Tøpholm analyserer: Derfor triumferer Skandinavien i årets Eurovision

Den skandinaviske mafia har vundet, vurderer DR's kommentator efter nervepirrende Grand Prix-semifinale.

Fire ud af fem nordiske lande er med i lørdagens Eurovision-finale. Fra venstre: En tredjedel af den norske gruppe Keiino, svenske John Lundvik, frontmanden i islandske Hatari og endelig hele Danmarks Leonora. (Foto: © Ronen Zvulun og Henrik Montgomery og Jack Guez, Scanpix)

Nordmakedonien. Albanien. Rusland.

Det var næsten ved at blive lidt for spændende, da det andet af i alt tre Eurovision-shows fandt sted sent torsdag.

Der gik nemlig en rum tid, inden Danmark - endelig - blev råbt op som det syvende land, der havde klaret skærene videre fra semifinalen til lørdagens store finale.

Dagen derpå er den danske kommentator, Ole Tøpholm, lettet og glad over det flotte, danske resultat.

- Den danske sang passede godt ind i showets flow. Vi var oppe imod en masse kvinder, der både var dystre og alvorlige i udtrykket. Vi var det søde alternativ, og det har bragt os i finalen, lyder vurderingen fra den danske kommentator.

Hele Skandinavien samlet

De rødhvide farver er dermed med i Eurovision-finalen for tredje år i træk. Med os i finalen har vi både Norge, Sverige og Island.

- Sjældent har der været så meget forskellighed i de nordiske landes sange. Vi kommer på ingen måde til at stjæle stemmer fra hinanden i lørdagens finale, for vores sange vidt, vidt forskellige, siger Ole Tøpholm.

- Den skandinaviske mafia har vundet!

Og det kan der være noget om.

Mens Island sender S/M-techno-gruppen Hatari med den hårdtslående 'Hatrið mun sigra', satser Sverige på John Lundviks radiohit 'Too Late for Love'.

Norge håber at trække stikket med gruppen Keiino og den samiske jodle-popsang 'Spirit in the Sky', og endelig er der altså Danmark, der sætter sin lid til Leonoras sødmefyldte 'Love Is Forever'.

- I Norden har vi fokus på selve det, som Melodi Grand Prix'et går ud på: Gode sange og et flot sceneshow. Jo mere umage man gør sig, jo mere bliver man belønnet. Det er et år med høj kvalitet i Norden, men svenskerne er dem, der står allerstærkest, uddyber kommentatoren

Det eneste nordiske land, der ikke har klaret sig videre fra semifinalerne, er Finland.

  • - Good evening, Europe! Årets værter. Fra venstre: Assi Azar, Bar Refaeli, Lucy Ayoub og Erez Tal. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Første deltager på scenen i anden semifinale var Armeniens Srbuk med den powerfulde 'Walking Out'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Engang var Irland en stormagt indenfor Grand Prix'et. Landet har dog ikke vundet Eurovision siden 1996. Det forsøgte Sarah McTernan at ændre på med '22'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Moldova satsede på den danskskrevne 'Stay', der blev fremført af Anna Odobescu. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Land nummer fire på scenen torsdag aften var Schweiz' Luca Hänni med den tempofyldte 'She Got Me'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Letland satsede på gruppen Carousel og 'That Night'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Rumænien satte sin lid til Ester Peony og 'On a Sunday'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Kom så Danmark! Danske Leonora gik på scenen med sang nummer syv, 'Love Is Forever'. (Foto: © SplashNews.com, www.SplashNews.com 2019)
  • Én af de absolutte storfavoritter er - nok engang - vores naboer i Sverige. John Lundvik gik på scenen med den medrivende popsoul-basker 'Too Late for Love'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Herefter blev der skruet ned for tempoet. Østrig satsede på sangerinden Pænda og 'Limits'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Kroatien satsede på en powerballade tilført englevinger. Det var sangeren Roko, der fremførte 'The Dream'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Michela gav alt, hvad hun havde i sig af dansetrin, da hun gik på scenen for Malta med 'Chameleon'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Litauen satte sin lid til Jurij Veklenko og 'Run with the Lions'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Én anden af årets storfavoritter er Rusland. Her gik Sergey Lazarev på scenen med den storladne 'Screm'. Han blev i øvrigt nummer tre for det store land, da han deltog i Eurovision 2016. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Jonida Maliqi forsøgte at sende Albanien videre til lørdagens finale med 'Ktheju tokës'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Norge satsede på samisk jodlen og dansabel pop med Keiinos 'Spirit in the Sky'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Endnu en storfavorit indtog scenen: Her er det Hollands Duncan Laurence med 'Arcade'. Bookmakerne tror i øjeblikket på hollandsk sejr i lørdagens finale. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Det var op til Tamara Todevska at forsøge at synge Nordmakedonien videre til finalen med 'Proud'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
  • Rosinen i pølseenden i semifinalen var Aserbajdsjan. De blev repræsenteret af Chingiz og 'Truth'. (Foto: © Ronen Zvulun, Scanpix)
1 / 19

Danmark var i den sværeste semifinale

Ole Tøpholm understreger, at den danske finaleplads er ekstra flot, når man tager i betragtning, at vi har været placeret i den klart stærkeste af de to semifinaler.

- Det er så flot, vi kan gå i finalen fra en semifinale, hvor alle favoritterne var samlet. Årets to semifinaler har været som nat og dag; sjældent har der været så stærk og så svag en semifinale.

Under tirsdagens semifinale var der faktisk flere seere, der var så rasende over sangenes manglende kvalitet, at det ligefrem fik Ole Tøpholm til at tage emnet op undervejs i showet.

I torsdagens semifinale måtte Danmark derimod bide skeer med storfavoritter som Rusland, Holland og Sverige. Og den opgave klarede Leonora.

- Det beviser, at det er den rigtige sang, vi har sendt videre fra Dansk Melodi Grand Prix, mener Ole Tøpholm.