GUIDE Tal med dine børn om nøgenbilleder på nettet

Undgå forbud og vær ikke kropsforskrækket, sådan lyder nogle af rådene til forældre fra Red Barnet og Sex og Samfund.

Red Barnet har lavet en digital vejviser til forældre, hvor der er gode råd og værktøjer til, hvordan de kan tale med deres barn om god adfærd på nettet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Forældrene har et stor ansvar i at sørge for, at deres børn ved, hvordan man er sikker på nettet, og hvordan man bør dele billeder og videoer.

Sådan lyder budskabet både fra Red Barnet og Sex og Samfund efter, at Rigspolitiet i dag kunne meddele, at der er flere og flere eksempler på video- og billedmateriale med seksuelt indhold, hvor børn ned til en alder på otte år har optaget sig selv og efterfølgende delt det med kammeraterne eller lagt det ud på nettet.

- Vi kan se en stigning af tilfælde, hvor børnene udstiller sig selv på nettet, uden at være klar over konsekvensen og uden at forældrene kender til det, siger politikommisær Flemming Kjærside fra Rigspolitiets nationale center for cyberkriminalitet.

- Det er bekymrende, da vi ved, at materialet ofte havner i pædofile fora. Når det først er på nettet, har vi meget vanskeligt ved at fjerne det.

Han forklarer, at forældrene typisk bliver forarget, når politiet informerer om, at deres børn har lagt seksuelt materiale ud på nettet.

Det var også tilfældet for forældrene til to danske drenge på 10 og 11 år, som havde optaget en video, hvor drengene dyrker sex med hinanden.

- Forældrene var selvfølgelig meget rystede og overraskede. De havde ingen anelse om, hvad drengene havde lavet, og det gav anledning til en lang snak om, hvad det her handler om.

Forældrene må ikke blive kropsforskrækket

Netop samtalen mellem forældre og børn er ifølge Red Barnet et vigtig middel til at forebygge, at børn lægger upassende materiale ud på nettet.

Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet, forklarer, at forældrene skal stille præcis de samme spørgsmål, som de ville gøre, hvis børnene ikke var på nettet.

- Hvem er du venner med? Hvad taler I om? Hvad laver I, når I er sammen? Den type spørgsmål har forældrene mulighed for at stille.

Politikommisær Flemming Kjærside forklarer, at politiet ofte oplever, at det kan være vanskeligt for forældrene at tage snakken med børnene.

I de tilfælde, er det vigtigt, at forældrene taler om emnet og problemstillinger uden at blive kropsforskrækket, mener Gitte Jakobsen.

- Der er jo naturligt, at børn udforsker hinanden og prøver grænser af. Børn har altid leget doktorlege, hvor de lærer at kende forskel på drenge- og pigekroppen. I dag tager de bare billeder af det, siger hun.

- De små har dog ikke forståelse for det seksuelle i det og konsekvensen af at dele indholdet. Derfor skal man som forældre være nysgerrig på børnenes online liv, samtidig med man tager en snak om, hvad der bør deles.

Fortæl ikke hvor billederne kan havne

Hos organisationen Sex og Samfund, der blandt andet laver materiale til seksualundervisning i Folkeskolen, har de også et klart råd til forældrene.

- Det er vigtigt, at man ikke tænker, at 'nu skal jeg sætte mig ned og tage snakke om det her', men at man løbende tager en snak om sociale medier, når det er relevant, og at man løbende viser en interesse for børnenes liv på nettet.

Det siger Lone Smidt, pædagogisk fagmedarbejder i Sex og Samfund.

Hun forklarer også, at forældrene skal undgå at lave for mange forbud om, hvad børnene må på nettet.

- Børn og unge kommer til at gøre ting, som ikke er hensigtsmæssigt. Det er et stort problem, hvis de ikke tør komme til forældrene og tale om deres problemer uden at skamme sig, siger Lone Smidt.

- De skal have tillid til, at de altid kan komme til en voksen og få et klart råd, hvis de har brug for hjælp til at løse et problem.

På listen over de ting, som forældre ikke skal gøre, er der ifølge Lone Smidt en central ting:

- Man skal ikke begynde at forklare, at billederne kan ende i de her uheldige netværk (pædofile fora, red.), men i stedet tage en åben dialog om, hvad det kan have af betydning for børnenes nære relationer.

Hun opfordrer til, at man tager en snak om, hvordan børnene kan passe på sig selv og hinanden, når man er på de sociale medier, og hvordan man er en god ven i forhold til at skrive til og dele billeder med andre.

Red Barnet har lavet en digital vejviser til forældre, hvor der er gode råd og værktøjer til, hvordan de kan tale med deres barn om god adfærd på nettet.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1159415354108987