Det kaldes en 'boble af kærlighed'. Men krisen kradser i det danske Grand Prix-miljø

Danske Grand Prix-fans forsøger at holde humøret højt trods flere år med dårlige danske resultater.

(Foto: © Betina N. Garcia, Betina Garcia/DR)

Lad os bare være ærlige: Danmark står midt i en Grand Prix-krise.

De seneste tre år har Danmark gang på gang misset Eurovision-finalen. Ja, rent faktisk har de rød-hvide farver ikke været at finde i en finale siden 2019.

De skuffende resultater har udløst hård kritik af DR fra både eksperter, kritikere og fans, og i år lover DR bod og bedring med en ny Grand Prix-strategi, der på ny skal sikre dansk Grand Prix-succes.

Torsdag bliver sangene til Dansk Melodi Grand Prix, der forhåbentlig skal formå at vende skuden, så afsløret.

Men hvordan er det egentlig at være Grand Prix-fan i en modvinds-tid? Hvordan holder man gejsten oppe, når man igen og igen er på taberholdet?

Og hvad er det ved Eurovision, der gør, fans år efter år hepper løs svøbt i Dannebrog og klaphat, når den danske succes udebliver?

Vi tog til årsfest i den danske Melodi Grand Prix-fanklub for at møde de danskere, der lever og ånder for verdens største musikkonkurrence:

En fest af den anden verden

De lilla, røde og sølvfarvede parykker står på rad og række i det lille backstage-rum ved scenen. Foran spejlet er Peter Andersen i gang med at lægge sidste hånd på værket. Hans livsværk, om man vil.

Bag det ellers ret anonyme navn – og den lyserøde læbestift – gemmer sig nemlig DQ, én af Danmarks største dragqueen-veteraner.

I 2007 repræsenterede han Danmark ved Eurovision Song Contest med popbaskeren 'Drama Queen'. En præstation, der stadig hænger ved den dag i dag.

For selvom resultatet – en skuffende 19. plads i semifinalen – ikke var noget at råbe hurra for, så har Eurovision været med til at forme Peter Andersens liv og karriere lige siden.

- Eurovision er jo en fest af en anden verden, og siden jeg var med, har jeg optrådt til et hav af koncerter og fan-arrangementer. Jeg har blandt andet optrådt på et Eurovision-cruise engang, hvor skibet var fuldt af fans og gamle Grand Prix-deltagere, fortæller han med et grin, inden han retter på den imponerende fjerkrone, der pryder hans hoved.

- Jeg har aldrig fortrudt, at jeg var med i Eurovision. Det var jo skidehamrende sjovt!, siger 50-årige Peter Andersen – eller DQ – og slår en stor latter op. Både kjolen og den lyserøde fjerkrone på hans hoved, som hans mand selv har lavet, er i øvrigt den samme, som han optrådte i til Eurovision for 17 år siden. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

I aften skal Peter Andersen igen optræde for en flok Grand Prix-fans, når den danske Melodi Grand Prix-fanklub holder årsmøde med dertilhørende fest og koncert. Klubben blev stiftet i 1989 og mødes flere gange om året for at fejre den fælles passion for Melodi Grand Prix.

DQ er aftenens konferencier og skal guide publikum gennem aftenens stjernespækkede – men også noget brogede – line-up. Plakaten er nemlig prydet med navne, som nok ikke ville ringe en klokke hos langt de fleste, men i Grand Prix-kredse er store kanoner.

Én af dem er Anna Sahlene. Hun er svensk, men repræsenterede i 2002 Estland i Eurovision-finalen. Dengang blev det til en delt tredjeplads, og siden har hun deltaget i både det svenske og estiske Grand Prix ad flere omgange.

47-årige Anna Sahlene er med andre ord en ægte Grand Prix-veteran. Faktisk har hun stået på scenen – enten som solist eller som korsangerinde – for hele fem lande, fortæller hun, da hun går på scenen i det lille, men tætpakkede lokale i spillestedet Huset i København, hvor festen finder sted.

- Jeg er så glad for at være her, råber hun til publikum, inden hun synger sit eget Grand Prix-bidrag 'Runaway' fra 2002.

Efter en række andre numre fra Grand Prix-arkivet giver hun sig i kast med sin egen udgave – nogle vil sige af svingende kvalitet – af Aserbajdsjans bidrag 'Mata Hari' fra 2021 inklusiv en kædedans så vild, at sølvpailletterne drysser af hendes korte kjole.

Da Anna Sahlene igen har fået pusten, griber hun mikrofonen.

- Tak for jer! Og tak for, at jeg må være en del af jeres familie. For det er hvad, Eurovision er: én stor familie fuld af kærlighed.

Da Anna Sahlene undervejs glemmer teksten til den aserbajdsjanske Grand Prix-basker 'Mata Hari', må DQ – nu i ny kjole – på scenen som støtte. Undervejs mister den svenske sanger flere pailletter fra sin glitrende kjole: - Åh, de er sat på med en limpistol, så de falder hele tiden af, siger hun med et grin bag scenen. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Grand Prix-krise har ramt frustrerede fans

At Grand Prix-miljøet er én stor familie, er Hanne Bjørn enig i. Hun har været Grand Prix-fan, siden hun første gang stiftede bekendtskab med konkurrencen i 1978, og de seneste fire år har hun været formand i den danske fanklub.

- Noget af det, jeg er rigtig stolt over ved vores klub, er, at her er plads til alle. Vi kan samle folk på tværs af alder, køn, seksualitet, politisk observans og handicap. Og det er jo netop dét, Eurovision handler om: at samles på tværs af kultur og politik, siger hun og fortsætter:

- Vi er alle virkelig forskellige, men selvom vi kan være uenige om mange ting, så handler det hele om kærligheden til musikken og festen, når vi mødes. Det synes jeg er smukt.

På trods af, at meningerne kan være mange blandt fanklubbens 456 nuværende medlemmer, så er der én ting, de fleste fans kan blive enige om: Den danske Grand Prix-ånd er i krise.

Det stod næsten skrevet i stjernerne, at fanklubbens formand, Hanne Bjørn, skulle blive Grand Prix-fan. Hun blev nemlig født den 25. marts 1972, samme dag som Eurovision blev afholdt dét år. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Det seneste tre år er det ikke lykkedes Danmark at synge sig videre til Eurovision-finalen, og sidste år nåede krisen nye højder, da Danmark kun formåede at skrabe beskedne seks point sammen, der alle kom fra vores nordiske venner i Island.

- Efter Grand Prix'et i 2023 var stemningen på et historisk lavpunkt, konstaterer Hanne Bjørn tørt.

Hun mener ikke, at kvaliteten af de sange, DR udvælger til Dansk Melodi Grand Prix, har været høj nok de sidste mange år. Selve tv-showet fra 2023 kalder hun "en fuser med kaotisk afstemning, halvdårlige numre og mangel på kærlighed til Grand Prix-historien".

- Der er jo nogle, der spørger sig selv: "Hvorfor er det overhovedet, jeg synes, det her er fedt?". Vi fans elsker jo den her konkurrence så højt, så vi bliver jo frustrerede, når det går os så dårligt, og vi ikke føler, DR behandler Grand Prix'et med kærlighed.

Krisestemningen har også ramt 22-årige Zakarias de los Reyes. Han har været medlem af fanklubben, siden han var bare ti år gammel, og oplever også, at frustrationen bobler blandt de dedikerede fans.

- Dansk Melodi Grand Prix er ikke noget, jeg går og venter i længsel på. Hvis der var norsk finale på samme dag som Dansk Melodi Grand Prix, så ville jeg helt ærligt vælge at se det norske show, fordi det er bedre, siger han og fortsætter:

- Det er nogle hårde år lige nu, og man kan godt mærke, at der er en frustration blandt fansene. Stemningen lugter lidt af en krise, og vi trænger til en oprejsning snart.

Alle hepper på alle

Og forhåbentlig venter oprejsningen lige om hjørnet.

Krisestemningen er nemlig ikke gået DR's næse forbi, og i år har man forsøgt på at skrue på nogle af de knapper, der forhåbentlig kan være med at bryde den danske Grand Prix-forbandelse.

Til årsmødet var den danske Grand Prix-chef Erik Struve Hansen endda forbi for at fortælle om ændringerne – og indgyde lidt håb i de danske fans.

- Vi har talt med DR om vores frustrationer, og vi føler rent faktisk, de har lyttet, hvilket er rigtig dejligt. Så må vi se, om det bærer frugt, siger Hanne Bjørn.

Også Zakarias de los Reyes er fortrøstningsfuld. En smule, i hvert fald.

- Jeg ved, at DR har lavet en masse tiltag, der peger i den rigtige retning, så jeg er ved godt mod, siger han, inden han dog supplerer med en god portion skepsis:

- Men jeg går ikke hen og sætter mine penge på, at Eurovision-vinderen kommer fra Danmark. Så vil jeg hellere sætte mine penge på Cypern eller Spanien for eksempel. Men lad os nu se, hvad DR har i ærmet.

Zakarias de Los Reyes har elsket Grand Prix siden han var helt lille og meldte sig allerede ind i fanklubben som tiårig. - Nogle af dem, der er her i aften, har jeg jo kendt, siden jeg var helt lille, siger han med et grin. For ham giver Grand Prix-fanklubben ham et helt særligt fællesskab. - Det er et sted, hvor man kan nørde igennem og møde andre, der også synes, én eller anden 60 år gammel Grand Prix-sang er super fed. Og så giver det et socialt fællesskab, hvor man får lov til at møde en masse fantastiske mennesker, der, selvom de er en helt anden alder end en selv, deler den her passion. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

Men selvom Dannebrog i den grad har været i modvind de seneste år, og det ikke har været helt let at være dansk Grand Prix-fan, så er det ikke noget, der for alvor kan ødelægge festen hos de hardcore fans, slår fanklubbens formand, Hanne Bjørn, fast.

- At være Grand Prix-fan er ikke som at være fan af fodboldlandsholdet. Selvfølgelig hepper man på sit eget land, men vi har jo hver især også vores egne favoritter fra andre lande, vi også holder med. Så der er stadig noget at heppe på og fejre, selvom Danmark klarer sig dårligt, siger hun og fortsætter:

- Det er jo også det smukke ved Eurovision: at alle landene hepper på hinanden på kryds og tværs. Det var jo aldrig sket til en fodboldkamp – der kommer folk bare op at slås i stedet, siger hun med et grin.

Efter koncerten er der dansegulv med en dertilhørende playliste af alt, hvad Grand Prix-hjertet kan begære af gamle schlagere og nye Eurovision-hits. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)

En boble af kærlighed

Efter musikalske indslag fløjet ind fra både Storbritannien, Tyskland og Norge er aftenens koncert ovre.

Selv har Peter Andersen været igennem flere kjole- og parykskift, men hans job er ikke slut endnu. Efter showet har fans nemlig mulighed for at møde alle aftenens optrædende og få en selfie, en autograf og en snak med deres idoler.

Mens mobiltelefonerne blitzer løs, bliver der mellem artister og fans udvekslet kram, anekdoter og kærlighedserklæringer a la: "Du skulle have vundet dengang i 2002!" eller "I burde stille op igen, I ville vinde det hele!".

Selv beskriver Peter Andersen det som en "boble af kærlighed":

- Jeg synes, det er fantastisk at træde ind i den her verden, for det er jo virkelig en boble, hvor du møder alle slags mennesker – og jeg mener alle slags mennesker, siger Peter Andersen.

- Kig dig omkring! Alle her er bare glade og fester og accepterer hinanden på trods af deres forskelligheder. Og sådan er det, uanset hvor i Europa, jeg optræder til Eurovision-fester. Det er ren kærlighed, siger han og tilføjer:

- Jeg har faktisk nogle gange tænkt, at hvis verden var som en Grand Prix-fest, ville vi jo ikke have nogen problemer.

Dansk Melodi Grand Prix løber af stablen den 17. februar og showet kan ses live i DRTV og på DR1. Sangene i årets konkurrence afsløres allerede den 25. januar her på dr.dk.

DQ får taget et billede med en ung fan efter koncerten. (Foto: © Betina N. Garcia, DR)