Har du dette gamle køkken? Så smid det endelig ikke ud!

100 genbrugte køkkener fra et nedrivningsprojekt blev revet væk på rekordtid, fortæller direktør.

Tectum-køkkenet blev solgt over hele landet af FDB Møbler. Her er ses et reklamefoto for en model fra 1966. (Foto: © Ole Eichen)

Måske husker du det fra din barndom, fra et gammelt sommerhus – eller måske har din mormor stadig et derhjemme?

Det ikoniske danske Tectum-køkken med de runde og farverige greb var som ét af de første modulopbyggede køkkener nemlig ekstremt populært især i 1960'erne og 1970'erne – og stod i mange boliger i årtier derefter.

Men i dag er kun få tilbage, for køkkenmoden har siden dengang nået at skifte mange gange.

- De her køkkener bliver smidt ud i stor stil, fordi de er så langt fra de reklamer, man ser for køkkener nu om dage, fortæller arkitekt Ane Cortzen, der er vært på DR-programmet 'Huse med hemmeligheder'.

Tectums modulopbyggede elementer betød, at man nu frit kunne indrette sit køkken – endda til en overkommelig pris, fordi alting var masseproduceret. Tidligere blev køkkener snedkereret og opført på mål i den enkelte bolig, hvilket var en yderst tidskrævende proces. (© Ole Eichen)

Men det giver faktisk slet ikke mening at smide et Tectum-køkken ud, mener Cortzen, der i seneste afsnit af programmet hjælper et par, der har købt et gammelt parcelhus, med at restaurere og bevare det originale Tectum-køkken, som fulgte med i købet.

Køkkenet er nemlig lavet i en kvalitet, der betyder, at det med den rette behandling kan holde i mange år endnu. Både hængsler og skruer er i messing, og lågernes finér er så tyk, at den faktisk kan slibes og restaureres.

Køkkenet er desuden medlem af Dansk Møbelkontrol – en kontrolinstans, som kvalitetsstempler både møbler og inventar. Dét mærke kan blandt andet også ses på møbler fra højt estimerede navne som Hans J. Wegner og Børge Mogensen.

Arkitekt Ole Eichen, der også medvirker i 'Huse med hemmeligheder', overtog rettighederne til Tectum-brandet i 1982. Siden har han solgt det ikoniske køkken – og haft et passioneret forhold til restaureringen af det.

- Jeg bliver glad, når jeg ser gamle køkkener, der bliver genbrugt. Jeg synes, at den tanke er fantastisk. Men jeg bliver hidsig, når jeg hører, at køkkener i snit holder en otte-ti år, og så bliver de smidt ud. Jeg synes, det er umoralsk.

100 Tectum-køkkener solgt på seks måneder

Hos den danske virksomhed Genbyg, der lever af at opkøbe og videresælge store partier skrottede byggematerialer og inventar, er man også helt klar over Tectum-køkkenets høje kvalitet.

- Det er et meget populært køkken og virkelig noget, der er værd at bevare, siger administrerende direktør og medejer Jesper Holmberg.

Tectum-køkkenet blev skabt af arkitekterne Børge Kjær samt Inger og Hans Zachariassen og blev oprindeligt lanceret af Brugsen Møbler (FDB). Her ses en reklame fra 1966. (© Samvirke Classic)

Han oplevede for nylig selv køkkenets popularitet, efter at have skaffet et stort parti fra nedrivningen af det store 70'er-boligkompleks Åhaven ved Odense.

- Da vi besøgte stedet, var de allerede i gang med at smide køkkenerne ud. For nogle er sådan noget jo bare rent skrald, men sådan ser jeg det ikke. Vi fik derfor lavet en aftale med dem om, at vi kunne nedtage køkkenerne.

Cirka halvdelen af Tectum-køkkenerne var dog allerede nået at blive smidt ud, og over halvdelen var ifølge Jesper Holmberg trods alt også for slidte til, at det gav økonomisk mening for virksomheden at videresælge dem.

I nogle af dem var der også for tydelige lugtgener fra beboere, der havde røget tæt i årtier.

- Men det lykkedes os at få cirka 100 køkkener med os hjem, og de blev solgt virkelig hurtigt. De var faktisk væk på omkring seks måneder.

Tectums køkkener kan især kendes på de runde og ofte farverige greb. I denne reklame fra 1971 tilbyder Tectum endda ganske gratis at udskifte grebene til en anden farve, hvis man er blevet træt af den, man har. (© Samvirke Classic)

Prisen ikke det mest afgørende

Køberne kan være mange forskellige typer, fortæller Jesper Holmberg, der både sælger til private, der for eksempel skal have sat et køkken op i sommerhuset, eller en lille café, der gerne vil have et unikt køkken.

- Fælles for dem er nok, at de gerne vil signalere noget med deres køkkenvalg. Det er jo ret særligt at have sådan et køkken her, som virkelig fortæller en historie.

I det yderst populære tv-program 'Tv-køkkenet', der kørte på DR fra 1966-1992, blev der også lavet mad i et Tectum-køkken.

Prisen har selvfølgelig også en betydning, men den er ikke det vigtigste, mener den administrerende direktør fra Genbyg, der også sælger andet inventar fra Tectum. Eksempelvis et garderobeskab til 2.275 kroner.

Vil folk virkelig gerne betale så meget for et ridset garderobeskab?

- Ja, helt sikkert. Du kan jo sagtens finde noget i én eller anden kædebutik, der er billigere, men det vil vores kunder ikke. De er typisk ret stilbevidste, og så betyder miljø- og genbrugsperspektivet selvfølgelig også noget.

Træk i slideren for at se, hvordan parrets køkken så ud før og efter restaureringen. (Foto: © 'Huse med hemmeligheder', DR / Foto: © 'Huse med hemmeligheder', DR)

Et hurtigt kig på Den Blå Avis afslører, at de ikoniske Tectum-køkkeners værdi også er gået op for andre. I skrivende stund kan et fuldt udstyret Tectum-køkken afhentes for 12.000 kroner i Virum nord for København.

Til sammenligning findes der på Den Blå Avis en lang række køkkener af ældre dato, som gives væk gratis, hvis man henter dem selv.