Aarhusiansk krigshelt reddede 10.000 menneskeliv i Kina: Mød den danske Schindler og to andre, der har sat aftryk på Asien

Den ene redder indfødte ud af fattigdom, den anden var frontkæmper for indiske piger, mens den tredje er blevet kendt som den danske Schindler. Mød nogle af de mest betydningsfulde danskere i Asien her.

(© DR)

Handel og søfart.

Det er i særdeleshed det, der historisk knytter danskerne til Asien.

Allerede i 1620 begyndte danskernes udvandring til Asien med drømmen om kontinentets mange rigdomme.

Siden har forholdet været præget af skibsfart, samhandel og turisme, og vi har i århundreder bragt velstand og eksotiske varer som te, kaffe og krydderier hjem til Danmark.

I 'Danskere i Verden' rejser værten Stéphanie Surrugue ud for at sætte fokus på nogle af de danskere, der har sat deres aftryk på andre kontinenter.

I fjerde afsnit, som kan ses herunder, går turen til Asien, hvor vi møder Christian Eyde Møller, Anne Marie Petersen og Bernhard Sindberg.

Dansk palmefarmer redder indfødte ud af fattigdom

(© DR)

At skabe socialt ansvarlig udvikling i et af verdens fattigste områder.

Det er målet for den danske forretningsmand Christian Eyde Møller.

Derfor etablerede han i 2016 en økologisk kokosplantage på den filippinske ø Palawan. De startede tre ansatte, men i dag er det blevet til en virksomhed med over 2000 arbejdspladser.

Det har betydet, at mange af de indfødte stammefolk for første gang i deres liv har fået et arbejde - og dermed løn, som har givet dem mulighed for at rykke sig fri af fattigdommen.

Christian Eyde Møller har også oprettet fem skoler, der skal give de mange mennesker på øen mulighed for at få sig en uddannelse.

Gandhis danske ven

(© DR)

Venner med Gandhi.

Det kunne den danske friskolelærer Anne Marie Petersen kalde sig.

I sin levetid fik hun lagt grundstenen til den indiske pigeskole Seva Mandir, hvis principper var inspireret af Grundtvig og Gandhis skoletanker.

I dag huskes og fejres Anne Marie Petersen stadig på skolen, der fortsat bliver drevet med de samme værdier som på hendes tid.

Anne Marie Petersens efterkommere har lavet en fond, som i hendes ånd driver hjælpearbejdet videre - ikke bare på skolen i Indien, men flere andre steder rundt i verden.

Den danske Schindler

(© DR)

Den danske Schindler.

Det tilnavn har Bernhard Sindberg fået.

Han ankom til Kina i 1934 med det danske fragtskib Falstria. Efter få år i landet fik han arbejde på F.L. Smidths cementfabrik i Nanjing.

På daværende tidspunkt førte Japan krig mod Kina, og i 1937 endte han som en stor helt, da han befandt sig i epicentret for den frygtelige massakre i Nanjing. Her reddede han omkring 10.000 kinesiske menneskeliv.

Med Dannebrog i hånden åbnede han cementfabrikkens porte og lukkede kineserne ind. Bag portene var de nemlig beskyttede mod det japanske militær.

I dag findes der stadig kinesere, der kan takke Sindberg for, at de er i live den dag i dag.

Siden dengang er han blevet hyldet med en årlig parade, ligesom der er opstillet en statue af ham i mindeparken, og der er blevet opkaldt en rose efter ham.