Superheltene redder verden - men de smadrer miljøet

Superhelte som Batman og Spider-Man redder gang på gang dagen fra onde superskurke, men på vejen mod retfærdighed sætter de undervejs et ordentlig aftryk på klimaet.

Superheltene redder verden - men de smadrer miljøet

Superhelte som Batman og Spider-Man redder gang på gang dagen fra onde superskurke, men på vejen mod retfærdighed sætter de undervejs et ordentlig aftryk på klimaet.

Scroll for at læse

De bruger deres tid og kræfter på at redde jorden fra kriminalitet og katastrofer, men noget tyder på, at superhelte som Batman og Spider-Man faktisk gør mere skade end gavn - i hvert fald hvis man kigger på de heroiske helte med et par klimavenlige briller.

Miles Traer, der forsker i geologisk data ved Stanford Universitet i USA, har i en undersøgelse kortlagt de årlige klimaaftryk for nogle af tegneserieverdens mest populære superhelte. For når Batman fyrer op under den ildsprudende Batmobil eller Spider-Man svinger sig rundt i sit syntetisk edderkoppespind, så er det altså ikke helt gratis på klimakontoen.

Dyk ned i fem populære superheltes klimaaftryk her og se, hvem der er den største klimasynder - og hvem, der faktisk formår at gå i klima-nul.

SUPERHELTENE ER OVER OS! De er på biograflærredet, på skærmen og den daglige snak. Superheltene er her og der og alle vegne, og vi elsker dem for det.

I anledning af Supermans 80-års jubilæum i maj 2018 undersøger vi fænomenet. Men hvorfor eksisterer de overhovedet? Findes superkræfter i virkeligheden? Hvad kan deres fjender, superskurkene, fortælle os om os selv?

Batman

Udover sin råstyrke, så bruger den kappeklædte Batman et bredt arsenal af teknologiske gadgets, når han bekæmper kriminalitet i Gotham City. Heldigvis har manden bag flagermusmasken, milliardæren Bruce Wayne, penge nok til at betale for Batmans højteknologiske dimser og imponerende vognpark - og måske burde den skurkebekæmpende playboy også overveje at kaste nogle penge efter klimakompensations-kvoter.

Batman sætter nemlig i sin kamp med det onde et pænt klimaaftryk. Den største synder er computersystemet, Batcomputer, som på mange måder hjælper Batman i hans kamp for retfærdighed. Miles Traer sammenligner i sin undersøgelse Gotham City med virkelighedens Chicago, som får en stor del af sin strøm fra kul og atomkraft. Hvis computeren kører 12 timer om dagen ender det årlige klimaaftryk derfor på hele 37.834.000 kg CO2æ.

Oven i el-regnskabet kommer klimaaftrykket fra Batmans dragt, kastestjernerne Batarangs, Batmobilen samt flyet Batwing. I alt ender Batmans maksimale klimaaftryk inklusiv gadgets og benzinslugere på omkring 38.644.000 kg CO2æ om året.

CO2Æ HVA’-FOR-NOGET? Klimaaftryk giver os et billede af, hvor meget vi hver især påvirker miljøet i form af drivhusgasser. Klimaaftryk måles i antal kilo af CO2æ, som betyder ‘CO2 ækvivalenter’. Mennesket udleder mange andre forskellige slags gasser end blot kuldioxid (CO2), så derfor bruger man CO2æ som en universal måleenhed til at måle og sammenligne forskellige gassers miljøpåvirkning.
Eksempelvis er en gennemsnitlig amerikaners aftryk 19.958 kg CO2æ om året.

The Flash

Superhelten The Flash kan, som navnet antyder, løbe med lynets hastighed - eller i hvert fald meget, meget hurtigt. Men det kræver en del energi at få fart under futterne, og derfor må The Flash leve efter en diæt, der ville sprænge bæltespændet hos de fleste.

Miles Traer er optimistisk og vurderer, at The Flash kan løbe med lysets hastighed. Det ville kræve enorme mængder energi svarende til kalorierne i én tre meter høj og tre meter bred hamburger, en 50 meter bred pizza eller en cementtruck fuld af peanutbutter om ugen.

Hvis The Flash ønsker at passe på klimaet er amerikanernes sandwich-favorit, jordnøddesmøret, den bedste løsning på en kalorietung energikilde. En diæt udelukkende bestående af peanutbutter ville betyde et klimaaftryk på omkring 1.393.000 kg CO2æ om året. Er The Flash mere til en saftig hamburger - måske fra Big Belly Burger?, -, bliver aftrykket i stedet enorme 40.574.000 kg CO2æ om året.

I sin undersøgelse antager Miles Traer, at The Flash er relativt klimabevidst og forsøger at undgå for mange fødevarer fra toppen af kostpyramiden. I så fald ender den lynhurtige superhelts klimaaftryk på omkring 11.340.000 kg CO2æ om året - stadig næsten 600 gange højere end gennemsnittet for en amerikansk statsborger.

Spider-Man

Spider-Man benytter sig ikke på samme måde af teknologi og benzin-slugende gadgets som kollegaen Batman, men Peter Parker formår alligevel at sætte et pænt aftryk i jordklodens klimaregnskab.

Miles Traer taget udgangspunkt i Spider-Mans ikoniske dragt, som han vurderer er lavet i spandex - ikke just et af klodens mest miljørigtige materialer. Forbruger Spider-Man fem dragter om året, ryger der 115 kg CO2æ på klima-årsregnskabet. Ifølge Miles Traers udregninger svarer det dog samlet set kun til klimaaftrykket af ét normalt herrejakkesæt.

Den store klima-synder er dog Spider-Mans netskydere og det grå spindelvæv, som han kan skyde ud af sine håndled og bruge til at svinge sig rundt mellem bygningerne i. I nogle udgaver af tegneserien kan Spider-Man naturligt selv producere spindet, mens han i andre skyder det ud af mekaniske netskydere.

Traer antager, at spindelvævet er lavet af såkaldte sammenvævede carbon nanofibre (som faktisk er et materialer, der findes i virkeligheden!), og at han bruger omkring 629 kilo edderkoppenet årligt.

At producerer de mange kilo net vil koste klimaet op til 26.381.500 kg CO2æ om året i strøm. Smider man en spandex-dragt eller fem i puljen, ender Spider-Mans årlige klimaaftryk på omkring 26.381.615kg CO2æ.

Oracle

Superheltinden Barbara Gordon aka Oracle er et sandt computergeni. Hun hjælper Batman med at bekæmpe kriminalitet i Gotham City ved hjælp af sin supercomputer, som kan besvare Batmans mange spørgsmål på et splitsekund. Men sådan en super-server kræver også en ordentlig portion strøm.

I sin undersøgelse kalder Miles Traer Oracle for en ‘énmands-udgave’ af netmastodonterne Google, Amazon og Wikipedia, og det dem, forskeren har taget udgangspunkt i, i sine udregninger af Oracles klimaaftryk.

Alt efter hvilken net-gigant man tager udgangspunkt i og hvilke energikilder, der ryger gennem strømstikket til Oracles computere, så venter der cyber-heltinden en voldsom el-regning.

Antager man, at Oracle bruger samme serverkraft som Wikipedia, ender hendes klimaaftryk på omkring 68.500 kg CO2æ årligt. Sammenligner man hende til gengæld med Amazon eksploderer hendes klimaaftryk - og elmåler - og lander på omkring 600.000.000 kg CO2æ om året.

Superman

Mens superheltekollegerne må have godt ondt i klima-samvittigheden, så ser tingene anderledes positivt ud hos Superman. Den kappeklædte superhelt, der i år kan fejre 80 års jubilæum, kan nemlig glæde sig over et klimaaftryk i den helt lave ende. Ja, i følge Miles Traer, så ender Supermans klimaaftryk faktisk på et stort, rundt nul.

Forklaringen ligger i, at Superman henter al sin energi gennem solen. Ja, han er faktisk et omvandrende solcelleanlæg.

Superman er født på planeten Krypton og får energi til sine superkræfter ved at optage energi fra solen. Derfor kan helten i de røde underbukser prale af et klimaaftryk nær nul, da han ikke har brug for fossile brændstoffer eller føde for at udføre sin superheltegerning.

I sin undersøge har Miles Traer dog valgt at se bort fra Supermans dragt, som alligevel må formodes at smide et par kilo CO2æ på klimakontoen. Men dragt eller ej, så er der ingen tvivl om, at Superman er en af de mest miljøvenlige superhelte.

Som det ses i grafen, så er Oracle den helt store klimasynder. Hendes heftige strømforbrug sender hende helt i tops i klimaregnskabet.

Også Spider-Man og Batman får med deres teknologiske gadgets gjort et godt indhug på klimakontoen, mens The Flash’ enorme mængder af mad betyder, at også han må betegnes som noget af en klimasynder.

Superman kan til gengæld takket være sin evne til at optage energi fra solen prale af et flot nul på klima-bundlinjen - men der er faktisk én anden superhelt, som giver Superman klima-kamp til stregen…

OM UNDERSØGELSEN Undersøgelsen fra 2017 tager udgangspunkt i alt ni fiktive superheltes årlige klimaaftryk. Undersøgelsen skal naturligvis tages med et gran salt, da superhelte - desværre - ikke findes i virkeligheden, og mange dele af undersøgelsen derfor bygger på antagelser og estimeringer frem for reel fakta. Ifølge Miles Traer har målet med undersøgelsen blandt andet været at få folks øjne op for begrebet klimaaftryk og tænke over deres egen påvirkning på klimaet.

Du kan læs mere om undersøgelse og dykke ned i alle tal og udregninger her.

BONUS: Captain Planet

Selvom Superman som et omvandrende solcelle-anlæg gør sit for at holde Jordens klimaregnskab i balance, så er der én anden superhelt, der gør endnu mere for gode, gamle Moder Jord: Captain Planet. Han er ikke lige så kendt som nogle sine kolleger, men superhelten Captain Planet er en vaskeægte klimahelt.

Den blå Captain Planet er sat i verden for at passe på Jorden og bekæmper en lang række skurke, som hver repræsenterer en trussel mod Jordens klima. Blandt andre hans ærkefjende og diamentrale modsætning Captain Pollution (Kaptajn Forurening).

Den blå superhelt arbejder sammen med planetens vogter, Gaia, og de fem såkaldte Planeteers, der hver især styrer et af de fire elementer samt kraften i hjertet. Deres kræfter er repræsenteret af fem ringe, og samler de ringene til én kan de fremkalde Captain Planet.

Op gennem 90-erne havde Captain Planet sine egne tegneserieshows i tv, ligesom superhelte-giganten Marvel også udgav en række tegneseriehæfter med den miljøvenlige helt.

I 2016 var der tale om, at en spillefilm med Captain Planet var på vej, men filmen, der blandt andre skulle have haft Leonardo DiCaprio på rollelisten, er endnu ikke blevet en realitet. Men hvis vinden fortsat blæser i klima-positivitetens tegn, så får vi måske alligevel en dag den blå miljøhelt at se på det store lærred.


Credit