95-årige dronning Elizabeth 2. har med 70 år på tronen for længst slået den britiske rekord for længst siddende regenter – og faktisk nærmer hun sig også en verdensrekord.
Hun er nemlig nu kun to år fra at komme op på siden af Frankrigs Ludvig 14. – også kendt som Solkongen – der er den nuværende indehaver af rekorden.
Men uanset, om hun slår rekorden eller ej, vidner dronning Elizabeth 2.'s syv årtier på tronen om en imponerende viljestyrke, mener Lone Theils, der er forfatter og tidligere London-korrespondent for blandt andet Politiken og Berlingske Tidende:
- Der er jo briter i tre generationer, som aldrig har oplevet andet, end at hun har siddet på tronen. Det er altså ret vildt!
Elizabeth 2. blev dronning kort efter Anden Verdenskrigs afslutning og har siden været en stabil faktor i turbulente tider for både kongehuset og landet, pointerer Lone Theils:
- Man skal ikke undervurdere hendes betydning for at holde sammen på briterne gennem tiden. Senest så vi det jo under Brexit, hvor landet var enormt splittet.
Da dronningen trådte til, var det Det Britiske Imperiums kolonier under afvikling – og i den proces forsøgte hun også trods splittelsen at bibeholde en samhørighed:
- Mange kolonier ville jo ofte måske have en trang til at forkaste al kultur fra koloniherrerne. Men sådan har det faktisk ikke været i de fleste af tilfældene med Det Britiske Imperium – og det skyldes i høj grad den måde, dronningen har håndteret det på, mener Lone Theils.
Dronningen har gennem alle 70 år været ekstremt pligtopfyldende og har altid handlet ud fra, hvad hun mente var for landets bedste, pointerer Lone Theils.
Men pligtfølelsen har nogle gange givet bagslag...
Et klassisk eksempel på, hvordan dronningen fungerer, kan man finde efter prinsesse Dianas død, pointerer Lone Theils:
- Befolkningen i især London havde et enormt behov for, at tragedien blev markeret tydeligt ved, at flaget skulle vaje på halvt på Buckingham Palace. Men det gjorde dronningen ikke, fordi det simpelthen ikke var korrekt ifølge reglerne, som foreskriver, at der udelukkende må flages, når regenten er hjemme.
- Der tænkte mange, at det måske skulle have været en af de dage, hvor man lige bøjede reglerne lidt...
- Spørgsmålet er, hvorvidt hun midt i pligten også har haft plads til menneskeligheden. Og det har måske givet noget bagslag i forhold til hendes mission om at gøre det bedst mulige for landet, siger Lone Theils.
Dronning Elizabeth har meddelt, at hun anser det som sin pligt at blive på tronen til sin død.
Credit
Tekst og digital tilrettelægning: Søren Dalager Ditlevsen
Redaktion: DR Nyheder
Billeder: Getty Images