Du kan og bør lære dit barn selvkontrol

Selvkontrol er en mental muskel, der kan trænes op, lyder det fra forfatter.

Det kan være sin sag at udskyde sine behov. (Foto: © Dr, DR)

”Det er bare fordi, min dreng har så meget krudt i røven!” ”Min pige, hun er bare sådan en, der ikke kan matematik!”

Sludder og vrøvl siger Sofie Münster. Alle børn kan blive bedre til at sidde stille, øve sig og lytte og vente på, at de bliver spurgt, lyder det fra forfatter, foredragsholder og ejer af forældremagasinet RaisingLearners, Sofie Münster. Hun er aktuel med bogen ”Klog er noget, man øver sig på.”

Forældre bør ikke give op så nemt

I bogen samler Sofie Münster op på de seneste års forskning omkring børns evne til at kontrollere sig selv. Og der er faktisk rigtig godt nyt, påpeger hun:

- Selvkontrol er mod forventning ikke noget medfødt. Det er en mental muskel, der kan trænes op, og det kan forældre med fordel arbejde med for deres barns skyld.

Sofie Münster oplever ofte, at forældre resignerer for hurtigt og siger, at deres barn er hyperaktivt eller har koncentrationsbesvær.

- De siger ’sådan er det bare,’ men forskning viser noget andet. Man kan som forældre rent faktisk hjælpe sit barn med at styre følelserne ved at opbygge en række gode vaner, fortæller Sofie Münster.

Undgå konflikter omkring sengetid

Alle forældre har formentlig haft konflikter med deres børnene omkring sengetid. Barnet bliver sur, måske ked af det, fordi dagen skal afbrydes. Men den trælse situation kan man træne sig ud af ved at tale aftenen igennem på forhånd og ved at give barnet medbestemmelse. Man kan eksempelvis sige:

- Hør her, sådan her forløber aftenen. Vi skal spise sammen alle sammen, så kan du lege, klokken 20 trækker vi i nattøjet, og så må du bestemme, om du vil have en godnatsang eller en godnathistorie, forklarer Sofie Münster.

Sofie Münster: Børn, der har lært selvkontrol, har det nemmere socialt.

Selvkontrol er afgørende for børn

Selvkontrol er en vigtig evne for børn af mange grunde, fortsætter Sofie Münster:

- Vi ved, at børn, der lærer at kontrollere følelserne, når udfordringerne bliver svære, er bedre i skolen og har mindre fravær. Og faktisk betyder selvkontrol dobbelt så meget som intelligens i forhold til børns faglige læring.

Derudover har børn, der har lært selvkontrol, det også nemmere socialt. De bygger bedre kammeratskaber og er generelt gladere. De har også ringere tilbøjelighed til at ryge, tage stoffer og drikke alkohol, skriver Sofie Münster om i sin nye bog ”Klog er noget, man lærer,” som udkommer 15. marts.

Et lille eksperiment

DR P1 har lavet dette lille eksperiment, som illustrerer hvor svært, det er at udskyde sine behov.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:56e574d16187a4164c84e82e

Sofie Münster har set eksperimentet, og hun ser tydeligt, at udfaldet afhænger af børnenes strategi.

- Vera har nemt ved at vente, fordi hun ignorerer flødebollerne, kigger alle mulige andre steder hen end lige på tallerkenen med flødebollerne. Det fortæller mig, at hun måske allerede har nogle gode vaner i forhold til at kontrollere sine følelser, når impulserne sætter ind, siger Sofie Münster og fortsætter.

- De to børn, der sidder sammen, Marie og Mads, har sværere ved at vente og falder også i, fordi de taler om flødebollerne hele tiden. Deres opmærksomhed er meget af tiden på flødebollerne, og så bliver det svært at vente. Og man ser også, at når man er to, der sidder i samme dilemma, så er der en risiko for, at de så at sige "skubber hinanden i."

Pas på man ikke kontrollere barnet ihjel

Det er en god idé at træne sit barn i selvkontrol, mener Sofie Münster, men hun påpeger også, at man selvfølgelig skal gøre det med måde:

- Når der er leg og frikvarter, så skal man have lov til at være fri. Selvkontrol handler ikke om, at man skal være en robot, men om hvorvidt man er i stand til at vælge fokus, anstrengelse og mod til, når det er det man har brug for.