”Absurd”, ”åndsvag” og ”vanvittig”. Ordene faldt om kristendommens nadver og altergang i programmet 'Klog på Sprog', der den 24. november 2023 kiggede nærmere på blandt andet hekse, sprogbrug og magi.
En lytter mente, at udtalelsen var forhånende over for kristendommen og navnlig nadveren og kristne, der går til alters. Samlet set var det i strid med DR’s etik, klagede lytteren.
Efter at programmets redaktion afviste klagerens kritik, har lytternes og seernes redaktør Jesper Termansen behandlet sagen som en ankesag.
Han giver ikke klageren ret i, at DR’s etik er overtrådt.
Programmets koncept
Jesper Termansen skriver, at han læser DR’s udviklingsredaktørs svar til klageren således, at det er et forsvar for værtens personlige ytringer i programmet. Lytternes og seernes redaktør lægger vægt på, at det i henhold til DR’s etiske retningslinjers afsnit om ytringer som DR-ansat, er op til DR at definere, om et program har et redaktionelt koncept, som tillader holdningsprægede værter.
Værten udtaler i programmet blandt andet, at kirken har mange ”vrøvleremser”, som er ”absurde” og ”fuldstændig vanvittige”.
- Værten fremsætter åbenlyst sit kritiske syn på den kristne kirkes nadver og altergang i den påklagede sekvens af programmet, men det sker med DR’s billigelse', skriver Jesper Termansen og afviser dermed, at DR’s etik ikke er overholdt.
Brug af latin i middelalderen
Klager skriver blandt andet også i sin klage, at værtens udtalelser om prædiken, nadver og før-reformatorisk brug af latin, er forkert.
Jesper Termansen vurderer, at det er uden for LSR’s kompetence at tage stilling til, i hvilket omfang Middelalderens præster prædikede på latin. Det spørgsmål kan LSR ikke afgøre.
Du kan læse hele sagen nederst.