Det tynger børn at vokse op i fattigdom

Børn, der vokser op i fattigdom, har mange bekymringer og glemmer egne behov. Og de tager det med sig ind i voksenlivet.

Nicklas fra programmet Barndom på Bistand. (© DR)

I dag får 158.000 danskere, der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse brev om, hvor meget de i fremtiden vil kunne få i hjælp fra det offentlige.

Omkring 24.000 borgere vil opleve, at de får mindre at leve for. Det sker, fordi boligsikring og særlig boligstøtte falder bort.

Og en del familier vil i den forbindelse ryge ned under den grænse for fattigdom, som vi tidligere opererede med her i Danmark, men som nu er afskaffet.

Men hvordan er det at være barn i en fattig familie i et rigt land som Danmark? Og kan man overhovedet bruge ordet fattig i Danmark?

Det emne er genstand for megen debat, og det er svært at forestille sig, at der bliver enighed om den del.

Men sikkert er det, at der findes nogle familier, som har meget få penge til at få en hverdag til at hænge sammen. Fx familier på kontanthjælp, som skildret i DR2-programmet ”Barndom på bistand”.

Lavt selvværd, depression og tristhed

Sikkert er det også, at det sætter sig varige spor i de børn, der vokser op i de familier, siger sundhedsplejerske Else Guldager. Både gode - men mest barske spor.

- Det er hårdt at leve et liv med afsavn. Alting vender ligesom hele tiden den forkerte vej for de børn – de går i aflagt tøj, er outdatede og altid lidt bagud.

- Det rammer dem, at de fx ikke kan fortælle om noget, de har lavet i sommerferien, når deres kammerater kan fortælle om rejser til udlandet, skiferier, badeferier etc.

Og det rammer dem, tilføjer hun, at de ikke kan holde børnefødselsdag, give en gave når kammeraterne har fødselsdag, kan komme med på lejr-tur eller til fritidsaktiviteter.

- Det, der sker med de børn, er, at de kan få et lavt selvværd, lide af tristhed, depression, blive mobbet, have svært ved at koncentrere sig og have ringere skolepræstationer, fordi deres energi går med de helt forkerte ting. For de har rigtig mange bekymringer.

- Mange af dem tager store hensyn til deres forældre. De kan finde på at sige, at de ikke er sultne, selv om de render rundt med et stort hul i maven. De synes, det er synd for mor, at der ikke er penge til at få mad på bordet.

De glemmer sig selv

Børnene i de familier tager typisk et meget stort ansvar for, at familien klarer sig igennem. Og det betyder samtidig, at de ikke stiller ikke krav på deres egne vegne, forklarer sundhedsplejersken.

- Børn er altid loyale over for deres forældre, uanset hvad. Og de er sikre på, at deres forældre gør alt, hvad de kan for at få enderne til at nå sammen. Så de mærker typisk ikke deres egne behov, de siger ikke deres egne behov højt.

Forældrene i disse familier er ofte også stille forældre, der prøver at klare sig igennem uden alt for megen opmærksomhed, forklarer Else Guldager.

- Og alt det fører videre til, at børnene let bliver ofre for mobning blandt andet.

- Nogle børn bliver meget udadreagerende, andre – og det er typisk piger – tager et meget stort ansvar på sig, for små søskende, for at få mad på bordet. Nogle af dem tager måske i virkeligheden også et større ansvar på sig, end børn i den alder bør.

Vores oldeforældre havde det samme ansvar

På den anden side kan livet i en familie uden mange ressourcer også lære børnene noget, som de kan bruge i deres liv, understreger sundhedsplejersken.

- Hvis man ser et par generationer tilbage, så var det jo ikke ualmindeligt at have det ansvar i en ung alder. At man kom ud at tjene, når man var 14 år gammel, eller at man tog del i det hjemlige arbejde, tog sig af sine små søskende, eller hjalp med arbejdet i marken, eller med maden.

- På sin vis er det jo faktisk supersejt, at man kan stable en middagsmad til familien på benene i en alder af 12 eller 14 år og med få midler. Det kan være med til at få selvværdet til at stige, at man kan se, at der er behov for én. Det kan jo godt ses som en fordel, at man er vant til at yde, for at få familien til at køre.

- Men det afbøder ikke, at børn i fattigdom mangler muligheder for de materielle goder, som deres kammerater har. De lever et hårdt liv og bærer større byrder på deres skuldre, end de burde have.

Se mere om livet som barn i en familie på kontanthjælp i programmerne ”Barndom på bistand”, der sendes på DR2 mandag aften klokken 20:45.