Fingerede sin egen død og flygtede til Brasilien: Mød Axel Malm og to andre danskere der har præget Latinamerika

Fra mejerieventyr til narkobaroner og grundlæggelsen af en helt ny by. Det er centrale ord for nogle af de historier, hvor danskere har været med til at præge Latinamerika.

(© DR)

Den ene fingerede sin egen død og flygtede til Brasilien for at opstarte et mejerieventyr. Den anden forholder sig dagligt til korruption og narkobaroner i Syd- og Mellemamerika. Den tredje rejste til Argentina med sin kone og grundlagde en ny by i junglen.

I tv-programmet 'Danskere i Verden' rejser Stéphanie Surrugue verden rundt for at sætte fokus på nogle af de danskere, der har deres aftryk på andre kontinenter.

I andet afsnit går turen til Latinamerika.

Latinamerika er floder, regnskove og bjerge, men også storbyer, slum og samba.

Et kontinent hvor man både har mulighed for at forsvinde og blive glemt. Men med viljestyrke kan man også folde sig ud og sætte sit præg på landene.

Du kan se andet afsnit af 'Danskere i Verden' lige her.

Anders Kjeldsen

(© DR)

En verden kun de færreste kan forestille sig eksisterer i dag.

Sådan en verden beskæftiger Anders Kjeldsen sig med dagligt.

Han er ansvarlig for syv havne i Syd- og Mellemamerika, der er helt essentielle for, at forsyningslinjerne fungerer.

Men i en del af verden hvor korruption og personlige interesser hersker, kræves der også streng kontrol af medarbejdere, da der hele tiden er risiko for, at de kan blive fristet af narkobaronerne.

Derfor er løgnedetektorer og kontakt med højtstående politikere også en integreret del af Anders Kjeldsens dagligdag.

Carl Engwald og Nina Raben

(© Herning lokalhistoriske arkiv)

Eldorado.

En mindre by, der er skabt ud af junglen i det allernordligste Argentina på grænsen til Paraguay. En by, som er kendt som arbejdets hovedstad. Men også en by, som to danskere har været med til at grundlægge.

I 1800-tallet rejste Carl Engwald og hans kone Nina Raben nemlig til landet, hvor de skabte byen i den tæt bevoksede jungle og satte et tydeligt aftryk på områdets ånd og selvforståelse, som den dag i dag stadig er præget af den danske andelstanke.

Det er en udvandringshistorie, der står i skarp kontrast til de fleste andre, da det ikke handler om jagten på egen lykke, men derimod fællesskab.

Axel Malm

(© DR)

"GIFT DEM IKKE. DERES MAND LEVER!"

Sådan stod der i et hastetelegram, som Rasmus Nielsens hustru modtog.

Hun og hendes tre børn havde ellers i mere seks år troet, at deres mand og far, den danske mejerist, Rasmus Nielsen var død.

Men da hustruen var ved at indgå et nyt ægteskab, gav han sig til kende. Han var ikke druknet i Odense Fjord. Han havde til gengæld fingeret sin egen død, skiftet navn til Axel Malm og rejst til Brasilien for at stikke af fra en konkurs i Danmark.

Men historien om Rasmus Nielsen - eller Axel Malm - er ikke kun en beretning om en beregnende og kynisk fusker. Det er også fortællingen om et erhvervseventyr, der præger brasiliansk mejeribrug og danner fortrop for bølgen af fynske mejerister, som antænder et vildt mejerieventyr i Brasilien.