”Hvor er det idiotisk”
”Det dummeste jeg nogensinde har hørt”
”Styr jer, Randers, latterlige kommune”.
Holdningerne blev ikke holdt tilbage, da den ene vært på Go’ Morgen P3 talte om Randers Kommunes nye madordning, der skal sikre dansk madkultur ved fast at servere svinekød. I folkemunde blev sagen døbt ”Frikadelle-sagen”, fordi en kunstner opsatte en kæmpestor frikadelle i Randers, som følge af byrådets beslutning. Det fik en lytter til at klage over det, som lytteren fandt, var en ukritisk og personlig politisering for licensmidler. DRs lytter- og seerredaktør Jesper Termansen har kigget på sagen og giver klager delvis medhold.
DRs egne etiske regler sætter snævre grænser for ansattes private politiske ytringer i arbejdssammenhæng. Det er dog tilladt at udtale sig om egne holdninger, når det er en del af programmets koncept. Go’ Morgen P3s værter har en afslappet jargon, og deres job består netop i at knytte personlige holdninger til en række aktuelle begivenheder. Programmet bygger på improvisation og spontanitet, og det er nedskrevet i konceptet, at værterne gerne må give udtryk for deres egne synspunkter, hvis de vel at mærke bruges som oplæg til debat. Det er ikke tilladt blot at lade personlige holdninger stå alene hen.
I den såkaldte frikadelle-sag havde værtens udtalelser karakter af ren meningstilkendegivelse og nedgørelse af en politisk beslutning. Holdningen var uden reel argumentation og stod samtidig alene, da der ikke blev lagt op til debat af medværterne eller lytterne. Derfor blev værternes kommentarer for unuanceret, og over grænsen. Det var heller ikke i overensstemmelse med Go’ Morgen P3’s egne standarder for, hvordan emner skal behandles. Men klager får ikke medhold i, at en sådan samtale ikke må finde sted i et morgenprogram.
Hele afgørelsen kan læses her: