Skift slikket ud med sukkersøde grøntsager - og sofaen ud med en skovtur.
Sådan lyder rådet fra Preben Vestergaard Hansen, som er kandidat i human ernæring på professionshøjskolen Metropol, i kølvandet på en ny undersøgelse, som kæder børns usunde weekendvaner sammen med deres sundhed.
Ifølge forskerne skyldes de usunde weekendvaner blandt andet for meget slik og for lidt bevægelse.
En forklaring, som Preben Vestergaard Hansen fra professionshøjskolen Metropol nikker genkendende til:
- Mange forældre har dårlig samvittighed over, at de har for travlt i hverdagen, og derfor ender de med at købe sig aflad i weekenden med slik og kager.
For meget farligt fedt og insulin
Et hold forskere fra Københavns Universitet har gennemgået mere end 2000 blodprøver fra 800 børn, der gik i 3. og 4. klasse.
Og resultatet viste, at børnene havde et væsentligt højere indhold af farligt fedt og insulin i blodet, når de mødte i skole efter weekenden end i resten af ugens dage.
Et højt niveau af insulin og farligt fedt i blodet er faktorer, der typisk bliver brugt til at fortælle noget om risikoen for at udvikle blandt andet hjerte-kar-sygdomme. Men ifølge forskerne er det dog endnu for tidligt at sige, om det har nogen betydning for børnene på længere sigt.
Mindre slik og mere skovtur
På baggrund af undersøgelsen opfordrer Preben Vestergaard Hansen forældre til at gå familiens weekendvaner efter i sømmene.
Og han foreslår derfor forældre at introducere deres børn for nogle faste regler for weekendens udskejelser:
- Det lyder måske banalt, men det handler om at styrke børns sundhed ved at få dem til at spise lidt mindre slik, og få dem væk fra computeren. Børn elsker at bevæge sig og opleve nye ting - de er slet ikke bygget til sidde stille i længere tid ad gangen.
Forslag til sunde weekendvaner
- •
Skær lidt ned på slikket ved for eksempel at servere sukkersøde grøntsager med forskellige dip eller fade med udskåret frugt. Du kan også servere en smule mørkt chokolade for at give børnene en smagsoplevelse
- •
Få børnene væk fra computeren eller den bløde sofa, og tag dem for eksempel med på skovtur i stedet for
- •
Involver børnene i madlavningen, så de får en bedre forståelse for smag og måltidets sammensætning
Kilde: Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring, professionshøjskolen Metropol