I dag, søndag, begynder de første prøver på det, der flere gange er blevet beskrevet som Europas største glimmerfest og sågar som juleaften for homoseksuelle; nemlig Eurovision Song Contest.
Den 62. udgave af den traditionsrige konkurrence i popmusik afvikles i år i Ukraine, og tusindvis af fans og pressefolk fra hele verden forventes de kommende uger at indtage hovedstaden Kiev.
En overvejende del af de tilrejsende er homoseksuelle mænd, og netop denne gruppe skal være særligt opmærksomme under deres ophold i den ukrainske hovedstad.
Det fremgår af Udenrigsministeriets særlige rejsevejledning i anledning af Eurovision og af en sikkerhedsfolder, der er lavet specielt til den danske delegation.
- Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold. Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden, lyder det.
Det er normal procedure, at Udenrigsministeriet supplerer de generelle rejsevejledninger ved store begivenheder i udlandet, eksempelvis gjorde man det samme ved OL i Brasilien sidste år.
Skamfuldt og sygeligt
Selvom der i Kiev er et stadigt voksende miljø for homoseksuelle, og at der i dag findes et par håndfulde homovenlige klubber og barer, så ser den almene ukrainer stadig negativt på homoseksualitet.
Det fortæller DR's Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer.
- Ukraine er, hvor Danmark var for 30-40 år siden, når det kommer til synet på homoseksualitet. Af den brede befolkning bliver det betragtet som noget skamfuldt og som noget lidt sygeligt, siger Matilde Kimer og fortsætter:
- Mange vil føle sig provokeret af at se to mænd holde i hånd. Og at se to mænd kysse vil svare til, at man herhjemme går rundt med dilleren hængende ud – det vil blive opfattet som enormt provokerende og som om, man bevidst er ude på at genere folk.
Stor homoparade i juni
Ukraine har en gang tidligere været vært for Eurovision Song Contest, nemlig i 2005. Siden da er der dog også sket fremskridt for de homoseksuelle i landet.
Flere ukrainere er begyndt at acceptere homoseksualitet i den forstand, at folk selv må ligge og rode med det, så længe de holder det inden for hjemmets fire vægge, fortæller Matilde Kimer. Og i juni sidste år lykkedes det eksempelvis at gennemføre den anden homoparade i Kiev - dog takket være massiv tilstedeværelse af politiet.
I år forventes det, at paraden vil tiltrække op imod 10.000 deltagere.
- Det er en udvikling, der er til at tage at føle på, og der er flere og flere, som tør at stå frem som homoseksuelle, siger Matilde Kimer.
Ingen fokus på homofans i år
Eurovision Song Contest har gennem adskillige år lagt scene til forskellige politiske budskaber, og i de senere år har særligt homoseksualitet fyldt i konkurrencen, der sidste år blev set af mere end 200 millioner mennesker verden over.
I 2013 præsenterede finske Krista Siegfrieds et lesbisk kys under sin optræden, i 2014 vandt den homoseksuelle dragqueen Conchita Wurst hele konkurrencen for Østrig, og sidste år, da Sverige var vært, var der i værternes manuskript adskillige replikker, der var direkte rettet mod homoseksuelle.
Det kommer dog næppe til at være tilfældet i år, vurderer Danmarks Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm.
- Jeg har ingen forventninger om, at den store homoseksuelle fangruppe er tænkt ind i den redaktionelle proces i Ukraine, eller at denne gruppe kommer til at fylde noget som helst i de tre shows – hverken i manuskriptet eller i de billeder, der bliver vist på tv, siger han og uddyber:
- Hvis man ser på publikumsbillederne fra de senere års Eurovision i Sverige, Østrig og Danmark, ser man adskillige gange glade mænd, der holder om hinanden. Det så man ikke, da Asberbajdsjan var vært i 2012, og det er heller ikke min forventning, at vi kommer til det i år.
Eurovision Song Contest afvikles den 9., 11. og 13. maj. Danmarks repræsenteres i år af Anja og sangen 'Where I Am'.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:58b1dcd0a11f9f1440771002