"Nå, har du så fået nogle gode kammerater i skolen?".
Det er ofte noget af det første, vi voksne spørger en lille ny skoleelev om. Vi kan jo selv huske, hvor godt det var at have kammerater, og vi ved i dag, at det er helt afgørende for, om et barn trives i skolen.
- At have venner i skolen er på flere planer en forudsætning for at udvikle sig. Dels lærer børnene en masse gennem legen, blandt andet at kommunikere, dels hører fællesskab og trivsel sammen. Og trives dit barn i skolen, har det overskud til at lære, siger Iben Sandahl, tidligere skolelærer og nu praktiserende psykoterapeut.
Voksen-styring hjælper
Måske finder dit barn nye venner af sig selv, måske har det brug for en støttende hånd. Men selv om nogle børn har nemmere ved at finde venner end andre, kan de fleste små nye skoleelever ifølge Iben Sandahl have glæde af, at de voksne går ind og styrer lidt.
- Vi kan grundlæggende ikke konstruere et venskab, men vi kan facilitere, at det kan komme til at opstå, ved at sørge for, at børnene kommer til at lege med flere forskellige klassekammerater.
- I de små klasser ved børn ikke på forhånd, hvem de vil lege godt med, men gennem aftaler finder de ud af, at 'August er god at spille bold med' og 'Amalie og jeg leger gode fantasilege sammen,” siger Iben Sandahl og giver følgende råd:
- •
Lav legeaftaler på kryds af køn så langt op i klasserne som muligt. Hent enten børnene direkte fra SFO, eller aftal at mødes i weekenderne.
- •
Hvis dit barn er genert eller utryg ved at komme hjem til andre, så vær i stedet den, der inviterer. Gør det hyggeligt, og hjælp barnet med at være social, hvis det er udfordrende for det. Spil fodbold sammen, lav perler eller læs en bog. Hjælp med at skubbe noget i gang.
- •
Etabler spise-/lege-grupper i klassen en gang om måneden eller hver anden måned, hvor fire-fem børn kommer med hjem og leger og spiser aftensmad. Når forældrene kommer og henter, kan I byde på et glas vin eller en kop kaffe og lære de forskellige at kende. Det gør det lettere at lave en legeaftale næste gang.
- •
Meld dit barn til en fritidsaktivitet, og spørg i klassen, om andre har lyst til at være med. Foreslå dernæst en køreordning, hvor I på skift henter børnene og kører dem til aktiviteten. Når børnene ved, at de skal være sammen om eftermiddagen, vil de ofte også lege sammen hele dagen.
- •
Tag op på forældremøde, hvordan I kan gøre for, at børnene i klassen får gode relationer til hinanden.