Efter rørende X Factor-bekendelse: Diagnose-ramte hylder Blachman og Johnnie

I fredagens afsnit af X Factor blev Johnnie og folk med diagnoser hyldet af Thomas Blachman, og kommentarerne strømmede ind på de sociale medier. Budskabet var simpelt: Diagnoser kan være en gave.

Tiende sæson af X Factor blev skudt i gang fredag aften.

Et af aftenens højdepunkter var den 22-årige Johnnie, som på trods af tre forskellige diagnoser stillede op i fredagens show. Nervøsiteten var iøjnefaldende, da Johnnie trippende kom ind foran de tre dommere. Men hurtigt ændrede stemningen sig, og især Thomas Blachman blev rørt og endte med at hylde folk med diagnoser.

- Vi skal da for fanden ikke alle være ens, sagde han i programmet.

Og Blachmans hyldest fik ben at gå på, da klippet fra Johnnies audition ramte de sociale medier.

- Alle forældre vil gerne have musikalske børn, og jeg ser diagnoser som en alternativ form for musikalitet. Jeg vil bare gerne have og ønsker og beder til, at de, som har børn, der skiller sig ud på den ene eller den anden måde, at deres forældrene ser det, som en mulig gave. Som en meget tidlig implikation i de unge menneskers liv. At der er noget, som giver det en retningsbestemmelse, at de har fået en kreativ skæbne, siger Thomas Blachman til DR.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5866790e6187a41540cd89c1

Johnnie vælter i beskeder

Facebook svømmer i kommentarer fra mennesker der lider af tilsvarende diagnoser som 22-årige Johnnies og fra pårørende til mennesker med diagnoser.

Men det er ikke kun på Facebook, at beskederne tikker ind. Også på Johnnies telefon begyndte beskederne at vælte ind ind fra det sekund, han trådte frem på skærmen.

- Jeg tror, jeg har fået omkring 500 beskeder. 60 af dem er fra folk, jeg kender. Det bedste, jeg så, var en mor der skrev om hendes søn med ADHD. Og hun nu ikke behøver at tænke, at hans fremtid er fuldstændig meningsløs.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58657bb5a11f9f1504d1cd77

Nedbryder fordommene

Det at Johnnie stiller op i et tv-program med en million seere, og at en person som Thomas Blachman går ud og hylder det, kan være en positiv ting for andre, der har fået forskellige diagnoser.

Det mener Knud Kristensen, landsformand i SIND (landsforeningen for psykisk sundhed, red.).

- Det kan helt sikkert være med til at nedbryde fordommene, fordi man ser mennesker, som har disse sygdomme og alligevel kan stille op i et program som X Factor og gøre noget så grænseoverskridende. Det kan virke enormt opmuntrende på folk, som selv er syge og de pårørende, siger han.

Knud Kristensen understreger dog samtidig, at man skal passe på med at skære alle folk over med én kam.

Der er mennesker som Johnnie, som har modet og evnen til at stille op i noget som X Factor, men man skal på ikke at tro, at det betyder, at alle folk med tilsvarende diagnoser kan gøre det samme, forklarer Knud Kristensen.

- Man bevæger sig virkelig på en knivsæg, når man udtaler sig om et emne som det her. Hvis man tænker på at tage livet af sig selv, så tror jeg ikke, man kan se sig selv i den fremstilling. Det, som er det farlige, er især at nogle af dem, som har det meget dårligt, vil mene; ’Det kan han sagtens sige’.

En diagnose som ADHD, OCD eller angst kan hurtigt være med til at stemple folk og putte dem i kasser, og det er dét, som også frustrerer Blachman, og som han gerne vil gøre op med.

- Jeg synes bare, det er tarveligt, at man har ladet diagnosen med en negativ energi i stedet for at starte med at se, hvad det er, den kan. Og det ved jeg, der er en masse mennesker, der gør, fortæller Thomas Blachman.

X Factor handler om at hjælpe folk

Det er ikke første gang, at X Factor sætter et tabuiseret emne på dagsordenen. Sidste år var den 30-årige Sarah Glerup, der lider af muskelsvind og som sidder i kørestol, med i programmet.

- Det gav jo en rigtig god debat om hendes handicap. Så det kan sagtens bruges enormt godt i debatten, og der er jo noget, som tyder på, i forhold til reaktionerne, at Blachman har ramt rigtigt, siger SINDS landsformand, Knud Kristensen.

Og det er ikke helt i uoverensstemmelse med, hvad Blachman selv tænker om grunden til de mange kommentarer.

For måske handler X Factor ikke kun om musikken, men også om noget andet:

- Jeg tror, folk er trætte af at blive fortalt, hvad der er galt med dem eller galt med deres børn eller dit og dat. Og det skal ses i lyset af, at jeg ikke bestiller andet i det her program selv. Det her er en helt særlig disciplin i det departement, jeg sidder i inden for staten, som siger tingene rimelig konkret. Og det forholder sig til noget, et eller andet sted, ligegyldigt som sang. Fordi det er ikke et sangprogram. Det handler om at hjælpe folk den rigtige vej. Til inspiration fra seerne. Jeg er glad for, at der har været positiv reaktion fra seerne.