Eurovision-vinder brød reglerne - og opfordrer andre til at gøre det samme

Schweiziske Nemo smuglede lørdag aften et flag med ind til musikkonkurrencen, hvilket var mod reglerne.

Schweiziske Nemo har netop vundet Eurovision 2024 med sangen 'The Code'. (Foto: © Nearchos/Splash/Ritzau Scanpix)

Schweiziske Nemo blev vinderen af Eurovision 2024, og det var en historisk sejr.

Nemo er nemlig nonbinær og bruger pronominerne de og dem og blev altså den første nonbinære artist nogensinde til at vinde trofæet. Ved et uheld kom de dog til at ødelægge trofæet allerede på scenen.

Da de trådte ind til pressemødet kort tid efter, var trofæet dog på magisk vis intakt.

- Jeg knækkede koden, og jeg knækkede trofæet, grinte de foran de fremmødte journalister med en henvisning til vindersangen 'The Code'.

Og herefter blev der sendt et svirp afsted mod Eurovision-arrangørerne fra vinderen.

- Trofæet kan blive fikset, så måske Eurovision også kan blive fikset, sagde de.

Kommentaren handlede dog ikke om nogle af de mange kontroverser, der har ramt musikkonkurrencen den seneste uge, men om, at fans var blevet frataget deres flag, som repræsenterer nonbinære LGBT+-personer, ved indgangen til Malmø Arena.

Se Nemos vinderoptræden her:

Da Nemo gik på scenen i starten af showet i den såkaldte 'flag-parade', havde de nemlig sådan et flag foran sig, mens det schweiziske flag hang bag på ryggen. Hvor det klassiske LGBT+-regnbueflag er farvet i regnbuens farver, er flaget for de nonbinære lilla, sort, hvidt og gult.

Det hedder sig bare, at man kun må have flag med sig fra deltagerlandene og det klassiske regnbueflag, når man er til stede som publikum til Eurovision.

Nemo fortalte derfor, hvordan de havde smuglet flaget med ind til Eurovision.

- Det er tydeligvis dobbeltmoralsk. Det er utroligt, at jeg måtte smugle mit flag ind, fordi Eurovision sagde nej. Jeg gjorde det alligevel, og jeg håber, at andre folk også gør det, slog de fast til pressemødet.

  • Det er 36 år siden, at en kunstner fra Schweiz sidste gang kunne gøre sådan her ved Eurovision. (Foto: © Leonhard Foeger, Ritzau Scanpix)
  • Og kunstneren for 36 år siden? Det var ingen ringere end Céline Dion. (Foto: © Tobias Schwarz, Ritzau Scanpix)
  • Ikke nok med, at Nemo nu kan tage trofæet med hjem til Schweiz for første gang i 36 år. (Foto: © Martin Meissner, Associated Press)
  • De skriver også historie som første nonbinære kunstner, der vinder Eurovision. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Ritzau Scanpix)
  • Så der var meget at fejre. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Ritzau Scanpix)
  • Og dermed foregår næste års Eurovision altså i Schweiz. (Foto: © LEONHARD FOEGER, Ritzau Scanpix)
1 / 6

Og netop det at repræsentere ikke-ciskønnede mennesker ligger Nemo meget på sinde.

Til spørgsmålet om, hvem de ville ringe først til efter sejren, lød svaret nemlig heller ikke, at det skulle være deres mor eller bedste ven, men at det skulle være en schweizisk politiker, så de sammen kunne have en samtale om at gøre det juridisk muligt at tilvælge et tredje køn i Schweiz – frem for blot mand og kvinde.

'Det gjorde mig virkelig ked af det'

Det har altså langtfra været en udelukkende fantastisk oplevelse at deltage i dette års Eurovision, forklarede Nemo også til den fremmødte presse.

- Der var mange ting, som ikke fremstod, som om det handlede om kærlighed og fællesskab, og det gjorde mig virkelig ked af det, forklarede de.

Ifølge den norske avis VG overvejede Schweiz så sent som fredag at trække sig. De skriver dog ikke noget om, hvorfor det var tilfældet.

Og da det kom til diskvalifikationen af Nemos hollandske kollega, Joost Klein, der tidligere lørdag fik at vide, at han ikke måtte deltage i aftenens konkurrence, havde Nemo ingen kommentarer.

Nemo kommenterede ikke direkte på nogle af skandalerne, men havde alligevel et klart budskab til, hvordan Eurovision skal foregå fremadrettet:

- Jeg tror bare, at det er vigtigt, at vi fortsætter med at have en samtale om, hvad Eurovision skal og kan være, og jeg håber, at de kommende uger kan lægge grobund til det, hvor vi kan revurdere, hvad Eurovision står for, og hvad det bør være.

- Jeg håber virkelig, at Eurovision kan blive ved med at stå for fred og kærlighed i fremtiden, slog de fast.

DR's Eurovision-kommentator, Ole Tøpholm, ærgrede sig netop før finalen lørdag over, at dette års Eurovision er endt så kaotisk:

- Det er jo en fest, der gerne skal samle Europa på tværs af landegrænser, så man kan jo undre sig lidt over, at det er endt i skandale og politisk fnidder-fnadder på tværs af landegrænser, sagde han forud for finalen.