Legen ruster dit barn til livet

Det er gennem leg, at børn lærer, hvordan man begår sig i sociale sammenhænge, forklarer en professor.

(© Colourbox)

Leg, det er da bare tidsfordriv for børn! Nej, intet kunne være mere forkert. Leg ruster dit barn til at indgå i vigtige sociale sammenhænge resten af livet.

Gennem legen lærer børn at tage og give plads i fællesskabet, at finde hoved og hale i et hierarki og ikke mindst at forhandle sig frem til indflydelse i en gruppe.

- Det geniale ved legen er, at det er en leg. Det er altså ikke virkelighed og konflikter, der opstår i legen, kan opløses på magisk vis, når legen slutter, forklarer Jan Kampmann, der er professor ved institut for psykologi og uddannelsesforskning på RUC. Han forsker i bl.a. barndom og pædagogik.

- Det giver en fantastisk platform til at prøve kræfter med alle de indforståede koder, der er i en børnegruppe.

Det kan være koder for, hvordan man får adgang til at være med i en leg, som nogle andre børn har sat i gang, eller koder for hvem der spiller hvilken rolle i legen, eller forhandlinger om, hvad legen handler om og hvilke regler, der gælder i legen.

Alle børn har brug for at høre til

Det, der betyder mest for børns trivsel i hverdagen, er deres tilhørsforhold til andre børn, forklarer Jan Kampmann, og her spiller leg naturligt nok en kæmpe rolle.

- Det at udvikle leg består af ganske komplicerede og ofte smertefulde processer.

- Gennem legen lærer børnene empati og fornemmelse for at kunne justere sig ind på hinandens frekvenser. Hvornår overskrider jeg en andens grænser, hvornår gør det måske ondt på den anden, hvornår gør jeg den anden ked af det, eller hvornår gør jeg den anden bange?

Alt sammen helt grundlæggende viden for at kunne begå sig i et fællesskab, fortæller Jan Kampmann.

- Legen hjælper barnet med at skabe sig en identitet og giver ydermere barnet mulighed for at eksperimentere med forskellige identiteter.