Kom vikingerne virkelig til Amerika før Colombus?

Mange er af den opfattelse, at Christoffer Columbus var den første, der kom til Amerika. Men kan det nu passe? Eller var det i virkeligheden vikingerne?

Ofte er det Leif den Lykkelige, der får æren for at komme til Amerika som den første europæer. Men i virkeligheden var det den opdagelsesrejsende Bjarni Herjólfsson, der kom dertil næsten 500 år før Christoffer Columbus. (Foto: © Morten Krüger, DR)

De fleste kender nok historien. Om den opdagelsesrejsende Christoffer Colombus, der - i et forsøg på at komme til Indien ved at rejse den anden vej rundt om jorden - i stedet stødte på Amerika og opdagede et helt nyt kontinent.

Der er bare et lille problem. Eller to faktisk.

For det første boede der jo mennesker i forvejen, så det er svært at påstå, at det skulle være Colombus, der opdagede Amerika.

For det andet var han slet ikke den første europæer, der tog turen over Atlantan.

For cirka 500 år inden Colombus tog den lange tur, gjorde vikingerne det samme. Dog længere nordpå, da de sejlede fra Norge til Canada.

Vikingerne tog den nordlige rute over Atlanten. (Foto: © / Grafik: Oliver Seppo)

Og netop det, at det er foregået 500 år tidligere, spiller en ret stor rolle, i forhold til at det i historiebøgerne er Christoffer Colombus, der har fået æren for at komme dertil først.

- Det hænger tæt sammen med den markante skriftlighed, der blev foretaget af Colombus’ rejse, påpeger Peter Pentz, der er museumsinspektør hos Nationalmuseet.

- Det foregik i 1492, så der er masser af papirer om den rejse. Hvorimod vikingerne på deres togt til Amerika ikke har efterladt sig mange spor. Heller ikke arkæologisk.

Besværlige inuitter

Vikingernes eventyr i Amerika varede heller ikke længe. Kun ganske få år.

- Det kan man jo godt undre sig over, for der har nok været lidt sjovere på Manhatten end Grønlands vestkyst, siger Peter Pentz og griner.

Umiddelbart ligner det, at vikingerne primært er rejst til Amerika for at hente tømmer, som var en mangelvare i Grønland.

Vikingerne byggede nemlig ikke staldbygninger derovre, hvilket indikerer, at målet aldrig har været at dyrke landbrug.

I Canada er der også gode muligheder for pelsjagt, så det undrer Peter Pentz, at de ikke har opført mere bebyggelse og slået sig ned i landet.

En mulig forklaring kan dog findes i de gamle sagaer.

- Vikinger syntes, at inuitterne var ret besværlige. De ville hele tiden slås, hvorfor der kom en del skærmydsler.

- Det kunne godt være årsagen til, at vikingerne opgav det amerikanske eventyr efter så kort tid.