Dyreværnslov gælder ikke for madoptagelse i Vietnam

En seer klagede over to madprogrammer i DR, hvori indgik aflivning af dyr.

Programmet ”Spis Vietnam”, drejede sig om en dansk-vietnamesisk kok, som tog tilbage til sit hjemland og tilberedte blandt andet lokale retter. (© DR)

En seer klagede over to madprogrammer i DR, hvori indgik aflivning af dyr. Klager var af den opfattelse, at dyreværnsloven ikke var overholdt. Det første program ”Puk og Herman går i land -Fejø” drejede sig om en høne, som fik hovedet hugget af – uden bedøvelse, mente seeren.

Det andet program, ”Spis Vietnam”, drejede sig om en dansk-vietnamesisk kok, som tog tilbage til sit hjemland og tilberedte blandt andet lokale retter. Kokken lod nogle levende jomfruhummere blive stegt på en glohed grill. Her mente seeren også, at DR overtrådte den danske dyreværnslov.

Jeg har gennemgået programmet. Klager har ret i, at dyreværnsloven foreskriver, at en høne skal bedøves, før den får hugget hovedet af. Det var også tilfældet i det første program, selv om det ikke fremgik af udsendelsen. Dyreværnsloven er således ikke overtrådt.

I det andet tilfælde konkluderer jeg, at DR fortolker virksomhedens etiske regelsæt således, at DR har fulgt skik og brug i Vietnam i det pågældende program, og derved var det forsvarligt og i orden i henhold til DR´s etiske regelsæt, at man fulgte vietnamesiske madvaner og ikke dansk dyreværnslovgivning.

Jeg anbefaler dog, at DR - selv om det ikke var i strid med etikken - burde have valgt at aflive hummerne i overensstemmelse med dansk dyreværnslov, eftersom stegning af levende dyr på en grill kan virke stødende på nogle seere.

Du kan læse hele afgørelsen her: