Holdspil er den sundeste motion

Al motion er godt, men holdspil som fodbold er lidt sundere end andre former for motion.

(© colourbox.com)

Når du skal vælge motionsform, så skal du selvfølgelig gå efter, hvad du synes er sjovt. Det øger chancen for, at du fortsætter med motion og dermed bliver sundere. Men hvis du kan lide de fleste former for motion, så bør du overveje at begynde til et holdspil.

Holdspil som fodbold er nemlig lidt sundere for din krop end andre former for motion som løb og styrketræning. Det viser dansk forskning, som blandt andre professor Peter Krustrup står bag.

- Motion har generelt en meget positiv effekt på kroppens sundhed. Men måler man på sundheden, så ligger fodbold i top på alle parametre, mens løb og styrketræning kun ligger i top på nogle parametre, siger Peter Krustrup, der er professor på Exeter Universitet og tilknyttet Center for Holdspil og Sundhed på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Styrketræning og konditionstræning på samme tid

Forskningen viser, at fodbold både giver bedre kondition, større muskler, sundere knogler og et godt fedttab.

Til sammenligning giver styrketræning også stærkere muskler og knogler, men det er ikke godt til at øge dit kondital eller fedttab.

På samme måde giver interval-løbetræning et super kondital, mens almindelig jogging giver et godt fedttab. Men til gengæld ligger begge former for løb lavt på andre parametre.

- Fodbold er god motion, fordi det giver en alsidig og intens træning, hvor man både får en høj puls og kommer ud i mange intense aktioner, som giver en god belastning for muskler og knogler. Vi har primært undersøgt fodbold, men det kan tænkes at andre former for holdspil har samme gode effekter, siger Peter Krustrup.

Få måneders fodbold øger sundheden markant

Den måske allerstørste fordel ved fodbold er, at det ifølge forskningen opleves som mindre hårdt af motionisterne. De føler simpelthen ikke samme belastning og smerte som ved løb og styrketræning, fordi de er optaget af boldspillet og hygger sig med det.

Forskerne har set på effekten af fodbold hos både yngre og ældre, mænd og kvinder, trænede og utrænede samt raske og personer med livsstilssygdomme. Og alle målgrupper oplevede markante fremgange i deres sundhed allerede efter 3-4 måneders fodboldtræning i 1-2 timer om ugen.

Eksempelvis viste et forsøg med midaldrende mænd med diabetes, at de efter tre måneders træning fik, hvad der svarer til et 10 år yngre hjerte.

- Den samlede træningsmængde behøver ikke være særlig høj, før utrænede vil opleve store effekter på kort sigt. Og holdspil har derfor et stort potentiale for at kunne forbedre folkesundheden ved at forebygge og behandle livsstilssygdomme. Der er større chance for, at folk vil lykkes med en livsvarig livsstilsændring, hvis de dyrker et holdspil, som de nyder, og som ikke føles så hårdt, siger Peter Krustrup.