Dyrlæges opsang til forældre: Lad nu børnene klare sig selv

Dyrlæge Lise Rovsing modtager mange ansøgninger om erhvervspraktik fra unge - men det er deres forældre, der har skrevet den.

Dyrlæge Lise Rovsing opfordrer forældre til at lade børnene klare flere opgaver selv (Foto: © Foto: Aftenshowet © (c) DR)

”Ida er en meget dygtig 15-årig pige, der altid har elsket dyr. Hun er flittig og dygtig og vil i praktik på en dyreklinik.”

Sådan lyder en ansøgning, som dyrlæge Lise Rovsing har fået sendt til sin praksis, Dyreklinikken Artemis, i Gentofte.

Det er dog ikke Ida, der skriver om sig selv i 3. person, men i stedet hendes far, der på vegne af sin datter, har ansøgt om en praktikplads.

- Jeg synes, det er en lille smule trist, at forældrene går ind og gør opgaven for barnet, for børnene er fuldt ud i stand til selv at sende en ansøgning af sted. Det er ærgerligt, at forældrene ikke har lidt mere tillid til deres børn og tror på, at selvfølgelig kan de godt selv lave en ansøgning og sende den af sted. De skal ikke overtage børnenes job, sagde Lise Rovsing, da hun i aftes var i Aftenshowet.

Kontakter forældrene

En tredjedel af de ansøgninger, som Lise Rovsing modtager, er skrevet af forældre, og hvis der er tid til det, kan Lise Rovsing godt finde på at ringe til forældrene og spørge, om der er noget galt med deres barn, siden det ikke skriver selv.

- De fleste forældre modtager budskabet meget positivt og kan sagtens se min pointe, når jeg siger ”Skulle vi ikke lade barnet selv skrive til mig eller ringe til mig, fremfor at I gør det?”. Forældrene hjælper jo ikke børnene ved at gøre sådan. De gør bare alt arbejdet for dem, lød det fra Lise Rovsing, der mener, at det ligger i tiden, at forældrene overtager mange af børnenes opgaver.

- Det er rigtig ærgerligt, fordi vi er med til at udvikle en generation af unge mennesker, som får frataget initiativet, og som ikke lærer at klare sig selv. Der er ikke noget i vejen for at lave en ansøgning og skrive til en dyreklinik eller en arbejdsplads om, at man gerne vil have et job, eller man gerne vil i praktik, og få et afslag. Man skal lære børnene, at det er ok, at man får et afslag. De skal op på hesten og videre igen.

Forældrene bekymrer sig

Professor MSO og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, mener, at den overbeskyttende adfærd er et tegn på, at forældrene i stigende grad er bekymrede for, om deres børn klarer sig godt.

- Der bliver en optagethed og en øget risikobevidsthed hos forældre i forhold til det her med ”bør jeg gå ind og hjælpe mit barn til at få en praktikplads, fordi det kan være vigtigt i forhold til mit barns karriere og vej frem? Og hvad nu, hvis det ikke klarer sig og det ikke går godt?”, forklarede Noemi Katznelson.

Skal man gøre sig forhåbninger om en uge med hunde, katte og undulater hos Artemis, har Lise Rovsing et par gode råd til børnene og deres forældre.

- Man kan tale om, hvordan man går ned på praktikstedet og afleverer ansøgningen, præsenterer sig selv pænt og gør en god figur. Det er almen dannelse, man altid skal tale med sine børn om. Selvfølgelig må en forælder gerne kigge en ansøgning igennem. Det er rigtig fint, de gør det, men lad barnet starte med at komme med det første udkast selv, sagde Lise Rovsing.