Fællessang har det med at give smil på læberne, så måske er det ikke så underligt, at lige præcis Aarhus er et hotspot for fælles- og korsang lige nu.
Næste år er byen vært for konkurrencen European Choir Games, hvor kor fra hele verden valfarter til byen for at dyste med hinanden.
Men også de lokale har hang til sang.
Det blev hurtigt tydeligt for Line Groth, der er instruktør på en arrangementsrække ved navn 'Syng! Syng Syng!', som har til huse i Musikhuset Aarhus.
'Syng! Syng! Syng!' startede for et år siden og blev øjeblikkelig et hit.
Første gang var der plads til 700 syngende gæster, men siden er arrangementet løbende blevet udvidet, og her til aften løber en særlig Grundlovs-udgave af stablen med plads til 1.200 sangstemmer.
Aftenens arrangement er udsolgt, og det er der ikke noget nyt i.
- Der har simpelthen været udsolgt hver gang. Folk er kørt på tværs af landet for at være med. Fra Fyn, København og Nordjylland. Det har været ret overvældende, siger korlederen Line Groth.
Snart bliver køreturen lidt kortere for mange af de sangglade danskere, for arrangementsrækken er i gang med at sprede sig til flere steder i landet.
Men hvad er det, der får folk til at køre på tværs af det ganske land for at synge sammen?
Lige så godt som sex
Line Groth vurderer, at der er flere grunde til den store interesse.
Under corona fik mange øjnene op for fællessangens glæder, og siden da har fællessangen haft ekstra vind i sejlene her i Danmark.
Og så har vi de senere fået øjnene op for de fysiske, psykiske og sociale fordele ved fællessang.
- Fællessang er simpelthen livsglæde. Det er svært at beskrive, hvis man ikke har prøvet det. Det giver et adrenalinboost og en følelse af fællesskab.
- Forskningen viser, at når vi synger sammen, udskiller hjernen oxytocin, som giver os en følelse af at høre til. Det samme sker, når man krammer, kysser og har sex. På den måde er fællessang lige så godt som sex, hvis vi skal sætte det lidt på spidsen, griner Line Groth.
Fællessang 'next level'
Ifølge Line Groth er der endnu en grund til, at arrangementsrækken er så stor en succes – nemlig at 'Syng! Syng! Syng!' ikke bare er almindelig fællessang.
- Jeg plejer at kalde det "fællessang next level" i mangel på et bedre dansk ord, siger Line Groth.
For her er ikke tale om almindelig, enstemmig fællessang, som du for eksempel kender den fra kirken eller dansen om juletræet.
Derimod inddeler Line Groth de fremmødte deltagere i tre forskellige grupper, som får hver sin stemme. To kvindestemmer og en herrestemme.
Dernæst bruger forsamlingen halvanden time på at øve aftenens sang – en udvalgt, dansk popsang. Og til sidst fremfører forsamlingen sangen, mens Line Groth dirigerer.
- Det føles som en koncert, hvor publikum både er dem, der lytter og optræder. Det bliver mere et kunstnerisk produkt end en fællessang, siger Line groth.
Det går som regel lige i belønningscenteret på folk, fortæller korlederen.
- Det er nogle helt vilde tilbagemeldinger, vi får fra folk. Folk er helt høje, når de går herfra.
- De kan finde på at sige: "Jeg kommer fra en trist og grå arbejdsdag, og pludselig får livet farver igen," siger Line Groth.
På vej til Herning, Aalborg, Odense og København
Hvis du synes, det lyder tillokkende med sådan en fællessangs-rus, er der godt nyt.
Konceptet er nemlig på vej flere steder i Danmark, fortæller Line Groth.
- Aalborg er allerede på plads, og vi snakker også med steder i Herning, København og Odense.
- Vi prøver at kigge på områder, hvor der i forvejen er en stærk sang- og kortradition, siger korinstruktøren.
For når det kommer til fællessang og kor, er det godt at være mange.
- Det er alt andet lige sjovere, når man er nogle flere. Så kan man få en fornemmelse af, at man virkelig løfter hinanden, slutter Line Groth.