Bryllupsfest på rådhuset og sexarrangementer i et forsamlingshus.
To skandalesager har præget mediedækningen op til kommunalvalget på tirsdag. Men det er hverken første eller sidste gang, kommunalpolitikere er kommet i mediernes søgelys for amoralske eller direkte ulovlige handlinger.
Potentialet for skandaler i kommunalpolitik er rent faktisk større end på Christiansborg, vurderer Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
- Hvor folketingspolitikere primært beskæftiger sig med de overordnede, lovgivningsmæssige rammer, er kommunalpolitikere meget mere nede i de konkrete afgørelser på forskellige områder. Derfor kan de også lettere komme til at begå fejl eller misbruge deres magt, siger han.
Og sammenlignet med Folketinget, er der ikke nær så mange medier, der kigger kommunerne efter i sømmene.
- Der er absolut større mulighed for at politikere kan lave fejltagelser og skabe skandaler i kommunerne. Men mediedækningen er ikke særligt intensiv, så de har muligvis, på trods af det, stadig større chance for at slippe afsted med det, siger Roger Buch.
Her er fem store skandaler fra den kommunalpolitiske historie, der blev opdaget:
1. Kæmpe budgetoverskridelse kostede amtsborgmester posten
Poul Stochholm (K) var i 1966 formand for Københavns Amtsråds Sygehusudvalg.
Her var han med til at sætte byggeriet af det nye, moderne Herlev Sygehus i gang, men projektet skulle også vise sig at blive enden på Stochholms politiske karriere.
I midten af 1960’erne, da byggeriet blev sat i gang, var det opgangstider i Danmark og tilliden til velfærdsstaten var stor.
Der var stor optimisme omkring sygehuset, som skulle udstyres med den nyeste teknologi, nye behandlingsmetoder og en ny, åben tilgang til patienterne.
Men byggeriet tog over ti år, og op gennem 1970’erner vendte folkestemningen.
Oliekrisen ramte Danmark, arbejdsløsheden steg og medierne begyndte at grave i økonomien ved det store byggeri.
Det kom frem, at den økonomiske og administrative styring at byggeriet var mangelfuld, og Poul Stochholm, der i mellemtiden var blevet amtsborgmester og dermed ansvarlig for byggeriet, mærkede presset mod sig vokse.
Han havde valget mellem at gå af frivilligt eller risikere et ydmygende mistillidsvotum fra sit eget politiske bagland.
Men sygehuset var Stochholms hjertesag, og han blev på sin post.
I 1972 gik den dog ikke længere. Stochholm blev af sit eget bagland kaldt hjem fra en rejse til Australien.
I Kastrup ventede et blodtørstigt presseopbud og Stochholm blev tvunget til at gå af som amtsborgmester, mens sagen om Herlev Sygehus kørte videre.
Nedskæringer i budgettet betød, at de øverste 9 af de 25 etager endte med at stå tomme, da hospitalet i 1976 tog imod de første patienter. Den øverste etage på Herlev Sygehus blev først taget i brug i 2007.
Budgettet endte med at ramme 1,3 milliarder kroner. Det var over fem gange så meget som de 255 millioner, der fra start var budgetteret med.
2. Borgmester bestukket med mosgrønt badeværelse
I 1981 blev Aalborgs folkekære, socialdemokratiske borgmester Marius Andersen tvunget til at forlade posten på grund at et badeværelse.
Et mosgrønt et af slagsen, vel at mærke.
Et badeværelse, han havde fået installeret kvit og frit i sit private hjem af byens storentreprenør Martin Pedersen, der også stod for en stor del af kommunens anlægsarbejde.
Entreprenøren gav også dyre vine, fisketure til Sverige og andre materielle goder i gave til politikere og embedsmænd i kommunen.
Marius Andersen betalte aldrig for badeværelset og blev idømt seks måneders ubetinget fængsel for bestikkelse.
Da han kom ud af fængslet dannede han den nye lokalliste ’Liste Å’ og blev igen valgt ind i byrådet – dog ikke som borgmester.
3. Byrådsmedlem kiggede på damer gennem et hul i væggen
Det unge byrådsmedlem Anders Møller blev på formiddagsavisernes forsider kendt som ’Lurer-Anders’, da han i 1997 blev taget på fersk gerning i at lure på letpåklædte kvinder i Køge Svømmelands solarium.
I en lille skunk mellem dame- og herresolariet var der blevet boret er par huller i væggen.
Personalet i svømmehallen havde i et stykke tid haft en mistanke om, at hullerne var blevet lavet af mandlige solariegæster, der brugte dem til at belure de kvindelige solbadere.
Derfor fik de tilladelse af politiet til at sætte skjulte kameraer op i skunken, så de kunne tage gerningsmændene på fersk gerning.
Og på nogle af optagelserne figurerede den 25-årige Anders Møller altså. I skunken med øjet mod hullet.
Anders Møller var på daværende tidspunkt medlem af Køge Byråd for Venstre og formand for kulturudvalget. Dermed var han øverste chef for selv samme svømmehal.
Han erkendte episoden og blev idømt en bøde på 800 kr. for blufærdighedskrænkelse, men fik lov til at stille op igen ved det efterfølgende valg.
I 2001 blev Anders Møller valg valgt ind til både amtsrådet, kommunalbestyrelsen og Folketinget, men trak sig helt fra politik i 2002, da en ny sag om sexchikane af en sekretær kom frem.
4. Dyr rødvin på kommunens regning
Peter Brixtofte blev borgmester i Farum i 1985. Han regerede kommunen som en regulær bykonge, indtil han i 2002 blev hovedperson i Danmarks hidtil største kommunale skandalesag.
Farum var kendt som en forbilledlig reformkommune, hvor skatten 12 år i træk var blevet sat ned, pensionister kom på gratis rejser og alle skoleelever fik gratis computere.
Men det hele var bygget på en løgn, og på forsiden af B.T. kunne man i februar 2002 læse, at Brixtofte ’Drak for 150.000 på et døgn’.
Efterhånden som medierne kiggede kommunen efter i sømmende, væltede den ene skandale frem efter den anden.
Brixtofte havde, udover at bruge kommunens penge på meget dyr rødvin, ført dobbelt bogholderi, produceret falske regninger, blandet kommunens regnskab sammen med Farum Boldklub A/S og optaget lån på flere hundrede millioner kroner udenom byrådet.
Peter Brixtofte blev ekskluderet fra Venstre og trådte tilbage som borgmester. Han blev i 2008 idømt i alt 4 års fængsel for groft mandatsvig.
5. Borgmester havde et morfin-misbrug
Den 28-årige Thomas Banke blev i 2009 Fredericias første borgerlige borgmester siden 1918.
Han var landets yngste borgmester, tidligere formand for Venstres Ungdom og blev anset for et stort politisk talent.
Men bag facaden var alt ikke helt, som det skulle være.
Thomas Banke fik efter en stor tandoperation i 2010 ordineret morfin til at stille smerterne. Men han opdagede, at pillerne også havde en anden virkning.
Han begyndte at tage dem, når han var træt, stresset eller arbejdspresset blev for stort. Det var energi og overskud på pilleform.
Det har han selv fortalt i flere interviews og i sin bog ’Borgmester på stoffer’, der udkom i foråret 2017.
Morfinen skaffede han hos byens praktiserende læger, på det sorte marked og ved at misbruge andre folks CPR-numre.
Det gik fint i et par år, men i december 2012 begyndte sagen for alvor at rulle i medierne.
Aktindsigter viste, at der var rod i borgmesterens køreregnskab, og at han blandt andet havde brugt kommunens kreditkort til at købe musik på iTunes.
I december 2012 udtrykte et enigt økonomiudvalg i Fredericia Byråd mistillid til borgmesteren, men han valgte alligevel at fortsætte på sin post efter nytår.
Først da formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen bemærkede, at en person ikke burde bestride et tillidserhverv, med mindre der var tillid til vedkommende, trak Thomas Banke sig som borgmester.
Han blev i 2016 idømt en bøde på 4.500 kr. for identitetstyveri, da han havde misbrugt bekendtes CPR-numre til at skaffe sig morfin.
Thomas Banke har trukket sig fra politik og er ikke længere medlem af Venstre.
Kilder: Berlingske, Jyllands-Posten, denstoredanske.dk og DR-programmet ’Skandale! Herlev Hospital: Forstadens forbandelse’.