Kritik af DR-radioprogram med svampe og pot

DR program med to antropologer, der indtog svampe og røg pot var i strid med DR´s etik.

Svampene i programmet "Operation Menneskejagt" havde åbenlyst hallucinerende virkninger. (© Unsplash)

To antropologer brugte det 10. program i serien ”Operation Menneskejagt” til at tage ud i en sjællandsk skov for at ryge pot og indtage svampe, som giver hallucinationer og så registrere, hvad der skete. I omtalen fremgik det, at programmet var et led i de to antropologers forsøg på at ”finde sandheden om mennesket” igennem mulige videnskabelige metoder

DR modtog en klage over programmet, hvor klageren mente, at det ikke er en public serviceopgave at rapportere om trippets fremadskridende hallucinationsoplevelser. Indholdet i programmet kom til at forme sig som en anvisning og en anprisning af indtagelse af de pågældende stoffer, og det var ikke i overensstemmelse med hverken public service eller DR´s etik, mente klager. Samtidig anfører klager, at de to deltageres status som videnskabsmænd er med til at legitimere forsøget.

Jeg har gennemgået sagen og finder støtte for klagers kritik i begge forhold.

Det var ikke muligt ved min gennemgang at få oplyst fra DR-redaktionen, hvad det var for svampe, som de to gæsteværter indtog. Kun stod det åbenlyst klart, at de havde markante hallucinerende virkninger. Sundhedsstyrelsen advarer mod svampe med disse effekter, da de kan medføre risiko for alvorlige bivirkninger. Pot er et ulovligt stof, som også kan have alvorlige bivirkninger.

Jeg kritiserer i afgørelsen, at DR ikke har kendskab til, hvad det er for euforiserende svampe, som værterne indtager. DR har en forpligtelse til, at man ikke uforvarende kommer til at forherlige farlige stoffer, hvortil Sundhedsstyrelsen regner svampe, der giver hallucinationer. Navnlig er det kritisabelt, at DR ikke på nogen måde inddrager de farlige og negative virkninger ved såvel euforiserende svampe som cannabis (pot), men i stedet dvæler programmet i lange passager ved, hvordan selve indtagelsen kan finde sted, og dermed kan det opfattes som at være handlingsanvisende. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn har tiltrådt konklusionen.

Programmet er nu fjernet fra DR og en beklagelse bragt Fejl og fakta på dr.dk.

Læs hele afgørelsen her:

Operation Menneskejagt