For nogle familier fylder smartphones og tablets så meget, at de elektroniske dimser nærmest er limet fast til hånden og øret.
Derfor er det heller ikke ualmindeligt, at der bliver udvekslet skarpe ord og himmelvendte øjne, når forældre og børn er uenige om, hvor meget den digitale verden må fylde i dagligdagen.
Sådan kommer I i gang
- •
Før I laver en aftale med jeres børn om ’skærmtid’ i familien, er det vigtigt, at I som forældre får styr på jeres egne vaner først. Tænk over, om du for eksempel tager telefonen, hvis den ringer, mens du er i gang med at tale med lille Sigurd? Vurder, om jeres vaner egentlig er hensigtsmæssige.
- •
Begynd dernæst en dialog om børnene med fokus på deres vaner og rutiner med på smartphone eller tablet. Det er vigtigt, at ungerne rent faktisk bliver inddraget i aftalen, så de også får ejerskab til ’reglerne’, også selvom det er jer, der træffer den endelige beslutning om aftalen. Undgå forbud, men læg derimod op til, hvad I, som familie, kan lave, når der er slukket for de elektroniske skærme. Det virker bedre at overveje, hvor man kan gå i gang med, i stedet for at tale om, hvad man skal stoppe.
- •
Husk på, at det er individuelt, hvilken type aftale I skal lave i netop jeres familie. Mens det er helt uhørt at have sin smartphone fremme ved middagsbordet, kan det i andre familier være helt i orden. Modsat har nogle familier regler om ingen ’skærmtid’ mellem klokken 16.00 og 20.00, mens andre skal have slukket for telefonen fra de træder ind ad døren.
- •
Hvis børnene ikke lever op til aftalen, så tag en snak om, hvorfor de for eksempel bruger mere tid på Facebook, end I havde aftalt. Det er en dårlig idé at indføre sanktioner over for barnet, da det bare skaber frustration og kan føre til konflikter. Vær i stedet for nysgerrig på, hvorfor (kursiv) barnet har brudt jeres aftale. Man kommer meget længere med hinanden, hvis man spørger ind til en bestemt adfærd, frem for at løfte en pegefinger.
Kilde: Camilla Justesen, familierådgiver