Zikavirus er ikke den eneste sygdom, der er farlig for gravide

Der er en række sygdomme, der kan få betydning for fosteret under graviditeten. Se listen her.

De fleste babyer er heldigvis sunde og raske, men gravide skal alligevel være opmærksomme på en række sygdomme. (Foto: © Istockphoto)

Langt de fleste graviditeter i Danmark ender heldigvis med et sundt og velskabt barn. Men der er en række bakterier, virusser eller parasit-bårne sygdomme, som den gravide skal være opmærksom på.

På det seneste har Zika-virussen været i fokus, men herhjemme er risikoen for at blive smittet tæt på nul, forklarede DR Nyheders sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling i går i 21 Søndag. Her var programmet blandt andet på besøg på en af de klinikker i Brasilien, hvor mødre dukker op med de børn, der formentlig er blevet syge, fordi deres mor har haft virussen under deres graviditet. Se indslaget her:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:56af42466187a507f88c067f

Men der er en række andre sygdomme herhjemme, som gravide skal være opmærksomme på:

  • Influenza: Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at få en influenza-vaccination. Sygdommen kan øge risikoen for abort, for tidlig fødsel eller lav fødselsvægt, men risikoen er størst, hvis moderen har en kronisk sygdom i forvejen.

  • Toxoplamose: Også kaldet haresyge. En ekstrem sjælden parasitsygdom, der kan give fostret svære hjerneskader. Gravide skal typisk undgå at røre ved råt kød, især vildt, og undgå at håndtere katte-eskrementer. Hos ikke-gravide giver den et mildt sygdomsforløb.

  • Skoldkopper: Kan give misdannelser og spontan abort, men det er meget sjældent. De fleste har haft sygdommen i barndommen - eller er vaccineret mod den og er dermed godt beskyttede.

  • Røde hunde: Giver meget stor risiko for, at fosteret bliver født døv og blind og med hjertefejl. Men de fleste er i dag vaccinerede mod sygdommen, som derfor er uhyre sjælden.

  • Mæslinger: En virussygdom, der kan give fosterskader og abort. Men ligesom skoldkopper og røde hunde er man beskyttet, hvis man har haft sygdommen som barn - eller er vaccineret mod den.

  • Parvovirus: Også kaldet lussinge-syge. Kan give alvorligt blodmangel hos fosteret. De fleste har dog haft sygdommen som barn og er derfor beskyttede.

  • Leverbetændelse: Også kaldet hepatitis, kan skyldes flere virus. En meget lille procentdel af kvinderne er kronisk bærere af Hepatitis B virus, og deres børn får vaccine indenfor 24 timer efter fødslen. Det forebygger, at barnet bliver smittet.

  • Syfilis: Kønssygdom, der kan give barnet skader i fostertilstanden eller senere i livet. Behandling af moren er også effektiv for fostret.

  • Urinvejsinfektion: Kan føre til for tidlig fødsel eller fosterskader, men der er effektiv behandling med antibiotika.

  • Herpes: Er en kronisk og tilbagevendende virus-infektion. I meget sjældne tilfælde og ved førstegangs-udbrud hos den gravide, kan et kejsersnit komme på tale, så barnet ikke bliver smittet.

  • HIV-infektion: Hvis moren har en HIV-infektion kan medicinsk behandling mindske risikoen for, at moren smitter sit barn til under en procent.

  • Kilde: Patienthåndbogen og Apoteket.dk