375.900 skolebørn deltager i Danmarks største sundhedsevent

Næsten to ud af tre skolebørn og deres forældre skal have ekstra fokus på sundhed de næste uger.

Der blev hoppet, danset og kastet med bolde, da tv-værterne Jacob Riising og Sebastian Klein i dag åbnede skolernes sundhedsuger på Søndermarkskolen på Frederiksberg i København. (Foto: © Thomas Helsborg, DR)

Hvis du kommer forbi en skole i dag, så har du nok lagt mærke til, at der bliver trillet, kastet og driblet med små gule, grønne og blå bolde.

89 procent af landets skoler er nemlig tilmeldt skolernes sundhedsuger, som begynder i dag.

Årets tema er 'Brug bolden', og alle de 375.900 tilmeldte skolebørn har fået deres egen bold som en del af Danmarks største sundhedsevent.

- Tæller man de involverede lærere og forældre med, så er det over en million danskere, som vil få ekstra fokus på sundhed de kommende tre uger. Det er fantastisk, at vi får lov til at præge så mange af Danmarks børn til at få langtidsholdbare sunde vaner, siger projektets leder Anders Flaskager, der er lektor ved Videncenter for Sundhedsfremme på UC Syd.

Det skal være sjovt at være sund

Skolernes sundhedsuger har tre målgrupper: Først og fremmest skolebørnene, men også lærerne og børnenes forældre.

- Vi ved fra flere undersøgelser, at børns sundhedsvaner følger dem ind i voksenlivet. Og de fleste børn er som udgangspunkt meget fysisk aktive, hvis de får de rigtige rammer, og hvis de har det sjovt. Så vores motto er, at det skal være sjovt at være sund, og vi skal ikke komme med løftede pegefingre, siger Anders Flaskager.

Lærere skal bruge bolden

Lærerne er en vigtig brik for at give børnene bedre muligheder for at være fysisk aktive i skolen.

- Heldigvis bakker rigtig mange lærere op om projektet. I vores evaluering siger 70 procent, at de fysisk inaktive elever bliver mere aktive, og 99 procent mener, at sundhedsugerne skal fortsætte med at være et tilbud til skolerne, siger Anders Flaskager.

Som en del af sundhedsugerne har de fået en pjece med inspiration til hundredvis af boldlege, som kan bruges som en aktiv pause.

Og der er også mange boldlege, som kan bruges som en integreret del af af den almindelige undervisning, som du kan se i denne video, hvor eleverne skal svare på dansk-spørgsmål ved at kaste deres bold på det rigtige svar på tavlen.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:57e8f58d6187a416b4a6910e

Forældres vaner smitter af på børn

Det sidste led i sundhedsugerne er skolebørnenes forældre.

- Når børn skal lære vaner, så er det utroligt vigtigt at forældrene er med. Forældrene er børnenes rollemodeller, så det er vigtigt, at forældrene tager ansvar for deres børns sundhed, siger Anders Flaskager.

Her kan du få hans fem gode råd til, hvordan forældre kan støtte deres skolebarn under sundhedsugerne.

Fem gode råd til forældre

  • Tag en dialog med dit barn om sunde vaner. Ofte gør vi bare, som vi gør, uden at vi taler om det. Men skolernes sundhedsuger er en god anledning til at tage en snak om sundhed, og dine holdninger påvirker barnet.

  • Find en god balance i jeres familie. Alt er ikke sort-hvidt, og man kan ikke være super sund altid. For meget er for meget, og for lidt er for lidt. Så bliv enige om, hvordan jeres balance skal være.

  • Find sjove sunde aktiviteter. Når man oplever succes med sunde vaner, så bliver man motiveret for at fortsætte. Er man ikke motiveret, så stopper man med de sunde vaner. Så find ud af, om dit barn er mest til rulleskøjter, svømning eller har det sjovt med at lave sund mad i køkkenet.

  • Vær aktive sammen i familien. Det betyder meget for børn, om du sætter dig på din flade, mens de er aktive. Lav i stedet noget aktivt sammen, som alle har det sjovt med. F.eks. spil fodbold sammen i gården, lav en forhindringsbane på legepladsen eller hop i trampolin sammen i haven.

  • Støt barnet under skolernes sundhedsuger. Hver aften skal de tilmeldte skoleelever notere, om de f.eks. har sovet nok, spist sundt og motioneret. Hjælp barnet med afkrydsningsskemaet, og tal om hvad I kan gøre, hvis dit barn for få point.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1286412741409247