Det var en helt ny lyd af danmarkshistorien, man kunne høre på Nationalmuseet i København onsdag aften, hvor en håndfuld af dansk musiks mest populære musikere deltog i en historisk live koncert.
Foran næsten 400 publikummer fremførte Raske Penge, Fallulah, Benal og Nik og Jay deres musikalske bidrag til ’Lågsus Danmarkshistorie’, der har kørt på P3 henover efteråret, og med sange inspireret af så forskellige temaer som ofringer til solen og slaveoprør, blev publikum taget med på en musikalsk tidsrejse fra bronzealderen til fremtiden.
- Ved at lade musikere give deres fortolkning af et stykke danmarkshistorie, kan det pludselig blive vedkommende for nogle af dem, der normalt ikke tænker over deres position i danmarkshistorien, siger Pelle Peter Jensen, der er den ene halvdel af værtsduoen på Lågsus.
- Musikere kan servere historien på en måde, hvor vi bliver draget med i det. Vi bliver interesseret, og vi bliver rørt af den, tilføjer Nicholas Kawamura, der er programmets anden vært.
Lyden af de sidste 17 år
Koncerten blev lavet i samarbejde med Nationalmuseet, der for nyligt har åbnet samtidsudstillingen 'Din ting - vores historie', der tager musuemsgæsterne med igennem de sidste 17 års danmarkshistorie.
En historie de optrædende musikere også har været en del af.
- Musikken spiller en kæmpe rolle i fortællingen om, hvem vi er - og hvordan vi er blevet til dem, vi er, lød det fra Nicholas Kawamura.
Og da Nik og Jay indtog scenen som de sidste kunstnere på aftenen, var det således med ordene om, at de fleste nok vil kunne huske den dag i 2002, da Nik og Jay for første gang tonede frem på skærmen i tv-programmet 'Boogie' - og sidenhen nærmest blev synonym med lyden af 00'erne.
Udover de fire live optrædener blev der spillet numre fra de sidste 17 år, som Lågsus-lytterne havde udvalgt som den musik, der har defineret tiden fra år 2000 til i dag.
Her kan du høre kunstnernes bidrag til Lågsus' Danmarkshistorie:
Nik og Jay: Alien (tager udgangspunkt i nutiden og fremtiden)
Benal: Bersærkergang (inspireret af vikingetiden)
Raske Penge: Blodsukker (tager udgangspunkt i Danmarks tid som slavenation)
Fallulah: Solarium (inspireret af bronzealderen)
Shaka Loveless feat. Suspekt: Velkommen hjem (tager udgangspunkt i historien om Danmark som krigsførende nation)