De ti centimeter lange grå bakkenbarter er urokkelige, selvom Ulrich Thomsen både råber højt og hamrer sin knytnæve hårdt ned i bordet.
”Det handler om principper!” lyder det vredt fra hans karakter N. F. S. Grundtvig, som han spiller i DR's nye dokudrama-serie 'Grundtvig', der sendes hver søndag.
Den berømte digterpræst var i sit lange liv stort set lige så urokkelig som sine bakkenbarter, og hans idéer om alt fra demokrati til reformation af kirken provokerede i 1800-tallet mange.
Grundtvig var nemlig ikke typen, der var bange for at sige sin mening. Heller ikke selvom den mening betød, at hans bagende blev placeret i perfekt klaskehøjde for alt og alle.
- Det kan jeg sgu meget godt lide ved ham. Men måske er det bare sådan, man bliver, når man bliver lidt ældre? Når man når en vis alder, gider man bare ikke høre mere pis, siger Ulrich Thomsen, der sidste gang kunne sætte 60 lys i fødselsdagslagkagen.
En svær opgave
Doku-drama-serien fortæller i tre afsnit om nogle af de vigtigste perioder i Grundtvigs 89 år lange liv. Men i princippet kunne serien sagtens have været længere:
- Vi var jo nødt til at begrænse os, men han skrev jo så meget og havde så mange ting i gang, at en tv-serie jo i princippet uden problemer kunne fylde 20 afsnit og flere sæsoner. Og så ville man stadig ikke være færdig med ham. Han var jo en kompliceret mand.
Grundtvig er kendt for flere gange gennem sit liv at skifte holdning til tingene, og hans passioner og missioner pegede i mange retninger.
- De nemmeste historier at fortælle er jo som regel noget med en person, der har én klar mission. Så kæmper han for den, og så lykkedes det måske til sidst. Det er en sikker Hollywood-opskrift.
- Men Grundtvig hoppede jo fandme rundt fra det ene til det andet. Han havde jo en vild passion og følte noget for alt, hvad han rørte ved. Og det gør ham jo pisseinteressant, men også udfordrende at formidle på skærmen.
Ulrich Thomsen tror nu nok, at det skal lykkedes i den aktuelle tv-serie, hvor en række af landets fremmeste Grundtvig-eksperter også løbende mellem de dramatiserede scener, holde seerne i hånden.
Røven i klaskehøjde
Grundtvig blev næsten 89 år i en tid, hvor gennemsnitslevealderen i Danmark kun lå omkring de 43. Den store dansker var i mange år derfor også relativt "gammel" i forhold til sine medborgere.
Om alderen gav Grundtvig ekstra mod til at sige sin mening, vides ikke, men for Ulrich Thomsen har det haft en betydning:
- Jeg tror måske bare, at jeg er blevet lidt mere ligeglad med, hvad folk tænker. Jeg er også begyndt at sortere lidt ud i mine bekendtskaber for eksempel. Det lyder måske lidt hårdt, men jeg har bare fundet ud af noget, der egentlig er helt banalt: Nemlig at man kun bør være sammen med folk, som på en eller anden måde bidrager med noget positivt i ens liv.
Det er vigtigt at turde sige sin mening, uanset hvor man står i debatten, mener Ulrich Thomsen, der dog også godt forstår, hvis mange har svært ved at finde modet til det:
- Risikoen for at ende i en kæmpe shitstorm på nettet er jo en realitet, og nogle gange kan den slags jo opstå nærmest ud af ingenting. Det er blevet sociale medier i en nøddeskal – og medier i det hele taget. Tingene kan hurtigt tage fart.
- Derfor er der nok desværre mange, som afholder sig fra at ytre sig. Og det tror jeg, at Grundtvig ville have været ked af.
’Der er rigtig meget at tabe’
Alle behøver dog ikke mene noget om alt, understreger Ulrich Thomsen og fortæller, at han for nylig skrev ”Godt comeback” til Holger Rune på et socialt medie, fordi tennisspilleren var vendt stærkt tilbage i en kamp, hvor han havde været bagud.
- Der var der så en, der korrigerede mig for at bruge ordet ”comeback”, og læste og påskrev op og ned om ordets egentlige betydning efter vedkommendes opfattelse. Altså for helvede. Hvorfor bruger nogle folk tid på sådan noget? Jeg forstår det simpelthen ikke.
Men hvis man virkelig føler noget for et vigtigt emne og har sine argumenter i orden, skal man selvfølgelig ikke holde sig tilbage, pointerer Ulrich Thomsen, der dog også godt kan forstå, hvis man ikke orker det. Især ikke, hvis debatten foregår på sociale medier:
- Volumen på kritikken kan jo i dag være enorm, når alle har en stemme. Der er simpelthen bare rigtig meget at tabe, når man stiller sig frem med en mening – og måske nogle gange også væsentligt mere, end der er at vinde.
- Det er ærgerligt, synes jeg. Uanset på hvilken side af debatten, man står. Og det tror jeg, at Grundtvig ville være enig med mig i.