Sille skal føde på live-tv: Det bliver en kæmpestor oplevelse

Hele Danmark kan følge med, når Sille og Phillip bliver forældre for første gang.

Sille og Phillip har sagt ja til at få vist Silles kejsersnit på live tv for at sætte fokus på, at kejsersnit i nogle situationer kan være et godt alternativ til en naturlig fødsel. (© DR)

På onsdag bliver den 29-årige sygeplejerske Sille Tejlmann og den 32-årige reservedelsekspedient Phillip Breining forældre for første gang - formentlig til en dreng.

Men det bliver alt andet end en almindelig fødsel, for det planlagte kejsersnit bliver nemlig vist direkte på DR1 klokken 20.30 med værten Peter Qvortrup Geisling med på operationsstuen, mens Lillian Gjerulf Kretz følger med fra et studie med eksperter og publikum.

- Der har været megen overvejelse omkring at deltage i programmet. Vi er begge meget private mennesker og har ikke behov for at blive landskendte, men personligt synes vi, at det kunne være rart, at der blev sat fokus på, at kejsersnit af mange forskellige årsager kan være et godt alternativ til en vaginal fødsel, siger Sille Tejlmann.

- Samtidig giver det os mulighed for at forevige vores søns fødsels og gøre dagen endnu mere særlig, end den allerede er.

Rygproblemer årsag til Silles kejsersnit

Når Sille Tejlmann skal have et kejsersnit, så skyldes det, at der er tendens til skæv ryg i hendes mors familie.

Da Sille blev født af sin mor, var der så meget tryk på morens rygsøjle, at hun næsten blev lam fra livet og nedefter. Hun har ingen mén i dag, men hun skulle bruge et helt års genoptræning på igen at kunne gå normalt.

- Den historie fylder rigtig meget hos mig. Jeg ved, at den skævhed er noget, der er arveligt, så det har helt sikkert sat tydelige spor i mig ikke at vide undervejs i en fødsel, om mine presseveer kan gøre, at jeg faktisk bliver lam, siger Sille Tejlmann.

- Det gør mig mest tryg at skulle have kejsersnit og vide, at jeg ikke skal tænke på den risiko, der kunne være ved at føde normalt.

Sikker fødsel er det vigtigste

Hverken Sille Tejlmann eller Phillip Breining har på forhånd haft noget forhold til, om den ene eller den anden type af fødsler er bedre end andre.

- Det vigtigste er bare, at vores søn har det godt. Om han så er født den ene eller den anden vej, det har ingen betydning for os, siger Sille Tejlmann.

Hendes kejsersnit bliver et såkaldt hud-til-hud-kejsersnit, hvor den nyfødte med det samme bliver lagt direkte op på hendes bryst.

- Det bliver både en kæmpestor oplevelse, men det betyder også, at jeg lige skal overvinde det der med at skulle have sådan en lille klump, som er helt smurt ind i fosterfedt. Jeg tror da allerhelst, at jeg ville have ham leveret med storken pakket ind i en blå hue og sparkedragt, siger hun med et stort grin.

Derfor viser DR et kejsersnit live

Sille Tejlmanns kejsersnit på live tv er en del af, at Sundhedsmagasinet sætter fokus på hjemmefødsler tirsdag aften og kejsersnit onsdag aften.

Der er flere grunde til, at kejsersnittet skal sendes live, fortæller Erling Groth, der er journalistisk redaktør på DR1.

- DR viser et kejsersnit live for at vise virkeligheden præcis som den foregår tusindvis af gange årligt på landets fødeafdelinger. Vi giver samtidig seerne mulighed for – mens operationen foregår - at kommentere på fødslen undervejs og få svar på de spørgsmål, der måtte dukke op fra de læger, som udfører operationen og fra jordmoderen i studiet, siger han.

- Hvad angår sikkerheden for mor og barn har DR og produktionsselskabet Mastiff i tæt samarbejde med de ansvarlige læger og den fødende sikret en klar procedure for, hvad der skal ske, hvis der sker noget uforudset. For eksempel bliver udsendelsen sendt med et minuts forsinkelse, så vi kan stille om til værterne og give lægerne og den fødende fred og ro uden at billederne, når ud til seerne.

- Ud over at vise operationen lægger programmet op til debat. På den ene side er det en fantastisk lægevidenskabelig udvikling, der har været indenfor kejsersnit, hvor man hele tiden gør operationen bedre for mor og barn, og på den anden side ser vi på årsagerne til, at vi i Danmark foretager flere kejsersnit end resten af Skandinavien. Og kritikerne, der mener, at der udføres for mange kejsersnit i Danmark, kommer også til orde, siger Erling Groth.

Du kan møde Sille Tejlmann før kejsersnittet i Aftenshowet på DR1 tirsdag aften.

Rettelse: I den oprindelige artikel stod en forsinkelse på 45 sekunder. Der er dog tale om et helt minut.