastik er skidt for miljøet, da det kan være hundredvis af år om at nedbrydes, og fordi meget af plastikaffaldet havner i forskellige dyrs maver, fordi de forveksler affaldet med føde.
For eksempel dør 4 ud af 10 albatros-unger på grund af plastik i maven, og man regner derfor med, at albatrossen vil være uddød om 30 år.
Blev overrasket over problemets omfang
Tv-programmet 'DR3 siger farvel til albatrossen' har set nærmere på problemet ved at besøge Hawaii, hvor de fleste albatrosser lever.
Med i programmet er den 21-årige blogger og debattør Nikita Klæstrup og den 29-årige entertainer Sonny Fredie Pedersen, og rejsen har gjort stort indtryk på dem.
- Jeg havde på forhånd hørt om problemet, men jeg havde slet ingen idé om, hvor stort problemet er. Jeg fik virkelig visualiseret, hvor stor skade plastikaffald gør visse steder i verden, siger Nikita Klæstrup.
https://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57ff3309a11f9f11a823c54e
Har droppet plastikposer og engangsbestik
Oplevelserne på Hawaii har påvirket Nikita Klæstrup så meget, at hun har ændret flere vaner, efter hun er kommet hjem.
For eksempel bruger hun engangs-bestik af træ i stedet for plastik, hun handler ind med stof-muleposer og køber næsten aldrig plastikposer mere, og hun tager en drikkedunk med i fitnesscentret i stedet for at købe en ny plastikflaske med vand hver gang.
- Jeg tænker mere over de små nemme ting, som man kan gøre i hverdagen for at bruge mindre plastik, fortæller hun.
Selv om det er et lille bidrag, så tror hun på, at det er med til at hjælpe miljøet og dyrelivet.
- Hvis alle tænker, at deres eget lille bidrag intet betyder, så sker der jo ingenting. Jeg tror på, at det hjælper, hvis mange ændrer vaner, og at den næste generation efter os så vil tage vores nye vaner til sig og blive endnu mere miljøbevidste.
Plastikaffald er et stigende problem
Den internationale organisation Plastic Change har base i Danmark og er dannet for at bekæmpe plastikforurening i naturen.
- Plastikforurening har ligget lidt i ly af problemet med klimaforandringer, men det er også et kæmpe problem, som vi kun har set toppen af. Og det er endnu uafklaret, hvor store skader det vil gøre på miljøet i fremtiden, siger Malene Møhl, der er havbiolog og projektleder i Plastic Change.
I næste måned deltager hun i Ekspedition Plastik, der besøger netop plastiksuppen omkring Hawaii for at forske i og dokumentere problemet.
Hav-losseplads på størrelse med Afrika
De fem plastiksupper er kæmpemæssige områder, hvor de mange millioner af ton plastikaffald bliver samlet af havstrømmene.
- Mange mennesker forstår slet ikke omfanget, og de spørger, hvorfor vi ikke bare tager ud og rydder op. Men de fem plastiksupper har et samlet areal på størrelse med Afrika og er så diffus, at det ikke er rentabelt at rydde op. Slet ikke så længe vi blot smider mere og mere plastikaffald i havet, fortæller Malene Møhl.
- Vores holdning er, at forbrugere, producenter og politikere bliver nødt til at stoppe kilderne til plastikforureningen først. Plastik er glimrende til mange ting, og vores mål er ikke en verden uden plastik, men en verden uden plastikaffald i naturen.
Også i Danmark flyder det med plastik
Malene Møhl mener, at en af grundene til vores negligering af plastikaffaldet er, at det ikke er et problem, som mange mennesker oplever i hverdagen.
De færreste mennesker har set plastiksupperne, der ligger tusindvis af kilometer ude i havet, og derfor prøver Plastic Change at visualisere problemet for almindelige mennesker ved for eksempel at organisere strandrensninger.
- Mange forbrugere i Danmark er distanceret fra problemet, fordi vi tror, at vi gør det så godt miljømæssigt. Men selv om problemet er markant mindre i Danmark end andre steder, så bliver folk stadigvæk overraskede over, hvor meget plastik der ligger på vores strande og i vores havvand, siger Malene Møhl.
https://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57ff33e4a11f9f11a823c560
Plastic Change håber, at den stigende bevidsthed om problemet blandt forbrugere kan være med til at ændre holdningen også hos producenter og politikere, så det kan bane vej for tiltag som for eksempel i Frankrig, hvor engangsposer af plast er blevet forbudt.
- Hvis flere tager stilling som Nikita Klæstrup og for eksempel bruger engangsbestik af træ til en fest, så kan det blive et samtaleemne til festen, og det kan måske præge flere mennesker. Og den slags små ting kan være med til at bane vejen for en folkebevægelse mod plastikforurening, siger Malene Møhl.
Du kan se hele programmet 'DR3 siger farvel til albatrossen' på dr.dk/tv.