Se de vilde optagelser: Obduktion afslørede ’velfærdssygdomme’ hos ekstremt velbevaret mumie-biskop

Den dansk-svenske biskop Peder Winstrup prædikede afholdenhed og spartanske spisevaner - men levede bestemt ikke selv derefter.

De svenske forskere kunne næsten ikke tro deres egne øjne, da de for første gang scannede det over 300 år gamle lig af biskop Peder Winstrup i 2014.

Han var nemlig ikke balsameret, som man først havde troet. Næsten alle de indre organer var intakte, Winstrup var slet og ret tørret ind.

Holdet bag 'Historien om Danmark' var med, da biskoppen blev undersøgt.

- Han er ikke balsameret som de egyptiske mumier, men derimod tørret ind lidt ligesom en serranoskinke, siger museumschef Per Karsten i programmet.

Læs også

Det så du ikke på TV: Baby gemt i 300 år gammel mumie-biskops kiste

Han arbejder på Historiska Museum Lund og har ledet forskningen i Winstrups lig.

Det er yderst sjældent, at man finder så velbevarede lig fra 1600-tallet, og Peder Winstrup har derfor givet forskerne et unikt indblik i datidens levestandarder.

Overklassen led af velfærdssygdomme

Winstrups indre organer rummer en masse informationer om, hvilke sygdomme biskoppen har haft op til sin død i 1679.

- Peder Winstrup levede godt og led af en masse velfærdssygdomme, som vi også kender i dag. Han har været stresset, for tyk, drukket for meget alkohol og spist for meget sukker. Og det sætter sine spor i kroppen, siger Per Karsten.

Biskoppen hørte til overklassen og levede absolut bedre end gennemsnittet. Han dundrede ydmyghed og spartanske levevis fra prædikestolen, men den næsten 350 år gamle krop afslører, at han ikke selv levede derefter.

- Kigger man på det hele samlet, fremstår Winstrup som en mand, der absolut ikke lever som han lærer, siger Per Karsten.

En ægte renæssancemand

Peder Winstrup blev født i København i 1605 og døde i Lund i 1679. Han var den sidste danske og den første svenske biskop i Lund, da Skåne i 1658 skiftede fra dansk til svensk.

Winstrup holdt sig gode venner med både den danske og svenske konge, og blev derfor betragtet som en forræder og en vendekåbe på begge sider af sundet.

Men han færdedes i de rigtige kredse og havde stor magt i Lund. Faktisk var Winstrup med til at overtalt den svenske konge til at opføre et universitet i Lund, så præsterne ikke længere var nødsagede til at tage til København for at uddanne sig.

Winstrup var en ægte renæssancemand med mange talenter. Han var udover at være teolog også professor i fysik og filosofi, arkitekt og havde sit eget bogtrykkeri.

Se hele afsnittet af 'Historien om Danmark' på dr.dk/tv fra kl 20:00 lørdag aften.

Hvis du er mere nysgerrig på biskop Winstrup, kan udstillingen "Peder Winstrup - manden og mumien" ses på Historiska Museum Lund frem til 7. januar 2018.

Kilder: Per Karsten, Museumschef ved Historiska Museum Lund, Den Store Danske, Kristeligt Dagblad, Lund Universitet.