Kold krig, kommunisme og ny historie dominerer. Her er de nominerede til Årets historiske bog

Det er et uhyre stærkt felt, siger tidligere dobbeltvinder af prisen.

De nominerede til den prestigefyldte pris for Årets historiske bog er fundet. Og til trods for, at historien jo som bekendt er ganske lang, handler tre af de fem nominerede bøger om begivenheder, som fandt sted for under 100 år siden.

- Interessen for de her emner skyldes jo i høj grad, at vi gerne vil forstå den verden, vi er i lige nu, bedre, siger historiker Poul Duedahl, som selv har vundet prisen to gange.

  • NOMINERET: 'De glemtes hær. Danske frivillige i Den Spanske Borgerkrig' af Morten Møller. "... beretningen om unge mennesker, der som det nemmeste i verden kunne have sagt nej, om en kamplysten ungdom i oprør mod en verden af i går, om rene idealer og beskidte realiteter."
  • NOMINERET: 'Koldkrigere, medløbere og røde lejesvende' af Rosanna Farbøl. "... handler om, hvordan Den Kolde Krig har levet videre som kampplads efter Berlinmurens fald, og hvordan historien er blevet brugt. Diskussionen om Den Kolde Krig handler lige så meget om nutiden og fremtiden, som den handler om fortiden."
  • NOMINERET: 'Den folkekære stalinist' af Chris Holmsted Larsen. "En biografisk fortælling om sagføreren, kommunisten, forfatteren og mennesket Carl Madsen. Omstridt, polemisk, foragtet og beundret - en kommunistisk kulturpersonlighed, et helt igennem politisk menneske, der i sin samtid og i kampen om kulturen, politikken og erindringen udgjorde et af den danske kommunismes vigtigste kort."
  • NOMINERET: 'Når ræven vogter gæs' af Torben Svendrup om de danske kirkers kalkmalerier. "... bønderne havde selv en stor indflydelse på, hvad der blev malet. Gennem disse billeder kommer man tæt på de middelalderlige mennesker, og derfor er det også en god indgang til at forstå, hvordan almindelige bønder så på samfundet og på kirken op til og under reformationen."
  • NOMINERET: 'Danmark og kolonierne', bind 1 til 5 af Niels Brimnes m.fl. - "Det kolonihistoriske standardværk behandler Danmarks rolle i den europæiske kolonialisme. Værkets bind supplerer hinanden, men kan også læses hver for sig."
1 / 5

Han vurderer, at eksempelvis det aktuelle forhold mellem Rusland og USA er med til at øge interessen for kommunisme og kold krig, som flere af bøgerne også kommer ind på.

Og det er godt, at der kommer fokus på de historiske emner, pointerer historikeren.

For selvom de erfaringer, vi som mennesker har gjort os gennem tiden, sjældent kan overføres direkte til nutiden, vil man altid kunne lære af dem:

- Jeg vil ikke sige, at historien gentager sig – men mennesker og begivenheder har det med at være et svagt ekko af hinanden, siger Poul Duedahl.

Stærke formidlere

Det aktuelle perspektiv har også været en faktor i juryens udvælgelse, fortæller jurymedlem og direktør i Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen:

- Det er historie, man kan bruge til noget. Nogle af bøgerne siger noget om, hvordan det er at være menneske – mens andre giver en baggrundsviden, som gør det nemmere at forstå de mere storpolitiske begivenheder, som foregår i dag.

Den vigtigste faktor i juryens bedømmelse er dog formidlingen.

- Ud over at have styr på det faglige - har de fem nominerede været ekstraordinært gode til at formidle de historiske historier.

Ingen kompromisser

Poul Duedahl er meget imponeret over de fem nominerede.

- Det er et uhyre stærkt felt. Der er lagt vægt på den helt rette kombination af en grundig forskningsindsats, nye indsigter og en smittende historisk fortællekunst. Der er ikke gået på kompromis nogen steder, siger historikeren.

Ud over æren får vinderen af årets historiske bog også 25.000 kroner. Prisen uddeles af Dansk Historisk Fællesråd og overrækkes af kulturministeren ved Historiske Dage i Øksnehallen lørdag den 10. marts 2018. Det er brugerne, der bestemmer, hvem der skal vinde. Du kan stemme på Historie-Online.dk.