Når vinderen af Dansk Melodi Grand Prix 2024 skal findes, tager de ikke kun hjem med et trofæ til kaminhylden.
Vinderen af popbraget får nemlig også æren af at repræsentere Danmark ved Eurovision, der til maj afholdes få kilometer fra dansk jord, nemlig i Malmø i Sverige.
Allerede nu tegner årets Eurovision-fest dog til at blive en speget affære.
For spørgsmålet om, hvorvidt Israel skal have have lov til at deltage i årets Eurovision, er nemlig blusset op efter krigen mellem Israel og Hamas.
Debatten har udløst protester og opråb i flere lande – også her i Danmark, hvor mere end 400 personer fra den danske musikbranche for nylig underskrev et åbent brev, hvor man fordømte Israels deltagelse i årets Eurovision.
Fire af de musikere, der har underskrevet det åbne brev, er medlemmerne af bandet UBLU, der selv deltager i årets danske Melodi Grand Prix med sangen 'Planetary Hearts'.
- Vi mener ikke, at Israel bør have lov til at deltage i årets Eurovision, og vi synes faktisk, at beslutningen om at lade Israel forblive i konkurrencen er lige så politisk, som hvis man valgte at udelukke dem, siger bandmedlem Marie Rørbæk og fortsætter:
- Vi synes, at Israels deltagelse taler imod de værdier, som vi normalt oplever, at Eurovision står for: sammenhold og mangfoldighed. Og som deltagere i Dansk Melodi Grand Prix er vi også blevet aktører i hele den her Grand Prix-debat, og derfor har vi også behov for at slå fast, hvad vores holdning er.
Ønsker, at DR tager afstand fra Israel i Eurovision
Tidligere har DR gjort klart, at man indtil videre følger Eurovision-arrangørerne, EBU's, beslutning om, at Israel skal have lov til at deltage i årets konkurrence.
Medlemmerne i UBLU mener dog, at DR bør sende et klart signal til EBU om, at man ikke ønsker, at Israel skal deltage i årets musikfest.
- Hvis DR meldte klart ud, at man ikke ønsker, at Israel deltager i årets Eurovision, ville de støtte op om den dialog, der allerede er startet blandt tv-kanalerne i blandt andet Island, Finland og Irland om den her situation, siger bandmedlem Andreas Darger.
- Vi har ikke lyst til at være en del af den stiltiende accept, som vi mener, det er, når DR ikke tager afstand fra Israels deltagelse i Eurovision. Derfor har vi – som deltagere i Dansk Melodi Grand Prix og som optrædende på DR's platform – behov for at vise, hvor vi står, og at vi ikke deler den holdning, siger Marie Rørbæk.
Hos DR er man opmærksom på debatten om Israels deltagelse.
- DR har respekt for debatten, og noget af det fine ved det danske samfund er, at ordet er frit. Det er en ulykkelig og kompliceret konflikt, vi er vidne til, og man kan ikke undgå at blive påvirket af den, siger Gustav Lützhøft, der er ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, i et skriftligt svar til dr.dk.
- Vi synes bestemt heller ikke, at det er nogen nem situation. For nuværende har EBU meldt ud, at Israel er en del af Eurovision, og det støtter vi som udgangspunkt, men vi følger naturligvis situationen tæt.
Protester i hele Norden
Det er ikke kun i Danmark, at debatten om Israels deltagelse i Eurovision har udløst protester og opråb om boykot.
I Sverige har flere end 1.000 musikere – herunder store stjerner som Robyn og First Aid Kit – underskrevet et åbent brev, der kræver Israel udelukket fra Eurovision. Lignende underskriftsindsamlinger er også blevet offentliggjort i Norge, Island og Finland.
I Island har tv-kanalen RÚV, der står for landets deltagelse i Eurovision, desuden meldt ud, at man sammen med vinderen af det islandske Grand Prix, der afholdes den 2. marts, vil beslutte, hvorvidt Island overhovedet skal deltage i årets Eurovision, hvis Israel fortsat er med.
Her er det værd at nævne, at én af deltagerne i Söngvakeppnin, som Grand Prix'et hedder på de kanter, er sangeren Bashar Murad, der har palæstinensiske rødder og kommer fra Jerusalem. Han er lige nu favorit hos bookmakerne til at vinde den islandske finale.
Vil ikke sabotere Grand Prix-showet
I januar blev der herhjemme afholdt en demonstration foran DR Byen i København forud for det pressemøde, hvor årets danske Grand Prix-deltagere blev offentliggjort. Og i Norge stormede en demonstrant scenen under det norske Grand Prix med et budskab om at boykotte Israel.
Et lignende stunt kommer vi dog ikke til at se fra UBLU, når Dansk Melodi Grand Prix 2024 ruller over skærmen lørdag aften.
- Vi håber, at vi alle får en fantastisk aften på lørdag, og vi har intet ønske om at skabe konflikt eller sabotere showet, for vi mener, man bør adskille den danske konkurrence og Eurovision, siger Marie Rørbæk og tilføjer:
- Men vi kommer omvendt heller ikke til ikke at udtrykke vores holdninger og det, vi står for.
Skulle UBLU gå hen og vinde på lørdag, har de endnu ikke besluttet, hvorvidt de vil deltage i Eurovision, hvis det bliver side om side med Israel.
- Men det er svært for mig at forestille mig Eurovision, hvis Israel er med. Det bekymrer mig ret meget. Den her situation påvirker os så meget, at vi ikke bare kan lukke øjnene og glemme det hele en enkelt aften.
Udover medlemmerne af UBLU har flere sangskrivere, der har sange med i årets Dansk Melodi Grand Prix, også underskrevet det åbne brev.
Det gælder Pil Jeppesen, der har skrevet nummeret 'Sand' fremført af sangeren SABA, og Merle Pi Madsen, der har været med til at skrive 'The Chase (Zoom Zoom)', der fremføres af sangeren CHU CHU.
Israel har allerede udpeget den 20-årige sanger Eden Golan som landets repræsentant ved årets Eurovision. Hvilken sang hun - efter planen - skal synge på scenen i Malmø til maj er endnu ikke blevet offentliggjort.
Du kan se Dansk Melodi Grand Prix direkte lørdag den 17. februar fra klokken 20 i DRTV og på DR1.
Husk at downloade DR's Grand Prix-app, så du kan stemme gratis under showet.