For nogen lyder det helt sikkert som et sandt mareridt at bo på matrikel med sin eksmand.
Men ikke for danser, sanger, skuespiller og meget mere - Silas Holst.
Han ser nemlig flere fordele ved at dele bolig med sin eksmand, Johannes Nymark, som han også har børnene Maggie My og Bob Jones med.
Helt konkret bor Silas Holst i stueetagen med sin nye mand, mens Johannes Nymark bor med sin nye mand på øverste etage i deres tofamilieshus i den københavnske bydel Brønshøj.
Og genboen? Det er såmænd børnenes mor, Louise, som Silas mødte i gymnasiet, og som han og Johannes for over 10 år siden valgte at stifte en regnbuefamilie med.
- Børnenes mor og min eksmand hører jo til på top-5 over mine bedste venner, og der er noget smukt i at bo med dem, som han forklarer det i podcasten 'Du kender typen'.
Lyt til podcasten her:
Han er selv skilsmissebarn og vokset op i en ligeledes alternativ familiekonstellation, da hans mor og farens nye kone var bedste veninder, og derfor flyttede moren simpelthen med ind i samme hus som faren og den nye kone.
Med andre ord har Silas Holst en del erfaring med skilsmisser, der da også er et af de mange emner, han kommer ind på, når han rejser landet rundt for at holde foredrag.
Fællesområde, men ikke fællesspisning
Da Silas Holst og Johannes Nymark gik fra hinanden i 2017 efter fire års ægteskab, stod de i en situation, hvor børnene kunne risikere ikke bare to, men hele tre forskellige hjem - da parret jo har fået børnene med Louise.
- Det var jo scenariet, da vi blev skilt. Vi sad og tænkte: "Shit, så ender de jo med at skulle have tre hjem." Jeg havde svært ved at se os i det. Så vi blev ret hurtigt enige om, at vi blev nødt til at blive boende i vores hus, selvom vi er skilt, indtil vi har fundet en løsning, der fungerer for os og børnene, siger han.
Drømmen var at finde for eksempel en trelænget gård eller tre rækkehuse ved siden af hinanden:
- Hvor man så kunne lave en lille dør i køkkenet, så børnene kunne kravle igennem, helt Narnia-agtigt, som Silas Holst forklarer.
Men resultatet blev altså et tofamilieshus, hvor underetagen hos Silas og hans mand er stor nok til, at der er inddraget 40 kvadratmeter til et slags fællesområde. Der er dog ikke tale om et familiekollektiv med fællesspisning, slår Silas Holst fast:
- Vi elsker hinanden, min eksmand og jeg, men der er også en grund til, at man bliver skilt. Vi har det enormt hyggeligt, er pisse gode venner, har det skidesjovt og besøger hinanden hver dag. Men sådan noget med fællesspisning, det lugter lidt for meget af hippie-liv, til at det er noget for mig.
Ser sine børn hver dag
Det betyder helt konkret, at når børnene er hos "far og far" i dobbelthuset hver anden uge, bliver de puttet i samme seng på samme værelse og kan løbe imellem de to fædres boliger i stuen og på første sal, som de vil.
- Så de er som alle andre skilsmissebørn, der har to værelser. Et hos far, et hos mor. Og på denne her måde ser jeg jo mine børn hver dag, selvom jeg er skilsmissefar, siger han og peger på, at børnene jo bor lige overfor i de uger, hvor de er hos deres mor.
Derfor kan fædrene også sagtens hjælpe til i hverdagen i den store skilsmisse-logistik:
- Når det er morens uger, arbejder hun tit til sent på sin arbejdsplads i Køge, så der er det jo en af os fædre, der henter. Og så kommer hun over til os og henter, og så drikker vi tit lige en kop kaffe sammen, mens børnene hygger, siger han.
På den måde kan de tre familier let og ofte tjekke ind hos hinanden, samtidig med at de let kan gå hver til sit igen.
- Det er altid hyggeligt. Og vi drikker enormt mange glas vin sammen på de tre forskellige bopæle, og det føler jeg mig enormt privilegeret over, siger han.
Slug nogle kameler
For Silas Holst er der altså mange fordele ved boligformen, selvom han samtidig bor på matrikel med sin eksmand.
Men når det kommer til at være både regnbue- og skilsmissefamilie, hvad er så egentlig Silas Holsts bedste råd?
- Man skal dæleme sluge nogle kameler.
- Og så skal man acceptere, at man er sekundær i sit eget liv i en periode. Når man har taget en meget voksen beslutning om at få børn, så er det dem, der er det primære. Og så må man indrette sig, så det passer efter deres behov, siger han.
Ifølge Silas Holst handler det også om at acceptere, at livet tog en anden drejning end den, man havde forestillet sig. Og måske er det i virkeligheden slet ikke så slemt, når alt kommer til alt:
- Man må åbne øjnene og tænke: Det blev så dør nummer to, jeg åbnede. Hvad gemmer der sig af guld bag dør nummer to? Og i mit tilfælde gemte der sig meget mere guld, end der gjorde bag dør et, tror jeg faktisk.
Eksperterne fra 'Kender du typen' ser huset, hvor Silas Holst og hans eksmand bor med deres børn. Se hele afsnittet her.