Efter 24 år er fortsættelsen på én af de største Hollywood-film nogensinde klar. Anmelderne slår sig på historiske svipsere

'Gladiator II' byder på endnu flere hæsblæsende kampe end dens forgænger, men fandt de overhovedet sted i virkeligheden?

Danske Connie Nielsen spiller med i 'Gladiator II' – hun var også med i den første 'Gladiator' for 24 år siden. (Foto: © Aidan Monaghan, Ritzau Scanpix)

Én af efterårets helt store blockbusterfilm havde torsdag dansk premiere.

Nemlig 'Gladiator II' - efterfølgeren til den Oscar-vindende film fra 2000 med Russell Crowe, Joaquin Phoenix og danske Connie Nielsen på rollelisten.

Begge film foregår, hvis nogen skulle være i tvivl, under Romerrigets storhedstid omkring år 200.

Her var der som bekendt fuld smæk på de dramatiske, blodige og dødelige gladiatorkampe i Colosseum midt i Rom, og i den nye film af den 86-årige instruktør Ridley Scott er der faktisk - om muligt - endnu mere gang i den.

For i 'Gladiator II' ser man intet mindre end søslag med skibe midt inde i Colosseum samt gladiatorer, der kæmper mod hinanden - mens de rider rundt på næsehorn!!

Men hvor realistisk er det egentlig, vil mange nok spørge sig selv, når de overværer stridighederne på lærredet fra biografsæderne.

Faktisk er en del af det ret realistisk, omend der er skruet lidt rigeligt på nogle knapper, fortæller Thomas Grane, der er ekspert i Romerriget og arbejder på Nationalmuseet.

- Søslag var noget, som kejserne og andre velhavende borgere, der ønskede at give et skuespil for folket, kunne arrangere. De var ekstremt dyre at lave, siger han til 'Kulturen' og fortsætter:

- Vi ved, at der i Colosseum har været et lilleput-søslag, som man kunne forestille sig i baljerne i Tivoli.

Lyt til 'Kulturen' her:

Ifølge Thomas Grane var det kejser Augustus, der stod bag nogle af de største søslag, som dog ikke fandt sted i Colosseum, men i en arena i Trastevere-kvarteret i Rom.

Det største søslag inkluderede rigtige krigsskibe, der sejlede rundt og 19.000 søfolk, der sloges, fortæller Grane.

Sådan ser det ud, når Colosseum fyldes med vand i den nye 'Gladiator II'. (Foto: © Paramount Pictures/Jlppa/Ritzau Scanpix)

Støvsugede Nordafrika for elefanter

Thomas Grane giver dog ikke så meget for de scener i 'Gladiator II', hvor gladiatorerne kommer ridende ind på næsehorn. Det tror han ikke har fundet sted i virkeligheden.

Til gengæld fastslår han, at romerne var ekstremt begejstrede for dyr i deres gladiatorkampe.

- Jeg kan nærmest ikke komme i tanke om dyr, som romerne ikke har brugt, hvis de kunne få fat i dem til kampe, siger han og tilføjer, at der både var tale om gladiatorkampe og dyrekampe.

- Man kunne godt have gladiatorer, der kæmpede mod dyr, men man havde også dyr, som blev brugt til at slå dødsdømte ihjel, siger han.

Flere kampe foregår på ryggen af et næsehorn i 'Gladiator II'. (Foto: © Paramount Pictures/Jlppa/Ritzau Scanpix)

Der var både dyr, som kæmpede mod dyr, og dyr, som blev jagtet - og her er der altså tale om kæmpestore dyr som næsehorn, flodheste og elefanter.

- Efter sigende tømte romerne Nordafrika for elefanter, siger Thomas Grane.

Kampene - hvad end de var med dyr eller mennesker - forekommer nok helt ekstremt bestialske for de fleste set med nutidens øjne. Men det forholdt sig anderledes dengang, fortæller Thomas Grane:

- Det var jo en anden verden, som var mere rå, hvor man ikke nødvendigvis havde det samme humanistiske menneskesyn, som vi har i dag. Det var et afbræk fra et måske forholdsvist trivielt og måske lidt nedtrykkende liv for mange.

Historiske svipsere

Hvis han skal vurdere 'Gladiator II' helt overordnet i forhold til realiteten, er Thomas Grave en smule kritisk. Han fortæller, at den første film foregik på et kendt tidspunkt med nogle kendte kejsere og med udgangspunkt i nogle kendte begivenheder - men tilføjede en "fantasihistorie" oven i.

- I toeren har vi så en fantasiverden i et romersk univers i en anden dimension. For vi er et godt stykke længere væk fra ting, der passer sammen. Det betyder ikke, at de ikke har taget en hel masse elementer, der er rigtige, men de kommer fra forskellige tidspunkter.

Flere af de danske anmeldelser hæfter sig da også ved, at filmen ikke er historisk korrekt og heller ikke passer tidsmæssigt i forhold til etteren:

- Vi befinder os i det herrens år 211, og det romerske kejserdømme bliver styret med hård hånd af brødrene Geta og Caracalla … Eller, nej – hvis 'Gladiator' fandt sted i år 180, og Lucius nu er 28, så må vi vel befinde os i det herrens år 196. Men der var Decimus Albinus jo kejser. Og han blev efterfulgt af Geta og Caracallas far Severus … Ridley Scott er nok mere sproglig end matematisk, skriver Soundvenue og uddeler fire ud af seks stjerner.

Danske Connie Nielsen gentager i den nye film rollen som Lucilla - som hun også portrætterede i den første 'Gladiator' fra 2000. (Foto: © Aidan Monaghan/Capital Pictures/Ritzau Scanpix)

Også filmsitet Moovy bemærker de historiske svipsere, og i deres kun tostjernede anmeldelse lyder det blandt andet:

- Selvom scenerne overordnet set er et overflødighedshorn, er der skødesløse detaljer, der sætter skår i det historiske fundament. Heriblandt Maximus' gravmæle med en sætning mejslet ind på engelsk. Et romersk grav med engelsk inskription i stedet for latin er en absurd detalje, som tager filmen ud af sin historiske kontekst.

Generelt spænder de danske anmeldelser af filmen faktisk helt fra to til fem stjerner, og det er Politiken, der er mest begejstret for filmen, som anmelderen konstaterer er ventetiden værd.

Se traileren til 'Gladiator II' her: