Regnbueflagene blafrer i denne uge på alle københavnske gadehjørner, og årets Pride-festival er i fuld gang. Hvert år er stadig flere med til at fejre mangfoldigheden - men sådan har det ikke altid været.
63-årige Arne Ziebell Olsen sprang ud som homoseksuel i 1976. Med efterdønningerne fra studenteroprøret var samfundet i opbrud, men folk gjorde stadig store øjne, når Arne demonstrerede iført fuldskæg og dametøj som en del af Bøssernes Befrielsesfront.
Dengang var der meget at kæmpe for. Homoseksualitet ansås stadig som en psykisk sygdom, det var endnu ikke muligt at indgå i registreret partnerskab, og kirkelig vielse var helt utænkeligt.
Stadig noget at kæmpe for
Naika Maraia Ingwersen sprang ud i 2015. Hun tror, det er nemmere at være ung homoseksuel i dag end i 1976, men det betyder ikke, at der ikke længere er noget at kæmpe for.
Især transpersoner og folk, der ikke ønsker at lægge sig fast på et bestemt køn, møder stadig uforståenhed, siger hun:
- Jeg tror det er nemmere at springe ud som ’almindelig’ homoseksuel i dag end i 1976, men hvis man falder lidt uden for folks almindelige opfattelse af køn og homoseksualitet, så er det stadig svært.
Arne og Naika mødte hinanden for første gang i forbindelse med denne video til en ærlig samtale om at være ung homoseksuel i to vidt forskellige generationer.
FAKTA Stadig udfordringer i dag
- •
To ud af fem LGBT’ere skjuler stadig deres seksualitet eller kønsidentitet på arbejdspladsen. Kilde: Epinion 2016
- •
Omkring 1.800 personer årligt mener, at de er blevet udsat for vold motiveret af deres seksuelle orientering Kilde: Justitsministeriets offerundersøgelse 2015
- •
85 % af danskere har oplevet negative kommentarer eller lignende over for en skolekammerat, som blev opfattet som LGBT. Kilde: Undersøgelse fra EU’s Agentur for Fundamentale Rettigheder, 2013