Er der en, der har fået campinglivet ind med modermælken, så er det Mark Malec, som fortæller i klippet øverst i artiklen her.
Som dreng stod ferien altid på camping sammen med familien. Siden blev hans forældre campinglejrchefer, og for tre år siden blev han og hans kone selv chefer for for Nærum Camping, som de også selv bor på hele året rundt sammen med deres børn.
Generelt mærker Mark, at langt de fleste af de cirka 30.000 gæster, der er hos DCU Nærum, kan finde ud af både de skrevne og uskrevne regler, der er for campinglivet.
- Hvis man vil være en god campist, så handler det ført og fremmest om at komme hertil med sit gode humør og så lade hverdagsstress og den dårlige stemning blive derhjemme.
- Man skal huske, at når man tager på campingferie, så gør man det jo for at koble af. Det glemmer mange danske gæster. De er stressede, når de ankommer og har svært ved at komme ned i gear, fortæller han.
På en campingplads viser skilte og informationer dig, hvordan reglerne er på den plads, du kommer til. Men der er også en række uskrevne regler. Her får du Mark Malecs 'hot or not' liste til dig, der drømmer om at være verdens bedste campist:
Ankom ikke stresset
- På den absolutte 'not-liste' er, at mange har så svært ved at komme ned i gear. De kommer susende ind ad døren her for at få informationer, og så vil de hurtigst muligt ud af døren igen for at komme ned til deres plads. Man mærker, de ikke er rigtigt nærværende og til stede. Til gengæld er det typisk de gæster, der så alligevel ikke fik hørt ordentligt efter, og som kommer herop igen lidt senere for at få os til at gentage informationen.
Vi skal slappe helt af
- Hvis jeg mærker, at folk er meget stressede, når de kommer, så kan jeg godt finde på at hale lidt den anden vej og tage mig rigtig god tid for at holde lidt på dem. Jeg hæver aldrig stemmen. Taler stille og roligt - og siger til folk, at her skal man ikke stresse, her tager vi tingene, som de kommer. Og udstråler: I er på ferie, I skal slappe af.
- Man bliver lidt en menneskekender, når man arbejder sådan et sted som her og arbejder med mennesker hver dag. Vi kan godt se, hvordan folk er - om de er oppe i det røde felt og skal tales lidt ned.
- Vores udenlandske gæster er generelt ikke så stressede, når de ankommer. De tager lidt lettere på det hele.
Hold lav profil
- En vigtig - både skreven og uskreven - regel er, at man ikke kommer buldrende og højtråbende, og som det første starter en fest. Det er det værste, man kan gøre, for så tænker naboerne - åh nej, så får vi aldrig sovet! Det er not.
Husk smilet - det smitter
- Ellers er campinglivet meget åbent og frit. Man ligger tæt, så det er ikke som at tage langt ud i et sommerhus. Og fordi man er så tæt, så er to vigtige uskrevne regler - imødekommenhed og åbenhed.
- En uskreven regel her er også, at man hilser pænt på hinanden på pladsen og er åben. Smil til andre, det avler godt humør og god stemning. Det smitter.
Husk også natteroen
- Hos os er der regler - og en af dem er, at der skal være aftenro efter klokken 22 og nattero efter klokken 23. Det nytter ikke, at man fester til langt ud på natten - dels er her jo både børn og ældre, og dels handler det om at tage hensyn til hinanden generelt, når man jo bor så tæt, som man gør på en campingplads.
Eneboere har det svært på camping
- Langt de fleste campister er sociale mennesker, som kan lide at bo tæt og også kommer godt ud af det med andre mennesker. Man skal ikke regne med, at det er ro og fred, man finder på pladsen - der er nogle, der beder om at få det fjerneste hjørne, men det er svært, når her er mange. Så kan man ikke lukke sig helt inde. Så skal man nok tage i sommerhus et øde sted i stedet.
Skru ned for fest foran teltdugen
- Der kommer folk, der tror, at de kan komme buldrende og tror, at de kan sidde foran teltet og drikke Irish coffe til langt ud på natten. Det er ikke sjovt for naboerne. Så kommer folk til mig og brokker sig. Så må jeg ned og bede om ro - det synes folk jo heller ikke er sjovt, at jeg kommer ned med en løftet pegefinger. Det er aldrig sjovt for en lejrchef, men det sker, måske en 10-12 gange i løbet af et år.
Hold hunden i snor
- Det kan være et problem, at nogle hundeejere ikke respekterer, at hunden SKAL være i snor på en campingplads. Og husk, at de firbenede skal heller ikke luftes på campingpladsen.