Røvirriterende! I aften får vi bank af svenskerne i Melodi Grand Prix - igen

Sverige er blandt storfavoritterne i aftenens Eurovision-semifinale. DR's udsendte reporter i Tel Aviv giver her sin personlige guide til aftenens show.

Svenske John Lundvik på scenen med sit gospelkor, The Mamas. De giver i øvrigt koncert på Hotel Cecil i København den 9. oktober. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Lad os nu bare være helt ærlige; de er røvirriterende, de svenskere. Fordi de bare rammer plet. Hver eneste gang.

I de seneste otte års Eurovision Song Contest har vores naboer kun misset top fem to gange – en helt vanvittig statistik, som ikke bliver forringet i år. Men lad os vende tilbage til det.

For i torsdagens anden semifinale af årets internationale Melodi Grand Prix har vi selvfølgelig fuldt fokus på Danmark og Leonora. Og bare rolig; det skal nok blive til en dansk finaleplads.

Selvom niveauet er meget højere blandt aftenens 18 deltagerlande, end det var det i tirsdagens historisk dårlige en af slagsen, så synes jeg simpelthen ikke, at der er ti sange, der er bedre end 'Love Is Forever'.

Leonora og holdet er topcharmerende på scenen og bringer som et af få lande i aften en lethed og en livsglæde, som nok skal blive belønnet.

Men ellers bliver det en hård semifinale med de store følelser helt uden på tøjet. Herunder guider vi dig til nogle af aftenens højdepunkter – og en advarsel mod årets vel nok dårligste bidrag.

Forbered dig på spoilers – og kærlige kommentarer skrevet med et glimt i øjet.

1

Vinderfavorit overvinder lampe-kaos

Med på sit team har vinderfavoritten Duncan Laurance fra Holland en anden tidligere Eurovision-deltager, nemlig Ilse DeLange, der blev nummer to i København i 2014 som en del af duoen The Common Linnets. (Foto: © Thomas Hanses, EBU)

Han er bookmakernes helt store favorit, Duncan Laurence fra Holland. Og selvom han har haft nogle halvkaotiske prøver, hvor den hollandske delegation bogstaveligt talt har famlet i blinde (de har testet et utal af lamper og lyssætning), så sidder slutresultatet heldigvis lige i skabet.

En mand ved sit piano og ikke så meget andet pjat. Det er enkelt, intimt og faktisk helt rørende at overvære.

Om han går hele vejen på lørdag, tør jeg næsten ikke håbe på. Men nøj, hvor Holland fortjener at få deres første sejr siden 1975 med 'Arcade'.

2

Svenske superkræfter på spil igen-igen

John Lundvik, der repræsenterer Sverige i årets Eurovision, har også skrevet Storbritanniens bidrag 'Bigger Than Us'. Det er første gang i konkurrencens historie, at en deltager dyster mod sig selv på den måde. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Og så er vi her igen. Ved Sverige. Og der er ikke andet at gøre end at lægge sig fladt ned – igen i år. For det her, dét er guddommeligt godt! Faktisk så godt, at jeg fældede en tåre under svenskernes prøve.

Hvor Sverige sidste år led under at have så gennemført og professionelt et sceneshow, at det endte med at fremstå koldt og distancerende, så er der i år masser af sjæl i John Lundviks gospelbasker 'Too Late for Love'.

Nummeret bare stiger og stiger, og John Lundvik selv ejer scenen med største naturlighed. At han så tilmed har årets mest fabulous kor i form af The Mamas løfter kun nummeret yderligere. Hold især øje med hende til venstre for John Lundvik – hende vil jeg være i mit næste liv!

Selvom Göteborg ikke ligefrem lyder som den mest eksotiske værtsby for et Eurovision, så vil det være fuld fortjent, hvis svenskerne løber med deres syvende sejr i år. For pokker altså.

3

Nyt land overrasker med intens kvindehyldest

Tamara Todevska repræsenterede landet, der nu officielt hedder Nordmakedonien, første gang i 2008, hvor hun akkurat missede finalen. I år håber hun på revanche med powerballaden 'Proud'. (Foto: © Andres Putting, EBU)

Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien har fået nyt navn – og navneskiftet har åbenbart været godt for balkanlandet i Grand Prix-sammenhæng. For Nordmakedonien, der kun har været i finalen én gang de sidste 11 år, stiller nemlig med et af sine stærkeste bidrag i nyere tid.

Jeg må indrømme, jeg havde det lidt anstrengt med nummeret inden afrejse til Tel Aviv. Der var smurt lidt for tykt på med budskabet om, at kvinder skal støtte og stå op for hinanden - og sig selv. Men wow! Sjældent har jeg set så meningsfuld, troværdig og intens levering af et budskab på en Grand Prix-scene, som den Tamara Todevska leverer med 'Proud'.

Hendes sceneshow med dobbeltgængere af sig selv kommer nok til at blegne i forhold til Sergey Lazarev fra Rusland, der går samme vej i sit show (er gyserfilmen 'Us' ved at blive til virkelighed?!), men Nordmakedonien fortjener så meget at blive råbt op som et af de ti finalelande i aften – og gerne på bekostning af andre storladne, overdrevne indslag fra Albanien, Rumænien og Moldova, tak!

4

Håbløse Moldova er årets 'guilty pleasure'

En sandtegner. Et fuglebur. Et mareridt af en brudekjole. Og dårligt engelsk. Man kan altid regne med Moldova i Eurovision! (Foto: © Vyacheslav Prokofyev, Ritzau Scanpix)

Apropos Moldova. Så bliver det også et af aftenens højdepunkter. Dog desværre ikke i positiv forstand.

Det delvist dansk-skrevne bidrag 'Stay' er skrevet på engelsk, men jeg har endnu aldrig hørt nogen udtale 'stay' og 'way' på så dårligt engelsk, som Anna Odobescu lykkes med her.

Og Moldova ved godt, at de er i problemer.

Derfor forsøger de at fjerne fokus fra sangen ved gøre brug af en sandtegner, hvis illustrationer bliver blæst op på en storskærm. Præcis samme trick – og præcis den samme sandtegner, Kseniya Simonova – som Ukraine brugte i 2011. En finte, der det år sikrede dem en overraskende fjerdeplads. Så højt er der heldigvis ingen fare for, Moldova kommer i år.

Når alt det er sagt, så har jeg alligevel en indrømmelse: Dette nummer er klart min 'guilty pleasure' i årets felt. Den er så for meget, at jeg synes, det er helt vidunderligt – og det er dén sang, jeg står og skråler til i badet hver morgen. Så inderst inde håber jeg nok i virkeligheden på en stor overraskelse og en finaleplads til Anna...

5

Ugidelig irer skraber bunden

Der er ingen sammenhæng mellem Irlands sang og sceneshow. Og det ser ud som om, at Sarah McTernan (tv.) udmærket selv er klar over det. (Foto: © HENRIK MONTGOMERY, Ritzau Scanpix)

Åh, Irland… Tænk sig, at landet engang var en stormagt i Eurovision Song Contest, og at de har flest sejre af alle. De år føles meget langt væk. For i aften rammer Irland et hidtil uset bundniveau – og det siger ikke så lidt.

Sarah McTernan ser helt ugidelig ud på scenen. Og man forstår hende godt. For hold nu op, hvor er hun og hendes triste, anonyme popcountry-nummer '22' bare blevet endnu værre af at komme på scenen.

Hvem i al verden har dog fundet på at pakke sådan et nummer ind i en amerikansk diner-opsætning komplet med falske milkshakes og kække korpiger kombineret med Roy Lichtenstein-æstestik? Jeg ville også ønske mig langt, langt væk, hvis jeg var stakkels Sarah.

'22' hedder sangen, og dén titel passer meget godt til den placering, Irland fortjener i år. Heldigvis for dem, er der kun 18 deltagere i semifinalen i aften.

Se aftenens anden semifinale - og hep på Leonora - fra klokken 21 på DR1 og DRTV.

Deltagerne i 2. semifinale

  • 01 Armenien - Sbruk - 'Walking Out'

  • 02 Irland - Sarah McTernan - '22'

  • 03 Moldova - Anna Odobescu - 'Stay'

  • 04 Schweiz - Luca Hänni - 'She Got Me'

  • 05 Letland - Carousel - 'That Night'

  • 06 Rumænien - Ester Peony - 'On A Sunday'

  • 07 Danmark - Leonora - 'Love Is Forever'

  • 08 Sverige - Jonh Lundvik - 'Too Late for Love'

  • 09 Østrig - Paenda - 'Limits'

  • 10 Kroatien - Roko - 'The Dream'

  • 11 Malta - Michela - 'Chameleon'

  • 12 Litauen - Jurij Veklenko - 'Run with the Lions'

  • 13 Rusland - Sergey Lazarev - 'Scream'

  • 14 Albanien - Jonida Maliqi - 'Ktheju tokës'

  • 15 Norge - Keiino - 'Spirit in the Sky'

  • 16 Holland - Duncan Laurence - 'Arcade'

  • 17 Nordmakedonien - Tamara Todevska - 'Proud'

  • 18 Aserbajdsjan - Chingiz - 'Truth'