Det er ikke nogen hemmelighed, at Ukraine og Rusland flere gange har været oppe at toppes politisk.
Nu kunne noget tyde på, at skænderierne har fundet en ny arena: Nemlig Melodi Grand Prix.
Ukraine valgte i hvert fald søndag at sende solisten Jamala og sangen '1944' afsted til verdens største musikkonkurrence. Sangen handler om Krim-tatarernes deportation til Centralasien i 1944; en deportation, der fandt sted efter taterne blev beskyldt for at have samarbejdet med de nazistiske besættelsesstyrker i anden verdenskrig.
- Sangens tekst blev faktisk diskuteret i det ukrainske Grand Prix i går (søndag, red.). Juryen hæftede sig ved, at den ikke var politisk, men blot en beskrivelse af et stykke historie. Det kan der jo være forskellige holdninger til, siger DRs Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, der fulgte med i det ukrainske Grand Prix på nettet.
Reagerer Rusland?
Han vurderer, at sangens videre skæbne vil blive afgjort af, hvorvidt andre lande reagerer på den.
- Hvis for eksempel Rusland reagerer, så kan EBU (den europæiske tv-union, red.) blive tvunget til at gå ind i sagen. Hvis ikke der kommer en reaktion, så sker der formentlig ikke noget, siger Ole Tøpholm og uddyber:
- Det ukrainske Grand Prix var i det hele taget på kanten af at være politisk. Én af solisterne blev for eksempel spurgt ind til sine forbindelser til Rusland, og måtte redegøre for, at han skam var ukrainsk statsborger.
Overbevisende sejr
Jamala vandt det ukrainske Grand Prix med hele 37,7 procent af seernes stemmer i en finale, hvor i alt 380.000 stemmer blev afgivet. Det er rekord i Ukraine.
Jamala er selv af tatarisk oprindelse, og '1944' indeholder specifikke referencer til hendes bedstemors egne oplevelser i forbindelse med deportationen.
Sangens tekst lyder blandt andet:
"When strangers are coming, they come to your house / They kill you all and say / We’re not guilty, not guilty".
Og reglerne i Eurovision Song Contest er krystalklare: "Ingen sangtekster, taler eller gestikker, der har en politisk eller lignende karakter, er tilladte i Eurovision".
Du kan høre sangen her. Artiklen fortsætter under videoen.
https://www.youtube.com/watch?v=rKqXpZ-U3FQ
Østeuropa har en anden Grand Prix-tradition
Men hvorfor i det hele taget blande så seriøse emner ind i en musikkonkurrence?
Ole Tøpholm mener, det skyldes, at Østeuropa har en ganske anden Grand Prix-tradition end for eksempel Danmark:
- I Vesteuropa er Grand Prix'et en årtier gammel tradition, hvor vi synger om kærlighed, og gerne vil have hjerte til at rime på smerte. I Østeuropa, der er kommet senere med i konkurrencen, ser de den som en mulighed for at tage fat i nogle andre - undertiden politiske - temaer.
Ukraine er med i den anden Eurovision-semfinale, torsdag 12. maj - i øvrigt sammen med Danmark.