Der var ikke ret mange, der vidste, at Simones far drak. Hun sørgede omhyggeligt for at rydde op i hans flasker, når hun var på besøg hos ham.
Og hun vænnede sig efterhånden til, at han i lange perioder ikke kontaktede hende, når han havde fået det dårligt igen. Og hun vænnede sig til den store ansvarsfølelse, hun følte, og ensomheden hun altid bar på.
Først i 10. klasse fortalte hun en efterskole-lærer om sin fars druk, selvom hun egentlig følte, at hun levede ok med det. Men i 3.g blev hun væltet omkuld af en depression.
Hun fik antidepressiv medicin og begyndte allerede dengang at tale med en psykolog.
- Først efter jeg startede hos psykologen fandt jeg ud af, hvordan jeg havde det. At det ikke er normalt og ødelægger mere, end man tror, forklarer Simone.
Fik hjælp med det samme
Efterfølgende døde hendes far af sit alkoholmisbrug, og for et år siden ramlede det igen for hende. Denne gang var det sværere at få hjælp - der var halvandet års ventetid, og det kunne hun ikke vente på.
Men takket være et nyt tilbud i hendes kommune, kom hun i individuel terapi ugen efter, hun tog kontakt. Og den hurtige behandling har hjulpet, fortæller Simone.
- Det betød nærmest alt. Jeg var ikke i stand til at håndtere min hverdag, så det at få et sted, hvor jeg kunne komme af med mine tanker. Det har betydet alt.
Hjælp mange steder
Simone er langt fra alene. Sundhedsstyrelsen anslår, at op mod 122.000 børn og unge under 18 år har en far eller mor, der drikker for meget. Men den gode nyhed er, at der er masser af hjælp at hente.
Ved satspuljeforliget i 2015 blev der afsat 264 millioner til rådgivning og behandlingstilbud til børn og unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. Og de penge er nu blevet omsat til en række gratis, målrettede behandlingstilbud til børn og unge op til 25 år.
Blandt andet projekt BRUS, der tilbyder behandling i Midtjylland.
- Vi findes i 11 kommuner i Midtjylland, og vi har ikke venteliste noget sted. Man kan komme til ret hurtigt. Man kommer til en forsamtale, og så kan man typisk starte indenfor ret kort tid herefter, forklarer projektleder Runa Bjørn.
Deres største udfordring er, at få udbredt kendskabet til de mange tilbud, og det sætter en landsdækkende kampagne, støttet af Alkohol og Samfund og Trygfonden, fra i dag fokus på.
- Jeg er rigtig tilfreds med de tilbud, der er, det er bare en skam, at der er så få, der bruger dem, siger Peter Konow, direktør i Alkohol og Samfund.
Fylder stadig
For Simone har individuel terapi og efterfølgende gruppesamtaler med andre i en lignende situation, gjort en kæmpe forskel, selvom hun fortsat er mærket af savnet efter sin far, der døde for to år siden.
- Det fylder stadig en del i mit liv, men jeg er blevet bedre til at kunne mærke det. Og jeg er blevet bedre til at håndtere det. Jeg har ikke længere reaktioner, jeg ikke forstår – nu kan jeg godt sætte nogle ord på, hvad det er, der sker, forklarer hun.
På kortet herover fra hope.dk/ung kan man få overblik over, hvor man kan få hjælp - alt afhængig af, hvor man bor i landet.
- •
Det kan have store konsekvenser for børn at vokse op med forældre, der har et misbrug.
- •
I følge Alkohol og Samfund har børn fra misbrugsfamilier større risiko for psykisk sygdom end andre og dobbelt så stor risiko for at begå selvmord.
- •
De har også større risiko for selv at havne i et misbrug, ligesom de kan have svært ved at gennemføre en uddannelse.