Sådan ser verden ud med en babys øjne

Nyfødte børn har svært ved at se, og de kan ikke fokusere. Men i løbet af seks måneder begynder øjnene for alvor at fungere. Kig med her og se, hvordan babyens syn udvikler sig.

Interaktiv Tidslinje

Sådan ser verden ud med en babys øjne

Nyfødte børn har svært ved at se, og de kan ikke fokusere. Men i løbet af seks måneder begynder øjnene for alvor at fungere. Kig med her og se, hvordan babyens syn udvikler sig.

Scroll for at læse

En baby ser ikke meget, når hun åbner øjnene for første gang. Fars og mors ansigt – og alle de andre ivrige familiemedlemmers ansigter - er utydelige og slørede.

For når barnet bliver født, er synet ikke nær så udviklet som de andre sanser. Det skyldes, at barnet ikke har kunnet træne synssansen inde i livmoderen, hvor der jo er mørkt.

Derimod har barnet for eksempel været godt i gang med at udvikle høresansen. Hun har blandt andet lyttet til mors stemme under graviditeten.

Men så snart barnet kommer til verden, begynder hun hurtigt at udvikle synet.

Forskere har generelt svært ved at undersøge babyers syn, da babyer ikke kan fortælle, hvad de ser. Men ved hjælp af forskellige undersøgelser har forskere fået en idé om, hvordan babyer ser verden i løbet af det første år.

Her kan du få en fornemmelse af, hvordan dit spædbarns syn udvikler sig. Udviklingen i tegningerne er lavet med hjælp fra et digitalt værktøj, der er udarbejdet af blandt andre professor fra University of York, Alex Wade.

Nyfødt:

Når en baby lige er blevet født, ser hun ikke ret godt. Hun kan fornemme konturer, men alt er udtværet.

- Nyfødtes skarphed er cirka 30 til 40 gange ringere end voksnes, siger Peter Krøjgaard, der er professor i udviklingspsykologi ved Con Amore, Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han forsker i spædbørns opfattelse af omverdenen.

Derudover har babyen svært ved at fokusere. Det skyldes, at musklerne, der styrer øjnenes linser, er underudviklede.

- Nyfødte børn ser lige ringe i alle afstande. Blandt andet fordi de ikke kan fokusere. De har simpelthen ikke kunnet øve sig på det i livmoderen, hvor der jo er mørkt. Så det skal de først til at lære, siger Peter Krøjgaard.

I forhold til farver forklarer Peter Krøjgaard, at nyfødte skelner mellem grå og stærke farver. De stærke farver kan for eksempel være en skarp rød eller gul.

4 uger:

I løbet af de første par uger udvikler babyen skarpheden, og hun begynder at kunne se forskellige former.

- Hun kan muligvis se næse og øjne i ansigter, der er tæt på hende. Og hun begynder at se farver som rød og grøn. Jo lysere og skarpere farverne er, desto nemmere har hun ved at se dem, siger Alex Wade, professor i psykologi på University of York.

2 måneder:

Efter to måneder kan babyen stort set fokusere lige så godt som en voksen. Og evnen til at se farver bliver markant bedre.

- Når babyen bliver to måneder gammel, kan hun skelne farver på tværs af hele farvespektret, siger Peter Krøjgaard.

- Men det gælder kun det, vi kalder fokalfarver. Det kan fx være postkasserød. Så der er en del mellemfarver, babyen endnu ikke kan skelne imellem, fortsætter han.

3-4 måneder:

Efter fire måneder er babyen allerede blevet bedre til at skelne mellem den samme farve under forskellige lysbetingelser. Skarpheden bliver også bedre.

- Babyen begynder at få et syn, som minder om voksnes syn. Men vi regner ikke med, at hun kan forstå dybde på samme måde, siger Alex Wade og fortsætter:

- Det vil sige, at det stadig er svært at vurdere, hvor langt væk objekter er i forhold til hinanden, siger han.

6 måneder:

Allerede når babyen bliver et halvt år gammel, ser hun markant bedre.

- Der sker kolossalt meget på de første seks måneder. Nogle mener, at babyen næsten ser ligeså godt som en voksen, siger Peter Krøjgaard.

Han forklarer, at der er lidt uenighed om, hvor meget skarpheden har forbedret sig.

- Skarpheden er muligvis blot en fjerdedel af, hvad en voksens er. Men andre mener, at skarpheden eller opløsningen faktisk er ligeså god som hos voksne, siger Peter Krøjgaard.

Både Alex Wade og Peter Krøjgaard forklarer, at dybden i synet med stor sandsynlighed stadig ikke er udviklet lige så meget som hos voksne. Det kan måske tage flere år, før den gør det.

Fuldt udviklet syn:

Prøv med et rigtigt billede

Professor fra University of York, Alex Wade, har været med til at udvikle det digitale værktøj med navnet Tiny Eyes.

På siden kan du indsætte et billede, og se hvordan billedet ser ud for en baby, der for eksempel er tre måneder gammel.

Værktøjet er baseret på en række videnskabelige undersøgelser. Men værktøjet er kun et kvalificeret gæt på, hvordan verden ser ud. Der er mange forhold, der spiller ind, ligesom at synets udvikling også er individuel fra person til person.

Klik her for at prøve selv.