ADHD-medicin koster regioner flere hundrede millioner kroner ekstra

Det kan gå ud over andre patienter, hvis regionerne ikke får dækket de løbske udgifter til medicin.

(Foto: © Grafik: Sys Therese Roed Abrahamsen)

På få år er dobbelt så mange danskere begyndt på ADHD-medicin. Og det mærker regionerne, som betaler tilskud til det meste medicin, som folk køber på apoteket.

Regionernes udgifter til ADHD-medicin er steget med rundt regnet 260 millioner kroner fra 2020 til 2023. I år stikker regningen endnu mere af.

Regioner er forpligtigede til at betale for medicin, og når pengene bruges der, kan de være tvunget til at finde dem på andre områder, fortæller Eva Draborg, der er lektor på DaCHE - Dansk Center for Sundhedsøkonomi.

- Regioner skal finde pengene inden for eget budget. De skal finde ressourcer, hvor det gør mindst ondt eller der bliver mindst larm, siger hun.

Regionerne har nogle opgaver, som de skal gøre, og andre de kan gøre. Hvis regionerne fattes penge, kan de typisk findes ved at give mindre behandling til andre grupper, måske lavere livskvalitet til ældre eller vente med forebyggelse, oplyser Eva Draborg.

Regioner satser på rabat på medicin

Danske Regioner kalder stigningen i udgifter til ADHD-medicin for meget stor. Sammenlagt går knap to ud af hver tusind kroner af de samlede sundhedsudgifter i Danmark til ADHD-medicin.

- Der er simpelthen blevet flere børn, unge og voksne, der bliver diagnosticeret med ADHD. Det er klart, at når udgifter til medicin stiger, så bliver vi nødt til at prioritere. Indtil videre har regionenere fået en god økonomiaftale for i år, så vi godt kan rumme de ekstra udgifter, siger Anders Kühnau (S), der er formand for Danske Regioner.

Udgifter til ADHD-medicin er fortsat med at stige i år, og regionerne holder skarpt øje med det og forhandler hvert år med regeringen, om staten vil betale regningen.

For at holde udgifterne nede har regionerne fået lov til som et forsøg at lade deres indkøbscentral, Amgros, købe medicin til apotekerne. Købes der medicin til mange danskere på én gang, er håbet, at regioner og danskerne kan få rabat.

- Det betyder, at vi kan få mere medicin for pengene. Rabatter kan betyde, at vi får råd til at købe det medicin, der er behov for, uden, at det går ud over andre områder, siger Anders Kühnau, der ser frem til, at ordningen bliver endeligt vedtaget og kommer i gang.

Hvad fejler Fuhlendorff: Skal jeg udredes?